Ο Ερντογάν καλοπιάνει τους Ταλιμπάν: Ο Τούρκος πρόεδρος εξήρε τις «μετριοπαθείς» δηλώσεις των ισλαμιστών ανταρτών

«Ανοίγματα» στους Ταλιμπάν επιχειρεί να κάνει ο Ερντογάν, μετά το διαφαινόμενο «ναυάγιο» της πρότασης της Τουρκίας να αναλάβει την ασφάλεια του αεροδρομίου της Καμπούλ.

«Μετριοπαθείς δηλώσεις»

Ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος επιδιώκει εμφανώς να έχει η Τουρκία επιρροή στο Αφγανιστάν μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, εξήρε σε συνέντευξή του τις «μετριοπαθείς», όπως της χαρακτήρισε, πρώτες δηλώσεις των ισλαμιστών ανταρτών μετά την κατάληψη της Καμπούλ το περασμένο σαββατοκύριακο. «Καλωσορίζουμε τις συγκρατημένες και μετριοπαθείς δηλώσεις της ηγεσίας των Ταλιμπάν», είπε ο Ερντογαν, προσθέτοντας ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να συνεργαστεί με το Αφγανιστάν για ένα πιο… φωτεινό μέλλον και ότι ο ίδιος είναι έτοιμος να συναντηθεί με την ηγεσία των ανταρτών.

Έτοιμη για συνεργασία

Ο Τούρκος πρόεδρος υπογράμμισε ότι η αρχή της αδελφότητας υποχρεώνει την Τουρκία να σταθεί στο πλευρό του Αφγανιστάν, ασχέτως το ποιος είναι στην εξουσία της χώρας, και υπογράμμισε ότι «η Τουρκία είναι έτοιμη για κάθε είδους συνεργασία για την ειρήνη στο Αφγανιστάν, το καλό των ανθρώπων μας στη χώρα και την προστασία των συμφερόντων της Τουρκίας», ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι η Άγκυρα κυριολεκτικά δεν κρατιέται να αναγνωρίσει το νέο καθεστώς στη χώρα, αν και ο Τσαβούσογλου είπε ότι αυτό θα γίνει όταν σχηματιστεί νέα κυβέρνηση στην Καμπούλ.

Αμοιβαιότητα

Σημειώνεται ότι οι Ταλιμπάν, αν και απαιτούν την αποχώρηση των τουρκικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν, δεν είναι ιδιαίτερα εχθρικοί προς την Άγκυρα, καθώς θεωρούν την Τουρκία «αδελφή» ισλαμική χώρα. Από την πλευρά του, ο Ερντογάν θέλει να έχει επιρροή στο Αφγανιστάν, τόσο για να αποδείξει ότι η Τουρκία αποτελεί μια ισχυρή περιφερειακή -και όχι μόνο- δύναμη, αλλά και για να αποτρέψει όσο μπορεί κύματα προσφύγων από τη χώρα, καθώς πολλοί Αφγανοί αναμένεται να προσπαθήσουν να φύγουν όταν οι Ταλιμπάν οριστικοποιήσουν την ισχύ τους.

Ποια δημοκρατία; Σαρία

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι στις «μετριοπαθείς» δηλώσεις των Ταλιμπάν περιλαμβάνεται και ο αποκλεισμός της δημοκρατίας από τη χώρα: ο εκπρόσωπός τους, Βαχιντουλάχ Χασίμι, δήλωσε ξεκάθαρα ότι το Αφγανιστάν θα κυβερνηθεί από ένα κυβερνητικό συμβούλιο, χωρίς δημοκρατικές διαδικασίες. «Δεν θα υπάρξει δημοκρατικό σύστημα διότι δεν έχει καμία βάση στη χώρα. Δεν θα συζητήσουμε το είδος του συστήματος που θα εφαρμόσουμε στο Αφγανιστάν, γιατί είναι γνωστό: είναι ο νόμος της σαρία και τίποτα άλλο», είπε ο Χασίμι στο Reuters.

Καμία δημοσίευση για προβολή