Ο Ερντογάν… έρχεται νύχτα και το ΝΑΤΟ έχει μεσάνυχτα. Ποιός ακούει “Μενέντεζ” και τρέχει… η καλή είδηση της ημέρας και άλλες ιστορίες

    Ο Ερντογάν... έρχεται νύχτα και το ΝΑΤΟ έχει μεσάνυχτα

    Ο … “τρίτος” δρόμος της Ελλάδας. Το κύριο θέμα του economico σήμερα επικεντρώνει στο ερώτημα τι θα κάνει το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ένωση αν η Τουρκία επιτεθεί στην Ελλάδα. Τόσο το κενό στη Συνθήκη του ΝΑΤΟ για την περίπτωση σύγγρουσης δύο συμμαχικών χωρών, όσο και ο θεωρητικός χαρακτήρας του άρθρου 42.7 της ΕΕ για την κοινή άμυνα εξηγούν τον δρόμο που έχει επιλέξει η Ελλάδα:

    Όπως σημειώνεται στην ανάλυσή μας, με το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση να είναι δυσκίνητοι και ευάλωτοι στις “ισορροπίες”, η κυβέρνηση έχει ήδη στρέψει την προσοχή της σε διμερείς Συμφωνίες Αμυντικής Συνεργασίας, με τις ΗΠΑ (καλύπτοντας τις αδυναμίες του ΝΑΤΟ) και τη Γαλλία (καλύπτοντας τις αδυναμίες των Ευρωπαϊκών θεσμών), οι παρεμβάσεις των οποίων, έχουν αν μη τι άλλο, και τον χαρακτήρα συμβατικής υποχρέωσης.

    • Η υπογραφή της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας – Γαλλίας τον Σεπτέμβριο του 2021 είναι αμιγώς διμερής και περιλαμβάνει ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής που ξεπερνάει τις προβλέψεις τόσο του άρθρου 5 της Συνθήκης του ΝΑΤΟ όσο και του άρθρου 42.7 της Συνθήκης της Λισσαβώνας (ΕΕ).
    • Με την υπογραφή της Αμυντικής Συμμαχίας Ελλάδας – ΗΠΑ, η κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της χώρας θωρακίζεται περαιτέρω, τόσο μέσω της ρητής αναφοράς στο κείμενο της συμφωνίας, αλλά και της παρουσίας αμερικανικών δυνάμεων σε περιοχές κλειδιά, όπως ο Έβρος ή η Κρήτη. [ Και αυτή η συμφωνία ξεπερνάει τις προβλέψεις τόσο του άρθρου 5 της Συνθήκης του ΝΑΤΟ ] – Διαβάστε την ανάλυση του economico

    ***

    Μέ τέτοιους συμμάχους, τί να τους κάνεις τους εχθρούς … “Το να είσαι ή να γίνεσαι σύμμαχος κάποιου έγκειται στο να συμφωνείς στο ποιοι είναι και ποιοι δεν είναι οι κοινοί εχθροί σου. Διαφορετικά, δεν υφίσταται η έννοια της συμμαχίας”, αναφέρει σε ανάλυσή της η «Washington Post».

    «Εκεί που ο Ερντογάν είναι εντελώς απαράδεκτος είναι στο ζήτημα του Αιγαίου, συνεχίζει. Πρόκειται για τη χειρότερη εσωτερική ένταση του ΝΑΤΟ εδώ και δεκαετίες. Ο Τούρκος πρόεδρος απειλεί ανοιχτά την Ελλάδα ότι θα μπει νύχτα στην Ελλάδα… Ναι, καλά το διαβάσατε. Ο Ερντογάν απειλεί με πόλεμο ένα άλλο μέλος του ΝΑΤΟ».

    Η «Washington Post» μοιράζεται με τους αναγνώστες της περισσότερες πληροφορίες για τη στάση του Τούρκου προέδρου και αναρωτιέται: Μέ τέτοιους συμμάχους, τί να τους κάνεις τους εχθρούς;

    ***

    Θα ακούει “Μενέντεζ” και θα τρέχει… Σαφή θέση απέναντι στην επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας πήρε εκ νέου ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών υποθέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Μενέντεζ, διαμηνύοντας ότι ο Ερντογάν θα τον βρει μπροστά του αν συνεχίσει την προκλητική ρητορική.

    Ειδικότερα, μιλώντας σε διαδικτυακή εκδήλωση για την Κύπρο ο Μενέντεζ δεν δίστασε να χαρακτηρίσει δικτάτορα τον Ερντογάν, ενώ δήλωσε για μία ακόμη φορά ότι ο ίδιος δεν θα επιτρέψει την πώληση μαχητικών αεροσκαφών στην Τουρκία.

    ***

    Το πλαφόν κερδίζει πόντους. Μεγάλη πλειοψηφία διαμορφώθηκε στις Βρυξέλλες, μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, για να μπει πλαφόν στο φυσικό αέριο, ενέργεια που πρώτη έθεσε στο τραπέζι η ελληνική κυβέρνηση

    Πρόκειται για ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση και ως αναπόσπαστο μέρος της δέσμης μέτρων που καλείται να πάρει η Ένωση για την ενέργεια. Στο σύνολό της, η πρόταση κρίθηκε ικανοποιητική από τις 15 χώρες που είχαν υπογράψει την επιστολή για την επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο.

    Η Γερμανία, η Αυστρία, η Εσθονία, η Ολλανδία και η Ουγγαρία εξέφρασαν αντιθέσεις, ανέφεραν οι ίδιες διπλωματικές πηγές, επαναλαμβάνοντας τις ανησυχίες τους για πιθανή διακινδύνευση της ασφάλειας εφοδιασμού.
    ***

    Η καλή είδηση της (χθεσινής) μέρας (1). Εκτινάχθηκε κατά 48,4% ο τζίρος των επιχειρήσεων τον Σεπτέμβριο, με κύρια ώθηση από τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της μεταποίησης. Ο τζίρος του τρίτου τριμήνου αυξήθηκε κατά 40 δισ. ευρώ με πρωταγωνίστριες επίσης τις επιχειρήσεις της μεταποίησης.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, για το σύνολο των επιχειρήσεων της οικονομίας με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση, ο κύκλος εργασιών τον Σεπτέμβριο 2022 ανήλθε σε 38.245.190 χιλ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 48,4% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο 2021, που είχε ανέλθει σε 25.778.962 χιλ. ευρώ.

    ***

    Η καλή είδηση της (χθεσινής) μέρας (2). Δεν σταματάμε να ακούμε καλές ειδήσεις από το υπουργείο του Κωστή Χατζηδάκη. Χθες  κατατέθηκε Βουλή  το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων «Εξορθολογισμός ασφαλιστικής νομοθεσίας, ενίσχυση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και άλλες διατάξεις».

    Οι ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο εστιάζουν σε τέσσερις άξονες: την οικονομική στήριξη των ευάλωτων ομάδων, τον εξορθολογισμό ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών διατάξεων, τη ρύθμιση ζητημάτων αγοράς εργασίας, ισότητας και κατάργησης των διακρίσεων στο πεδίο των εργασιακών σχέσεων και προνοιακά ζητήματα.

    ***

    «Επενδυτική άνθηση». Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης δήλωσε στη Βουλή ότι «υπάρχει επενδυτική άνθηση, που θα μας κρατήσει το 2023 μακριά από την ύφεση και θα μας δώσει, κυριολεκτικά, εξαιρετική δυναμική από το 2024 και μετά». Τόνισε πως «η συρρίκνωση τελείωσε. Η χώρα σηκώνει κεφάλι, παρά τις θύελλες που αντιμετωπίζει και θα πάει πολύ καλύτερα τα επόμενα χρόνια».

    Όπως παρατήρησε, «φέτος, ξεπεράσαμε τα 210 δισ. ευρώ σε ΑΕΠ, με την Κομισιόν να προβλέπει ανάπτυξη κοντά στο 6%, διπλάσια από το μέσο όρο της ΕΕ, όπως επίσης εκτιμά ότι αξιόλογα μεγαλύτερη του μέσου όρου της ΕΕ θα είναι η ανάπτυξη της Ελλάδας και το 2023 και το 2024».

    Ο κ. Σκυλακάκης τόνισε ότι, σε αντίθεση με την Ευρώπη, είχαμε αύξηση 30% των επενδύσεων, διότι δώσαμε κίνητρα στην οικονομία και δεν προβήκαμε σε υπερφορολόγηση των επιχειρήσεων. Σημείωσε, μάλιστα, πως αυτό επιτεύχθηκε χωρίς τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, που έχουμε μπροστά μας και θα κινητοποιήσουν περίπου 60 δισ. ευρώ νέων επενδύσεων.

    ***

    Οι κίνδυνοι σταθερότητας. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προειδοποίησε για αυξανόμενους κινδύνους σταθερότητας για όλους, από τις τράπεζες μέχρι τις κυβερνήσεις και τα νοικοκυριά, καθώς οι οικονομικές προοπτικές «σκοτεινιάζουν» και οι αξιωματούχοι μάχονται απέναντι σε πληθωρισμό-ρεκόρ.

    Οπως μεταδίδει το Bloomberg, οι πιέσεις από το κόστος διαβίωσης βλάπτουν την ικανότητα των νοικοκυριών να εξυπηρετούν τα χρέη τους, ενώ οι επιδεινούμενες προοπτικές ανάπτυξης της Ευρώπης απειλούν τα εταιρικά κέρδη, ανέφερε η ΕΚΤ την Τετάρτη στην Εκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

    Σημείωσε επίσης πιθανούς κινδύνους για τα δημόσια οικονομικά καθώς οι κυβερνήσεις δανείζονται για να μετριάσουν τον αντίκτυπο της ενεργειακής κρίσης, την περαιτέρω καθοδική πίεση στις μετοχές ενώ σημείωσε ότι οι τιμές των κατοικιών ενδέχεται να κορυφώνονται μετά από μια άνοδο πολλών ετών.

    «Οι άνθρωποι και οι επιχειρήσεις αισθάνονται ήδη τον αντίκτυπο του αυξανόμενου πληθωρισμού και της επιβράδυνσης της οικονομικής δραστηριότητας», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουίς ντε Γκίντος. «Η εκτίμησή μας είναι ότι οι κίνδυνοι για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα έχουν αυξηθεί, ενώ μια τεχνική ύφεση στην ευρωζώνη έχει γίνει πιο πιθανή». (Λία Δεληγιάννη, Euro2day.gr)

    ***

    Ο φόβος φιλάει τα έρημα… δάνεια. Την παγιοποίηση του επιτυχημένου προγράμματος “Ηρακλής” εξετάζουν οι Θεσμοί σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα μόνιμο “δίχτυ ασφαλείας” απέναντι στον εντεινόμενο κίνδυνο δημιουργίας νέων κόκκινων δανείων.

    Η πρόταση ενός “Ηρακλή” διαρκείας συζητείται στις επαφές που έχουν αυτή την περίοδο οι εκπρόσωποι των Θεσμών στην Αθήνα ενόψει της πρώτης μεταπρογραμματικής έκθεσης που αναμένεται να δημοσιοποιηθεί στις 22 Νοεμβρίου, όπως αναφέρουν στο Capital.gr αρμόδιες ευρωπαϊκές πηγές.

    Η θέσπιση ενός μόνιμου πλαισίου για την τιτλοποίηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων που θα δημιουργηθούν εφεξής “δεν είναι κακή ιδέα”, αναφέρουν χαρακτηριστικά, τονίζοντας πάντως ότι “χρειάζεται να γίνουν αλλαγές στη δομή του”. “Πρέπει να γίνει κάποια δουλειά πάνω στο υφιστάμενο πλαίσιο”, σημειώνουν.  (Βάσω Αγγελέτου, Capital.gr)

    ***

    Το είπε και το έκανε: ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε -όπως είχε υποσχεθεί- ότι θα είναι ξανά υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ στις εκλογές του 2024 και, είτε αρέσει είτε όχι, έβαλε φωτιά στο πολιτικό σκηνικό της χώρας.

    Τα κίνητρα του Τραμπ για την κίνηση αυτή είναι πολλά και τα περισσότερα έχουν να κάνουν με την προσωπικότητά του, αλλά και με τις έρευνες των δικαστικών αρχών σχετικά με τα πεπραγμένα του ως πρόεδρος και ως επιχειρηματίας. Ωστόσο, η απόφασή του να είναι ξανά υποψηφίος -το 2024 θα είναι 78 χρονών…- σίγουρα προκαλεί προβληματισμό και οδηγεί σε ανασχεδιασμό στρατηγικών και πολιτικών και τα δύο μεγάλα κόμματα. Με πρώτο και… καλύτερο το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα. (Ας πρόσεχαν...)

    Θήτα Ευγενικός

    Καμία δημοσίευση για προβολή