Ο Ερντογάν επιλέγει τη Ρωσία ως στρατηγικό σύμμαχο εκτιμούν οι ΗΠΑ. Δεν παραδίδουν τα F-35

Μέση Ανατολή: Πούτιν και Ερντογάν ψάχνουν να βρουν ρόλους στην

Οι Αμερικανοί έχουν περάσει ξανά από μικροσκόπιο την προσέγγιση της Τουρκίας με τη Ρωσία και έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δεν είναι ευκαιριακή, αλλά πρόκειται για μια διαδικασία στρατηγικής συμμαχίας που έχει ήδη αποκτήσει ρίζες. Από την πλευρά τους αναλυτές στην Ουάσινγκτον συμφωνούν ότι ο Ταγίπ Ερντογάν έχει λάβει τις αποφάσεις του, και μεταξύ της Αμερικής και της Ρωσίας επέλεξε τη δεύτερη.

Στο πλαίσιο αυτό, το αμερικανικό Κογκρέσο κλιμακώνει την πίεση προς την Άγκυρα, με την υπερψήφιση του νομοσχεδίου για τον αμυντικό προϋπολογισμό στη Γερουσία, ο οποίος πλέον επιβάλει νέους περιορισμούς στη παράδοση των μαχητικών αεροσκαφών F-35 στη Τουρκία, εν μέσω της συνεχιζόμενης κρίσης που κλυδωνίζει τις σχέσεις των δύο χωρών.

Η διαφωνία για τους S-400

Στο επίπεδο  των διπλωματικών σχέσεων, η αμερικανική κυβέρνηση εξέφρασε για μία ακόμη φορά τη διαφωνία της με την απόφαση της Τουρκίας να αγοράσει το ρωσικό πυραυλικό σύστημα S-400, με την αιτιολογία ότι “δεν είναι συμβατό με τον οπλισμό που διαθέτει το ΝΑΤΟ” – όπως τονίστηκε από την εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Χέδερ Ναούερτ.

Επί της ουσίας, το θέμα των S-400 είναι ένα από τα ζητήματα που έχουν «μολύνει» τις τουρκοαμερικανικές σχέσεις και έχουν προκαλέσει την μεγαλύτερη κρίση στην ιστορία των δύο χωρών. Σύμφωνα με πληροφορίες του hellasjournal.com, οι Αμερικανοί γραφειοκράτες, που ήταν πάντα υποστηρικτικοί προς την Τουρκία και εσχάτως άλλαξαν τη θέση τους, πιστεύουν ότι το θέμα του Πάστορα Άντριου Μπράνσον είναι το μικρότερο πρόβλημα, που προκαλεί δυσκολίες στις σχέσεις. Το βασικό τους θέμα είναι οι σχέσεις του Ερντογάν με τον Πούτιν.

Για τι κατηγορεί τις ΗΠΑ η Άγκυρα

Την ίδια στιγμή η Τουρκία εκτοξεύει κατηγορίες εναντίον της Αμερικής, ότι διεξαγάγει «οικονομικό πόλεμο» εναντίον της, με αφορμή μία παρατήρηση του συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Μπόλτον ότι τα δισεκατομμύρια του Κατάρ δεν θα σώσουν την τουρκική οικονομία. Ο Μπόλτον τόνισε ότι τα χρήματα που προσφέρει το Κατάρ είναι “εντελώς ανεπαρκή για να επηρεάσουν (θετικά) την οικονομία της Τουρκίας”.

Μετά τις “επιθετικές κινήσεις” της Αμερικής εναντίον της Τουρκίας, ο Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε βοήθεια από τη Μόσχα και το Κατάρ. Η πρώτη υποσχέθηκε να αυξήσει το εμπόριο και τις τουριστικές ροές, που βεβαίως δεν θα βοηθήσουν ούτε μακροπρόθεσμα την τουρκική οικονομία, και το Εμιράτο υποσχέθηκε 15 δις δολάρια βοήθειας, που μέσα σε ώρες, μειώθηκε η ισχύς τους στα 3 δις. Ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, επικοινώνησε την Τετάρτη και την Πέμπτη με τους ομολόγους του της Ρωσίας και του Κατάρ και η Τουρκία -έστω και αν δεν ανακοινώθηκε- ήταν ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν.

Η υπόθεση των F-35

[more]

Σε ό,τι αφορά το νόμο “περί Αμυντικών Πιστώσεων”,  προβλέπεται ρητά η απαγόρευση της χρήσης αμερικανικών πόρων για τη μεταφορά των F-35 στη Τουρκία ή την παροχή οποιασδήποτε άλλης διευκόλυνσης, μέχρι ο υπουργός Εξωτερικών να πιστοποιήσει ότι η ‘Αγκυρα δεν θα αγοράσει ή δεν θα δεχθεί τη παραλαβή του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες του hellasjournal, ενδέχεται να διακοπεί και η εκπαίδευση των Τούρκων πιλότων στα F-35, που πραγματοποιείται από την 20η Ιουνίου σε αεροπορική βάση της Αριζόνας, στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η εκπαίδευση γίνεται αφού αφαιρέθηκαν από τα F-35 τα πιο ζωτικά όργανά τους.

Για να τερματιστεί η απαγόρευση, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Τζέιμς Μάτις, πρέπει να απαντήσει με στοιχεία στο Κογκρέσο ότι η Τουρκία είναι αξιόπιστος σύμμαχος της Αμερικής, κάτι που δεν επιβεβαιώνεται αυτή τη στιγμή, αφού η Άγκυρα δείχνει πλέον και δημόσια τάσεις εγκατάλειψης των ΗΠΑ και της Δύσης και ένταξης της στη σφαίρα επιρροής της Ρωσίας.

“Η Τουρκία δεν είναι σύμμαχος”

O νόμος περί Αμυντικών Πιστώσεων του 2019 περιλαμβάνει τη ρητή απαγόρευση της χρήσης κεφαλαίων για τη μεταφορά ή τη διευκόλυνση της μεταφοράς των F-35 Joint Strike Fighters στην Τουρκία, εκτός εάν ο υπουργός Άμυνας βεβαιώσει ότι η Τουρκία δεν θα αγοράσει ούτε θα δεχθεί την παράδοση του ρωσικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας S-400.

“Με τη νομοθεσία αυτή, η Γερουσία έχει καταστήσει σαφές ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ με την Τουρκία δεν περιορίζονται στον Πάστορα Μπράνσον. Η απόκτηση του ρωσικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας από το Ερντογάν είναι μόνο το τελευταίο αποδεικτικό στοιχείο ότι η Τουρκία δεν είναι σύμμαχος» (της Αμερικής), δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της ελληνικού λόμπι HALC Έντι Ζεμενίδης.

Με στοιχεία ρεπορτάζ από το hellasjournal.com

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις: [home]

[/more]

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή