Νέος στρατηγικός σχεδιασμός του ΝΑΤΟ, με 300.000 στρατό στην Ανατολική Ευρώπη: “Απειλή” η Ρωσία , “πρόκληση” η Κίνα. Πως ο Ερντογάν απειλεί “να χαλάσει τη σούπα” της Συμμαχίας

 

Ενώ βασικό ζήτημα στη διήμερη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, που ξεκινά αύριο 29 Ιουνίου  στη Μαδρίτη, είναι οι αιτήσεις της Σουηδίας και της Φινλανδίας για ένταξή τους στη Συμμαχία, οι ηγέτες θα κληθούν να μελετήσουν και να υιοθετήσουν την τακτική αναθεώρηση του στρατηγικού σχεδιασμού (Strategic Concept) του Οργανισμού.

Η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη αναμένεται να χαρακτηρίσει τη Ρωσία «άμεση απειλή» και να αυξήσει τις δυνάμεις υψηλής ετοιμότητας στα ανατολικά της Συμμαχίας με 300.000 στρατιώτες.

«Το νέο στρατηγικό Δόγμα θα μας καθοδηγήσει σε μια εποχή στρατηγικού ανταγωνισμού», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ και πρόσθεσε πως οι Σύμμαχοι αναμένεται να χαρακτηρίσουν τη Ρωσία ως την πιο σημαντική και άμεση απειλή για την ασφάλεια τους. Παράλληλα, το νέο Στρατηγικό Δόγμα του ΝΑΤΟ θα κάνει για πρώτη φορά αναφορά στην Κίνα και τις προκλήσεις που θέτει το Πεκίνο για την ασφάλεια, τα συμφέροντα και τις αξίες των νατοϊκών Συμμάχων.

Σε ό,τι αφορά τις αμυντικές δαπάνες, ο Γ. Στόλτενμπεργκ ανέφερε ότι τα στοιχεία δείχνουν πως το 2022 θα είναι η όγδοη συνεχόμενη χρονιά αυξήσεων μεταξύ των Ευρωπαίων Συμμάχων και του Καναδά. Μέχρι το τέλος του έτους, θα έχουν επενδυθεί πολύ περισσότερα από 350 δισεκατομμύρια δολάρια από το 2014 που συμφωνήθηκε η αύξηση των αμυντικών επενδύσεων. Εννέα Σύμμαχοι φτάνουν τώρα -ή υπερβαίνουν- τον στόχο του 2% του ΑΕΠ. Δεκαεννέα Σύμμαχοι έχουν ξεκάθαρα σχέδια να φτάσουν το στόχο μέχρι το 2024 και άλλοι πέντε έχουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις να το τηρήσουν στη συνέχεια.

«Ενισχυμένο Πακέτο Ολοκληρωμένης Βοήθειας για την Ουκρανία»

Σε ό,τι αφορά στην Ουκρανία, ο Στόλτενμπεργκ ανέφερε ότι στη Σύνοδο Κορυφής, θα συμφωνηθεί ένα «ενισχυμένο Πακέτο Ολοκληρωμένης Βοήθειας για την Ουκρανία» που θα περιλαμβάνει σημαντικές παραδόσεις υποστήριξης, σε τομείς όπως οι ασφαλείς επικοινωνίες, τα συστήματα anti-drone και τα καύσιμα. Ανέφερε, επίσης, ότι μακροπρόθεσμα, το ΝΑΤΟ θα βοηθήσει την Ουκρανία να μεταβεί από τον στρατιωτικό εξοπλισμό της σοβιετικής εποχής στον σύγχρονο εξοπλισμό του ΝΑΤΟ και να ενισχύσει περαιτέρω τους θεσμούς άμυνας και ασφάλειας.

Τέλος, η Σύνοδος Κορυφής θα λάβει αποφάσεις για την κοινή χρηματοδότηση της Συμμαχίας, συμπεριλαμβανομένου ενός νέου Ταμείου Καινοτομίας του ΝΑΤΟ ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για επενδύσεις σε αναδυόμενες τεχνολογίες διπλής χρήσης.

Ο Ερντογάν απειλεί να χαλάσει τη σούπα του ΝΑΤΟ

Ωστόσο, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ερντογάν απειλεί να χαλάσει τη σούπα του ΝΑΤΟ, θέτοντας ζήτημα γι την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη Συμμαχία, αφετέρου εγείροντας τις γνωστές ανιστόρητες και μαξιμαλιστικές απαιτήσεις του στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο.

Ο Ερντογάν χθες μίλησε για μια ακόμα φορά για τα «ντοκουμέντα» που θα παρουσιάσει στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ τα οποία συνέδεσε με την «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας» στέλνοντας επί της ουσίας μήνυμα ότι δεν έχει σκοπό για υποχωρήσεις απέναντι σε Φινλανδία και Σουηδία. Και όχι μόνο.

Ο Ερντογάν επιμένει στις απειλές του εναντίον της Ελλάδας

Χθες ο τούρκος πρόεδρος επέμεινε στις απειλές του εναντίον της Αθήνας, αν και εμμέσως, μετά το υπουργικό Συμβούλιο τονίζοντας ότι «δεν διστάσαμε και δεν θα διστάσουμε να κάνουμε όλα τα απαραίτητα βήματα στην Μεσόγειο και το Αιγαίο». Χαρακτήρισε δε την άσκηση ΕΦΕΣ 2022 μήνυμα εμπιστοσύνης στους φίλους και φόβου στους εχθρούς.

Επιβεβαίωσε ότι θα πάει στο ΝΑΤΟ με «ντοκουμέντα» τα οποία ωστόσο συνέδεσε με την «υποκρισία» που σχετίζεται με την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας χωρίς να αποκαλύπτει εάν σκοπεύει να θέσει και θέμα αποστρατικοποίησης και κυριαρχίας των νησιών του Αιγαίου.

Μία πρόθεση που του αποδίδεται από το σύνολο των φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ της Τουρκίας, που επιλέγουν να συντηρούν την πολεμική ρητορική εναντίον της Αθήνας, υποστηρίζοντας ότι κατά τη Σύνοδο θα ανοίξει το σύνολο της ατζέντας της Άγκυρας απέναντι στην Ελλάδα.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έλεγαν χθες πηγές του Μαξίμου,  έχοντας ήδη ενημερώσει τους συμμάχους και εταίρους της Ελλάδας, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση για την τουρκική προκλητικότητα και τις ελληνικές θέσεις, θα μεταβεί στην ισπανική πρωτεύουσα με στόχο να συμβάλει εποικοδομητικά στην κανονική ατζέντα της Συνόδου, έχοντας σαφή και καθαρή θέση υπέρ της ένταξης των δύο χωρών στο NATO.

«Θα δοθούν με τον πιο αυστηρό τρόπο οι κατάλληλες απαντήσεις»

Δεν υπάρχει ωστόσο περίπτωση να αφήσει αναπάντητη οποιαδήποτε πρόκληση από την τουρκική πλευρά, εάν η Άγκυρα επιλέξει να θέσει θέματα που αφορούν τα ελληνικά δίκαια.

«Εάν», όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός στις Βρυξέλλες μετά τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, «τεθεί οποιοδήποτε ζήτημα που αφορά τις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας θα δοθούν με τον πιο αυστηρό τρόπο οι κατάλληλες απαντήσεις», συμπλήρωναν συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη. Και πρόσθεταν:

«Η Ελλάδα σε όλα τα fora απαντά ψύχραιμα, τεκμηριωμένα, αποφασιστικά, με επιχειρήματα που βασίζονται στο Διεθνές Δίκαιο και αποδομούν κάθε παράλογο, ανιστόρητο και έωλο τουρκικό ισχυρισμό. Αυτό θα κάνει και τώρα εάν τεθεί οποιοδήποτε ζήτημα από τον τούρκο πρόεδρο. Η Ελλάδα είναι  ανυποχώρητη σε ό,τι αφορά την εθνική κυριαρχία, τα δικαιώματα, και κάθε κατασκευή που αντίκειται στις Διεθνείς Συνθήκες και στο Διεθνές Δίκαιο.

Η Ελλάδα είναι μία χώρα που δεν προκαλεί αλλά προασπίζεται τα δίκαια και της θέσεις της όποτε χρειαστεί».

Καμία δημοσίευση για προβολή