Ο Εμίρης και ο κακομοίρης…Ένεση ρευστότητας 10 δισ. από τον ηγεμόνα του Κατάρ στο φίλο Ερντογάν

Στο τριπλασιασμό του ορίου ανταλλαγής νομισμάτων τους, στα 15 δισ. από τα 5 δισ. που ήταν προηγουμένως, συμφώνησαν το Κατάρ και η Τουρκία.

Μετά από αυτή την κίνηση, ουσιαστικά η Ντόχα παρέχει σημαντική υποστήριξη στα συναλλαγματικά διαθέσιμα της Άγκυρας που τείνουν να εξαντληθούν.

«Κύριοι στόχοι της συμφωνίας είναι η διευκόλυνση του διμερούς εμπορίου στα αντίστοιχα τοπικά νομίσματα και η υποστήριξη της χρηματοοικονομικής σταθερότητας των δύο χωρών», επισημαίνει η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας.

Το τελευταίο διάστημα η τουρκική κυβέρνηση έχει επιδοθεί σε αγώνα δρόμου στις αγορές συναλλάγματος προκειμένου να στηρίξει την ισοτιμία του νομίσματός της, που έχει διολισθήσει σε χαμηλά δύο ετών έχοντας χάσει πάνω από 17% της αξία του έναντι του δολαρίου από τις αρχές του έτους. Παράλληλα, τα συναλλαγματικά αποθέματα της κεντρικής τράπεζας της χώρας έχουν σχεδόν εξαϋλωθεί, υποχωρώντας στα 17 δισ. από τα 89,2 δισ. κατά το ίδιο διάστημα.

Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, είχε δηλώσει επίσημα στις 6 Μαΐου ότι η χώρα πραγματοποιεί συνομιλίες για τη δημιουργία νέων γραμμών swaps.

Εχθές, το τοπικό δίκτυο Habertürk είχε μεταδώσει ότι η Άγκυρα βρίσκεται κοντά σε συμφωνία swap ύψους 10+10 δισ. δολαρίων με τις Κεντρικές Τράπεζες του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιαπωνίας.

Στο απόηχο των εν λόγω πληροφοριών για επικείμενες συμφωνίες η τουρκική λίρα έχει πραγματοποιήσει ράλι την τελευταία εβδομάδα, με τους επενδυτές να δείχνουν πως προεξοφλούν την παροχή νομισματικής στήριξης στην Άγκυρα. Στο πλαίσιο αυτό η ισοτιμία της σήμερα εμφανίζει μικρές διακυμάνσεις και κινείται γύρω στο 6,7800 σε σχέση με το δολάριο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή