Ο εφιάλτης του clawback απειλεί τη δημόσια υγεία

Σε προειδοποιητική απεργία εντός του Νοεμβρίου ανακοίνωσαν ότι θα προχωρήσουν οι φορείς ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και ειδικά οι κλινικοεργαστηριακοί ιατροί, τα διαγνωστικά εργαστήρια και κέντρα, καθώς και τα πολυϊατρεία.

Η απόφαση αυτή έρχεται ως απάντηση στη μη ανάληψη της ευθύνης για τις αυξημένες δαπάνες για δημόσια υγεία από το Υπουργείο Υγείας, η οποία μεταφράζεται σε αυξημένο clawback.

Την ίδια στιγμή και οι φαρμακευτικές εταιρείες βρίσκονται σε αδιέξοδο, καθώς παρά τα όσα ευαγγελίζεται η πολιτική ηγεσία για προσπάθεια μείωσης των επιβαρύνσεων λόγω υπέρβασης της δαπάνης, δε βλέπου τίποτα περισσότερο από αύξηση και του δικού τους clawcback.

Ειδικότερα το Συντονιστικό όργανο των Ιδιωτικών Ενώσεων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας κατά τη διάρκεια συνεδρίασης στα γραφεία του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) αποφάσισε να προχωρήσει σε κινητοποιήσεις καθώς διαπιστώνει ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη για αύξηση πόρων για την υγεία.

Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, μέχρι στιγμής ο ΕΟΠΥΥ δεν είναι σε θέση να δώσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα βελτίωσης των οικονομικών δεδομένων των ιατρών και των διαγνωστικών εργαστηρίων, με την κατάργηση του Clawback ή τον περιορισμό του. Γι’ αυτό και ο κλάδος αποφάσισε να αντιδράσει εμπράκτως οργανώνοντας μέσα στον Νοέμβριο την προειδοποιητική απεργία ζητώντας συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την κατάργηση του ληστρικού Clawback και την αύξηση των πόρων του ΕΟΠΥΥ για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

[more]

Μετά τη σύσκεψη των φορέων, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Προεδρείου του ΠΙΣ και του Συντονιστικού οργάνου, με τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κ. Βασίλη Πλαγιανάκο και την Αντιπρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κ. Θεανώ Καρποδίνη.
Η κ. Καρποδίνη, όπως αναφέρει ο ΠΙΣ, αναγνώρισε για άλλη μία φορά την ασφυκτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί για τους φορείς της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και δεσμεύτηκε ότι θα γίνει ανακατανομή των πόρων του ΕΟΠΥΥ και αύξηση των κονδυλίων για τις διαγνωστικές εξετάσεις στο τέλος του χρόνου, οπότε και θα είναι ξεκάθαρα τα οικονομικά δεδομένα του Οργανισμού.

Επίσης η κ. Καρποδίνη δήλωσε στους εκπροσώπους του κλάδου ότι θα γίνει προσπάθεια ενίσχυσης των πόρων για τις διαγνωστικές εξετάσεις μέσω κονδυλίων από την Πρόνοια και το μεταναστευτικό. Όπως επεσήμανε η κ. Καρποδίνη στο προεδρείο του ΠΙΣ και το Συντονιστικό όργανο, στόχος είναι τα επόμενα τρία χρόνια να καταργηθεί πλήρως το Clawback.

Επίσης ο ΠΙΣ ζήτησε από την Αντιπρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κ. Καρποδίνη να μειωθούν οι λειτουργικές δαπάνες του ΕΟΠΥΥ που φθάνουν τα 800 εκατ. ευρώ με 1500 υπαλλήλους που εργάζονται στον Οργανισμό και να ενισχυθούν οι γιατροί.
Είναι ενδεικτικό ότι ο ΕΟΠΥΥ για χιλιάδες συμβεβλημένους ιατρούς, εργαστήρια και πολυϊατρεία που καλύπτουν βασικές ανάγκες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας καταβάλλει μόλις το 1/3 του ποσού που αντιστοιχεί στις λειτουργικές δαπάνες του ΕΟΠΥΥ. Για διαγνωστικές εξετάσεις δίνονται 393 εκατ. ευρώ και για ιατρικές επισκέψεις 93 εκατ. ευρώ, την ώρα που ο κλάδος καλύπτει το 90% των αναγκών του πληθυσμού.

Φάρμακο
Την ίδια ώρα ο κ. Κικίλιας σε δηλώσεις του στην 4η Ευρω-Αραβική Σύνοδο (4th EU-Arab World Summit) που πραγματοποιείται στην Αθήνα που δεν φαίνεται να ικανοποιούν την αγορά φαρμάκου, σημείωνε την αναποτελεσματικότητα του clawback και την απουσία διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων από την προηγούμενη κυβέρνηση. Όπως είπε:
«Στον πρώτο μας νόμο που ψηφίστηκε πριν 10 μέρες στο ελληνικό Κοινοβούλιο, κάναμε “ένα άλμα μεγαλύτερο από τη φθορά”. Ένα άλμα ανάπτυξης μεγαλύτερο από τη φθορά του clawback. Ποιο είναι το άλμα ανάπτυξης; Κίνητρα επενδύσεων για τις εταιρείες. Δυνατότητα σε όσες εταιρίες του κλάδου επενδύουν, να συμψηφίσουν μέρος των επενδύσεων αυτών με τις υποχρεώσεις τους έναντι του ελληνικού Δημοσίου για το clawback. Μετατρέπουμε το clawback από αντι-αναπτυξιακό “ψαλίδι” σε επενδυτικό εργαλείο για τη δημιουργία νέων και καλών θέσεων εργασίας».
Υπενθυμίζεται ότι ο κλάδος έχει τονίσει ότι ατή η «ελάφρυνση» είναι ψίχουλα μπροστα στην καλπάζουσα αύξηση του clawback.

Πηγή: Healthmag.gr

[/more]

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Καμία δημοσίευση για προβολή