Ο Ερντογάν φοβάται το χάος και τις οικονομικές επιπτώσεις του σεισμού. Τι αλλάζει στις σχέσεις του με Ελλάδα, Σουηδία, Συρία

Ο Ερντογάν φοβάται το χάος και τις οικονομικές επιπτώσεις του σεισμού

Ο Ερντογάν γνωρίζει ότι δεν πρέπει να επαναληφθεί η κρίση του 1999 (μετά τον καταστροφικό σεισμό του Ιζμίτ) , όταν η τότε κυβέρνηση συνασπισμού του Μπουλέντ Ετσεβίτ κατέρρευσε από το «χάος» που δημιούργησε η ανεπαρκής αντίδρασή της, αλλά και από το σκάνδαλα διαφθοράς που σχετιζόταν με άδειες που είχαν δοθεί σε κτίρια που κατέρρευσαν.

Το «χάος» εξώθησε τότε τους Τούρκους πολίτες να γυρίσουν την πλάτη τους στα μεγάλα κόμματα και, το 2002,  προσήλθαν μαζικά στις κάλπες για να ψηφίσουν το νέο, τότε, Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν, ο οποίος κέρδισε τις εκλογές και έκτοτε παραμένει στην εξουσία.

Νέα δεδομένα και στην πολιτική σκηνή της Τουρκίας

Όπως σημείωνε χθες το economico, αποτελεί ίσως ειρωνεία της τύχης το γεγονός ότι ο Ερντογάν καλείται τώρα να διαχειριστεί την πιο κρίσιμη πολιτική μάχη του – και ενδεχομένως την πτώση του – σε ανάλογες συνθήκες. Ο καταστροφικός σεισμός δημιουργεί νέα δεδομένα και στην πολιτική σκηνή της Τουρκίας, καθώς μεταβάλλονται τώρα οι προτεραιότητες και αλλάζει ρότα ο δημόσιος διάλογος και οι κατευθυνόμενες εντάσεις. Ο πρόεδρος Ερντογάν θα έχει στην προσεχή περίοδο να διαχειριστεί μια σημαντική ανθρωπιστική κρίση, τα αποτελέσματα της οποίας θα επηρεάσουν τις εκλογές, αν δεν τις οδηγήσουν και σε αναβολή.

Επίσης θα αντιμετωπίσει κατηγορίες για την ανεπαρκή αντίδραση του κρατικού μηχανισμού, που βρέθηκε ανέτοιμος, παρά την πρόσφατη εμπειρία της χώρας, σε καταστροφικούς σεισμούς. Όπως επίσης και με αντίστοιχα (με την εποχή Ετσεβίτ) σκάνδαλα διαφθοράς που σχετίζονται με τις συνθήκες κατασκευής σε κτίρια που κατέρρευσαν , αποκαλύπτοντας ότι χτίστηκαν (επί των ημερών του) μαζικά,  όπως – όπως, χωρίς τις στοιχειώδεις πρόνοιες αντισεισμικής ασφάλειας, σε μια κατεξοχήν σεισμογενή περιοχή. Η κριτική προς τον Τούρκο πρόεδρο αναμένεται να ενταθεί όταν ακολούθησαν οι οικονομικές επιπτώσεις του σεισμού που έπληξαν πυκνοκατοικημένες περιοχές και  πολλές επιχειρήσεις.

Τα συν και τα πλην στο πολιτικό και γεωπολιτικό παιχνίδι του Ερντογάν

Όπως αναφέρει το  Gzero (ο ενημερωτικός αρμός του Eurasia Group / political risk analysis firm. ) ο Τούρκος πρόεδρος «δεν έχει την πολυτέλεια να κάνει λάθη όπως το καλοκαίρι του 2021, όταν η κυβέρνηση του φάνηκε ανεπαρκώς προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει τις χειρότερες πυρκαγιές στην ιστορία της Τουρκίας και αρχικά αγνόησε τις προσφορές διεθνούς βοήθειας».

Ίσως μάλιστα υποχρεωθεί να συνεργαστεί με τη Δύση για την αποκατάσταση των βιβλικών καταστροφών, με την προϋπόθεση ότι η άμεση βοήθεια που θα του παρασχεθεί για την ανοικοδόμηση θα συνοδεύεται με δεσμεύσεις για μακροπρόθεσμη συνεργασία και όχι μόνο στην επούλωση των πληγών της Τουρκίας.

Από την άλλη, θα επιχειρήσει να εμφανιστεί ως ο “πατερούλης”, στον οποίο μπορεί να στηριχτεί ο πονεμένος λαός και σε αυτή την καταστροφή – και να το “πάει” έτσι μέχρι τις εκλογές – την ώρα που και οι κοινοβουλευτικοί αντίπαλοί του δεν θα έχουν πολλά περιθώρια, για σκληρή αντιπολίτευση. Το καλύτερο που μπορούν να κάνουν είναι να κινητοποιηθούν για να βοηθήσουν και να υποστηρίξουν τις προσπάθειες της κυβέρνησης. Διαφορετικά, ο Ερντογάν θα μπορεί (ίσως κυνικά) να τους κατηγορήσει πως πολιτικοποιούν την καταστροφή.

Ύφεση στις εντάσεις με την Ελλάδα και τη Σουηδία

Σύμφωνα με τους αναλυτές του Eurasia Group, ο Τούρκος ηγέτης αναμένεται να διαχειριστεί διαφορετικά τα διπλωματικά «χαρτιά» του. Τώρα μάλλον δεν επιθυμεί να ανοίξει περισσότερα «μέτωπα» με τη Σουηδία για την ήδη «παγωμένη» υποψηφιότητα ένταξης στο ΝΑΤΟ, ή με την «αιώνια αντίπαλη» Ελλάδα για την κυριαρχία στην ανατολική Μεσόγειο. «Πιθανότατα θα χρησιμοποιήσει την κατάσταση για να ενισχύσει μια στάση εξισορρόπησης στην εξωτερική του πολιτική», αναφέρουν.

Ο σεισμός είναι επίσης και «μια βολική αφορμή για την Άγκυρα, ώστε να επιταχύνει την προσέγγιση με τον Άσσαντ,, υπό τη ρωσική αιγίδα, για την εξομάλυνση των σχέσεων τους, με στόχο μια “συνάντηση κορυφής”, καθώς η Τουρκία και η Συρία παρουσιάζονται τώρα αλληλέγγυες, απέναντι σε μια ανθρωπιστική καταστροφή». Μην ξεχνάμε ότι ο Ερντογάν και ο Άσαντ έχουν αμοιβαίο συμφέρον να κρατήσουν τους Κούρδους της Συρίας σε απόσταση…

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή