Ο εκλογικός νόμος, ο ΣΥΡΙΖΑ και η αμηχανία του ΚΙΝΑΛ- Απόλυτη πλειοψηφία εύχεται ο Μητσοτάκης

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου από τη ΔΕΘ δεσμεύτηκε να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για τον νέο εκλογικό νόμο που προωθεί η κυβέρνηση, όταν θα είναι έτοιμος. Αν και απέφυγε να αποσαφηνίσει τον ακριβή χρόνο που θα συμβεί αυτό, στα επιτελεία των κομμάτων της αντιπολίτευσης αναζητούν ήδη τη στρατηγική και τη στάση που θα τηρήσουν, καθώς το θέμα του νέου εκλογικού νόμου δεν είναι απλό και συνδέεται με κρίσιμα ζητήματα ζωτικής σημασίας για τα κόμματα.

«Για να ισχύσει ο νέος εκλογικός νόμος (σς από τις επόμενες εκλογές) χρειάζονται 200 ψήφοι και εκφράζω την έκκληση μου να ψηφιστεί όχι με 200 αλλά με 300 ψήφους. Θα ενημερώσω του πολιτικούς αρχηγούς να συζητήσουμε τυχόν επιφυλάξεις» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης, ενώ επέμεινε στη θέση του ότι η απλή αναλογική είναι καταστροφική για τη χώρα. Επιβεβαίωσε, δε, ότι η ΝΔ θα προτείνει στη Βουλή έναν νέο εκλογικό νόμο που θα εξασφαλίζει κυβερνησιμότητα.

«Ζέσταμα» για επίθεση και αναμονή από τον ΣΥΡΙΖΑ

Στην αξιωματική αντιπολίτευση τηρούν στάση αναμονής και εκτιμούν ότι ο στόχος της κυβέρνησης τόσο με τις διαρροές του προηγούμενου διαστήματος όσο και με την πρόσφατη τοποθέτηση του πρωθυπουργού κ. Κυρ. Μητσοτάκη είναι να μετρήσει αντιδράσεις και να ασκήσει πίεση στο ΚΙΝΑΛ ώστε να το σύρει στην πολιτική γραμμή της.

Σε αυτή τη χρονική συγκυρία ο ΣΥΡΙΖΑ αρκείται να προειδοποιεί ότι θα αντιταχθεί σθεναρά σε «οποιοδήποτε παιχνίδι με το σύνταγμα για να καταργηθεί η απλή αναλογική». Αντιτίθεται επίσης στην αύξηση του ορίου για την είσοδο των κομμάτων στη Βουλή. Σε ό,τι αφορά την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ παραπέμπουν στο πόρισμα του διακομματικής επιστημονικής επιτροπής που είχε συγκροτήσει το υπουργείο Εσωτερικών επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Το πόρισμα προβλέπει αυτοπρόσωπη παρουσία στα προξενεία των Ελλήνων του εξωτερικού για την εκλογή των αντιπροσώπων τους από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

Η αντίδραση του ΚΙΝΑΛ

[more]

“Ας γνωρίζει ο κ. Μητσοτάκης ότι τυχόν επανάληψη διατάξεων που μετατρέπουν τις λαϊκές μειοψηφίες σε κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες θα μας βρει δυναμικά απέναντι” διαμήνυσε η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ ένα μόλις εικοσιτετράωρο μετά την τοποθέτηση του πρωθυπουργού για την αλλαγή του εκλογικού νόμου. Σύμφωνα με πηγές από τη Χαριλάου Τρικούπη η ένταση της αντίδρασης της επικεφαλής του κόμματος συνδέεται με την εκτίμηση της Χαριλάου Τρικούπη ότι στα σχέδια του Μεγάρου Μαξίμου είναι να έρθει προς ψήφιση ένας πλειοψηφικός εκλογικός νόμος, ο οποίος θα οδηγεί τελικά στη «λεηλασία» του ΚΙΝΑΛ και άλλων μικρότερων κομμάτων, μέσω του σκηνικού ακραίας πόλωσης Νέας Δημοκρατίας – ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με με τις ίδιες πηγές, το ΚΙΝΑΛ καταρχήν προσανατολίζεται να επιμείνει να τεθεί ως βάση για συζήτηση η πρόταση που έχει ήδη δημοσιοποιήσει η κυρία Γεννηματά για τον εκλογικό νόμο, καθώς εκτιμούν πως το Μαξίμου θα χρησιμοποιήσει τυχόν μη συμφωνία για τον εκλογικό νόμο προκειμένου να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές, επιρρίπτοντας τις ευθύνες για την εξέλιξη στην αντιπολίτευση, περιλαμβανομένου του ΚΙΝΑΛ.

Η στάση που θα επιλέξει η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ στο θέμα του εκλογικού νόμου αποτελεί εξαιρετικά κρίσιμη παράμετρο για την φυσιογνωμία και τη στρατηγική του κόμματος το επόμενο διάστημα, είτε στην περίπτωση που «κλείσει το μάτι» σε ένα “άνοιγμα” προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, είτε καταψηφίζοντας τον νέο εκλογικό νόμο, ανοίγοντας μέτωπο μαζί του και διευκολύνοντας τη σύγκλιση με άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, εν προκειμένω με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Υπενθυμίζεται ότι σύσσωμη η ΚΟ του ΚΙΝΑΛ καταψήφισε την απλή αναλογική, αν και εκ των πραγμάτων θα επωφελούνταν από αυτή, προτάσσοντας την ανάγκη κυβερνητικής σταθερότητας και καταθέτοντας πρόταση κλιμακωτού μπόνους που θα φτάνει τις 35 έδρες ως ανώτερο όριο.

Ο νέος νόμος

Το σχέδιο του νέου εκλογικού νόμου που επεξεργάζεται η κυβέρνηση, σύμφωνα με δημοσίευμα του Πρώτου Θέματος, προβλέπει:

  • Αναλογικό μπόνους με βάση το ποσοστό του πρώτου κόμματος.
  • Επιστολική ψήφος για ετεροδημότες και αποδήμους.
  • Αύξηση του ορίου εισόδου στη Βουλή από το 3% ίσως και στο 5%.
  • Αύξηση των βουλευτών Επικρατείας από 12 σε 20 ώστε να συμπεριληφθούν και ομογενείς από όλες τις ηπείρους.
  • Άνοιγμα των εκλογικών καταλόγων στους Έλληνες του εξωτερικού.

[/more]

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:[home]
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή