Συντάξεις: Ο “ελέφαντας” των εκκρεμών υποθέσεων στο “δωμάτιο” του Χατζηδάκη. Η “καυτή πατάτα” που κληρονόμησε ο νέος υπουργός Εργασίας

Μια “βαριά κι ασήκωτη” κληρονομιά, που μοιάζει με ελέφαντα σε δωμάτιο,  άφησε στο νέο υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη, ο προκάτοχός του Γιάννης Βρούτσης.

Οι εκκρεμείς υποχρεώσεις του e-ΕΦΚΑ ξεπερνούν τις 415.000

Πρόκειται για το ζήτημα των εκκρεμών συντάξεων συνταξιοδότησης στον e-EFKA, οι οποίες ξεπερνούν τις 350.000 και συνιστούν ένα μείζον κοινωνικό και πολιτικό θέμα, που μάλιστα έχει και εσωκομματικές διαστάσεις, αφού πολλοί βουλευτές πιέζουν την κυβέρνηση να λύσει την εκκρεμότητα, καθώς υφίστανται και οι ίδιοι πιέσεις από τους ψηφοφόρους τους.

Σύμφωνα με στοιχεία που αποτυπώνουν την κατάσταση, όπως ήταν στα τέλη Νοεμβρίου, οι εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης για κύριες συντάξεις ανέρχονται σε πάνω από 173.500. Μόνο για το Δημόσιο, τα στοιχεία δείχνουν πως έχουν συσσωρευθεί περισσότερες από 23.500 αιτήσεις συνταξιοδότησης πολιτικών υπαλλήλων. Παράλληλα, υπάρχουν 121.862 εκκρεμότητες που αφορούν αιτήσεις για την έκδοση επικουρικών συντάξεων, ενώ σε περίπου 60.000 εκτιμώνται οι αιτήσεις για εφάπαξ παροχές. Αν σε αυτές προστεθούν και οι σχεδόν 62.500 αιτήσεις ήδη συνταξιούχων, που μάταια περιμένουν έως και 5 χρόνια για να λάβουν την παράλληλη σύνταξη που δικαιούνται, τότε οι εκκρεμείς υποχρεώσεις του e-ΕΦΚΑ ξεπερνούν τις 415.000.

Το τελευταίο διάστημα μετά και τις έντονες αντιδράσεις τόσο από τους ασφαλισμένους όσο και από κυβερνητικά στελέχη που γίνονται αποδέκτες έντονων παραπόνων όχι μόνο για τη δραματική καθυστέρηση στην έκδοση των συντάξεων αλλά και γενικότερα στη λειτουργία του e-ΕΦΚΑ, έχουν δρομολογηθεί διάφορες παρεμβάσεις, με στόχο την επιτάχυνση της απονομής των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης και την αποπληρωμή των οφειλόμενων αναδρομικών.

Νέο κύμα αιτήσεων

Πέραν των παραπάνω, το τελευταίο διάστημα καταγράφεται ένα νέο, ισχυρό  κύμα αιτήσεων συνταξιοδότησης εντός του έτους, λόγω της ωρίμανσης του νόμου του 2015 με τα μεταβατικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης από την 1η/1/2022, αλλά και της πανδημίας του κοροναϊού που ωθεί όποιον έχει θεμελιωμένο συνταξιοδοτικό δικαίωμα, κυρίως ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολουμένους, να υποβάλουν και αυτοί αίτηση συνταξιοδότησης, παρ’ ότι παραδοσιακά πρόκειται για ομάδες ασφαλισμένων που συνταξιοδοτούνται αργότερα από το γενικό όριο.

Ο στόχος για εκκαθάριση του «στοκ» των παλαιών αιτήσεων –παράλληλα με τις νέες αιτήσεις που εκδίδονται ψηφιακά– έως το τέλος του 2021, κρίνεται από τους γνωρίζοντες από φιλόδοξος έως ανέφικτος.

Και αυτό, γιατί η βίαιη ενοποίηση των Ταμείων στον ΕΦΚΑ, οι λανθασμένες πολιτικές αποφάσεις της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας επί ΣΥΡΙΖΑ που δεν ανακλήθηκαν όταν άλλαξε η κυβέρνηση, τα δομικά προβλήματα και οι δραματικές ελλείψεις της δημόσιας διοίκησης έχουν δημιουργήσει μία άνευ προηγουμένου κατάσταση στο Ταμείο.

Σε απόγνωση οι εργαζόμενοι στον ΕΦΚΑ

Εργαζόμενοι δουλεύουν πλέον χωρίς καμία εκπαίδευση, κάποιοι καλούνται να χειριστούν δύο-τρεις πλατφόρμες, ενώ γνωρίζουν τη λειτουργία μόνο για μία από αυτές (εκείνη στην οποία δούλευαν και πριν από τον e-ΕΦΚΑ).

Καθώς, λόγω και της πανδημίας, το ανθρώπινο δυναμικό δεν επαρκεί, το υπουργείο Εργασίας αναγκάστηκε να κάνει προσκλητήριο ακόμα και σε έμπειρους συνταξιούχους πρώην υπαλλήλους ασφαλιστικών ταμείων, προκειμένου να συνδράμουν τις προσπάθειες για ταχύτερη απονομή, μέσω σύναψης οκτάμηνων συμβάσεων.

Ταυτόχρονα, το υπουργείο Εργασίας έχει δρομολογήσει τη  δημιουργία κλιμακίων με μπόνους στους εργαζομένους που θα συμμετέχουν σε αυτά και θα επιτυγχάνουν συγκεκριμένους ποσοτικούς στόχους, υποχρεωτικές 6μηνες αποσπάσεις υπαλλήλων στον e-ΕΦΚΑ από άλλους φορείς του Δημοσίου και  διάθεση προσωπικού από επιστημονικά επιμελητήρια.

Σε… καρτέλες

Η κατάσταση, ωστόσο, είναι τραγική.  Είναι ενδεικτικό ότι ενώ από το 2001 εφαρμόστηκε στο ΙΚΑ η ηλεκτρονική καταγραφή των ενσήμων και από 1/1/2002 οι εργαζόμενοι έχουν πλήρη και αξιόπιστη εικόνα του ασφαλιστικού τους ιστορικού, για τα έτη ασφάλισης που έχουν διανυθεί πριν από το 2002 τα στοιχεία είναι ακόμη… σε καρτέλες.

Το πρόβλημα επιδεινώνεται, δε, από τη συνήθη τακτική ψήφισης νέων διατάξεων, ασφαλιστικού περιεχομένου με άμεση ισχύ, που καθιστούν αναγκαία τη διαρκή αναπροσαρμογή των ηλεκτρονικών συστημάτων, αλλά και από τη δραματική μείωση του προσωπικού του φορέα.

 

Καμία δημοσίευση για προβολή