Ο Ερντογάν χτυπάει στον “αδύναμο κρίκο”: Τι σχεδιάζει στα κατεχόμενα. Η βάση των τουρκικών drones στην Κύπρο, τα Βαρώσια και το μήνυμα Δένδια

Ερντογάν κατεχόμενα

Ο Ταγίπ Ερντογάν μπορεί να προκαλεί, αλλά σταθμίζει πάντα το ρίσκο των προκλήσεών του. Και στο πλαίσιο αυτού του «σταθμισμένου ρίσκου» αυτό το καλοκαίρι επιλέγει να εστιάσει στον “αδύναμο κρίκο”, την Κύπρο.

Εκεί θα παίξει το τουρκικό παιχνίδι τακτικής στην ανατολική Μεσόγειο – μια επιλογή, που έχει ως ορόσημο το σόου που ετοιμάζει ο τούρκος πρόεδρος στις 20 Ιουλίου, και στην επέτειο της εισβολής του Αττίλα, με την επίσκεψή του στα κατεχόμενα.

Συναγερμός στην Αθήνα εν όψει 20ης Ιουλίου

Η επίσκεψη αυτή έχει θέσει σε απόλυτο συναγερμό αυτές τις μέρες και την ελληνική διπλωματία. Και τούτο διότι, όπως τονίζουν διπλωματικές πηγές, με την Ουάσιγκτον να απαιτεί νηνεμία στο Αιγαίο και την Ευρώπη να ανοίγει την «θετική ατζέντα» για την Τουρκία θέτοντας ως προϋπόθεση το μορατόριουμ Αγκυρας-Αθήνας, ο Ερντογάν χρειάζεται έναν σχετικά βολικό στόχο για να συντηρήσει την αναθεωρητική του ατζέντα στην περιοχή.

Αυτός ο βολικός στόχος δείχνει, δυστυχώς, να είναι η Κύπρος και το αγωνιώδες ερώτημα σε Λευκωσία και Αθήνα αυτές τις μέρες είναι μέχρι που σκοπεύει να τραβήξει το σχοινί του κυπριακού ο τούρκος πρόεδρος.

Το σόου Ερντογάν στα κατεχόμενα

Η Αγκυρα φροντίζει να συντηρεί αυτή την αγωνία και ετοιμάζει γεωπολιτική υπερπαραγωγή στο ταξίδι στα κατεχόμενα. Οι πληροφορίες που φθάνουν από διπλωματικούς διαύλους δείχνουν πως ο Ταγίπ Ερντογάν θα δώσει εθνικιστική αλλά θρησκευτική διάσταση στην επίσκεψη της 20ης Ιουλίου, καθώς συμπίπτει και με την γιορτή του Μπαϊραμιού.

Θα τον συνοδεύει πληθώρα τούρκων αξιωματούχων – ο κυβερνητικός του εταίρος και πρόεδρος του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο εκπρόσωπος του AKP Ομέρ Τσελίκ, πολλοί υπουργοί της κυβέρνησης και δεκάδες μέλη της κομματικής επιτροπής του κυβερνώντος κόμματος.

Τα Βαρώσια, τα τουρκικά drones και η “λύση των δύο κρατών”

Η πρώτη νάρκη που, κατά τις ίδιες πληροφορίες, σχεδιάζει να εξαπολύσει σχετίζεται με τα Βαρώσια. Και τα μηνύματα παραπέμπουν ακόμη και σε ακραίες κινήσεις, καθώς ο τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ έσπευσε ήδη, και δη ενώπιον του τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, να προαναγγείλει «άνοιγμα των Βαρωσίων στον τουρισμό».

Ο Ερντογάν αναμένεται να επαναφέρει και την πρόταση που έχει τεθεί επανειλημμένως στο τραπέζι τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, για επιστροφή των ελληνοκυπρίων στην Αμμόχωστο υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση, ενώ σχεδιάζει να ανακοινώσει την δημιουργία βάσης στα κατεχόμενα για τα περίφημα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Σ΄αυτό το επικοινωνιακό υπόβαθρο το βασικό πολιτικό μήνυμα της επίσκεψης αναμένεται να προβάλει και πάλι την λύση των κρατών για την Κύπρο – ήτοι, την λύση της διχοτόμησης.

Τα μηνύματα Τατάρ και Οκτάι

Ο Ερσίν Τατάρ έχει δώσει επίσης στίγμα και επ’ αυτού: «Σήμερα τόσο η Ελλάδα όσο και οι Ελληνοκύπριοι (Κυπριακή Δημοκρατία) είναι στην Ε.Ε. Αλλά η Τουρκία δεν είναι μέλος της Ε.Ε. Οι “Τουρκοκύπριοι” ήταν πάντα με την Τουρκία», τόνισε την περασμένη εβδομάδα και πρόσθεσε:

«Επομένως, η υπαγωγή όλης της Κύπρου στην Ε.Ε. υπό ομοσπονδιακή στέγη συνιστά διακοπή των δεσμών μας με την Τουρκία. Ποτέ δεν θα επιτρέψουμε τη διακοπή των δεσμών μας με την Τουρκία. Η ασφάλειά μας και το μέλλον μας εξαρτώνται από την πολιτική που έχουμε δημιουργήσει μαζί με την Τουρκία… Στο πλαίσιο των γεγονότων στην Ανατολική Μεσόγειο μοιραζόμαστε με τους λαούς μας τη σημασία της μεταβαλλόμενης συγκυρίας και των ενεργειακών πόρων στη “Γαλάζια Πατρίδα”, αλλά και στους αιθέρες».

Την Παρασκευή επίσης, ο ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι επανέλαβε ότι η Τουρκία ως «μητέρα πατρίδα» στηρίζει τη διχοτομική λύση του ψευδοκράτους. «Η χώρα μας δεν ξεχωρίζει τα δικά της δικαιώματα και συμφέροντα από  τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων στην ανατολική Μεσόγειο. Δεν θα υποχωρήσουμε από αυτή την αποφασιστική στάση μας. Αν θα ξαναγίνουν διαπραγματεύσεις, αυτό δεν θα γίνει μεταξύ δύο κοινοτήτων, αλλά μόνο με δύο κράτη. Τα δύο κράτη είναι ίσα, είναι κυρίαρχα, είναι ανεξάρτητα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Οκτάι.

Η απάντηση Δένδια

Ενώπιον αυτών των μηνυμάτων, ο διπλωματικός συναγερμός ανεβαίνει κατακόρυφα και στην Αθήνα. Και, εδώ, είναι ενδεικτικό και το μήνυμα που απηύθυνε ο υπουργός Εξωτερικών Νικος Δενδιας από το συνέδριο του Economist:

«Αν και αντιμετωπίζουμε μικρότερες εντάσεις, λυπούμαι που λέω ότι δεν έχω δει απτές αποδείξεις της αλλαγής της συμπεριφοράς της Τουρκίας, αλλά και των πεποιθήσεών της. Δηλαδή, απόδειξη ότι η Τουρκία συμμορφώνεται με το διεθνές δίκαιο και το διεθνές δίκαιο της θάλασσας και συμμορφώνεται με τους κανόνες», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, τονίζοντας:

«Υπάρχει μία ημερομηνία-σταθμός ενώπιόν μας για να δούμε το επίπεδο των εντάσεων. Και αυτή είναι η 20ή Ιουλίου. Ο πρόεδρος Ερντογάν θα συμμετάσχει σε εκδηλώσεις για την επέτειο της εισβολής στην Κύπρο και την κατοχή του βορείου τμήματος της Δημοκρατίας της Κύπρου. Αυτό που θα συμβεί; Θα το δούμε».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή