Ο Ερντογάν “μοιράζει το Αιγαίο”, δημιουργώντας συνθήκες θερμού επεισοδίου – Σε πλήρη ανάπτυξη το τουρκικό αφήγημα για τη “Γαλάζια Πατρίδα”. Οι εκτιμήσεις και οι κινήσεις της Αθήνας

Επιμένει ο Ερντογάν στη Γαλάζια Πατρίδα Αιγαίο

Σε ρυθμούς κλιμάκωσης κινείται η Άγκυρα στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, με τον Ταγίπ Ερντογάν να εφαρμόζει κατά γράμμα τον σχεδιασμό του για τη “Γαλάζια Πατρίδα” και την Αθήνα να προετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα, περιλαμβανομένου και του θερμού επεισοδίου.

  • Χθες, το  ερευνητικό πλοίο Oruc Reis κινούνταν όλο και πιο κοντά στο Καστελόριζο, φτάνοντας σε απόσταση μόλις 18 ναυτικών μιλίων από το νησί.
  • Την ίδια ώρα γινόταν γνωστό ότι ένας  νέος νόμος με υπογραφή του Ερντογάν δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της κυβερνήσεως της Τουρκίας που “γκριζάρει” το μισό Αιγαίο.
  • Ταυτοχρόνως, ο υπουργός Μεταφορών της Τουρκίας γνωστοποίησε και σχετικό χάρτη που δείχνει τις περιοχές που η Τουρκία θεωρεί ότι έχει την αρμοδιότητα της έρευνας και διάσωσης.

Η διαφορά με τις προηγούμενες απόψεις της Τουρκίας είναι ότι προσθέτει κάποιες περιοχές και ολοκληρώνει την θεωρία για τη Γαλάζια Πατρίδα.

Προσθέτει περιοχές ανατολικά της Κρήτης και δυτικότερα της Ρόδου, δυτικότερα της Καρπάθου και σύμφωνα με την τουρκική θεωρία αν κάποιο πλοίο έχει κάποιο πρόβλημα στα 8 ή 9 μίλια από την Κρήτη η αρμοδιότητα έρευνας και διάσωσης βρίσκεται στα χέρια της Τουρκίας.

Ερευνα, διάσωση αλλά και γεωτρήσεις

Ο υπουργός μεταφορών της Τουρκίας είπε χθες επί λέξει :

  • «Στη Γαλάζια Πατρίδα μας, την περιοχή ερευνών και διάσωσης την επεκτείναμε με τρόπο που θα περιλαμβάνει και τις περιοχές όπου πραγματοποιούν εργασίες τα ερευνητικά μας πλοία. Καλορίζικο το νέο σχέδιο έρευνας και διάσωσης!». ‘

Άρα είναι προφανές ότι σε αυτή την περιοχή θέλουν να κάνουν και γεωτρήσεις.

Το «σκληρό παιχνίδι» Ερντογάν – Η αντίδραση Αθήνας

Οξύτατη ήταν η αντίδραση της Αθήνας σχετικά με την εξαγγελία νέας παράνομης περιοχής έρευνας και διάσωσης από την Τουρκία.

Το  υπουργείο Εξωτερικών διέγνωσε “πολιτικά κίνητρα” πίσω από την κίνηση της Τουρκίας, την οποία κατηγόρησε ότι δεν διστάζει να προκαλέσει σύγχυση, θέτοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

  • Η τελευταία αυτή αποστροφή της ελληνικής αντίδρασης, επιβεβαιώνει ότι στην Αθήνα αρχίζει πλέον και γίνεται κυρίαρχη εκτίμηση ότι ο σχεδιασμός Ερντογάν περιλαμβάνει θερμό επεισόδιο, προκειμένου να κλιμακώσει τις πιέσεις για διευρυμένη ατζέντα ελληνοτουρκικού διαλόγου.

“Δεν θα πέσουμε στην παγίδα με τον νέο χάρτη” σχολίαζε χθες κυβερνητική πηγή.

Ενα κρίσιμο ερώτημα είναι αν θα ασκήσει η χώρα μας το δικαίωμα επέκτασης στα 12 μίλια.

Η πρώην υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, εκτίμησε χθες ( Real News) ότι θα είναι λάθος να γίνει σπασμωδικά η επέκταση αυτή στα ανατολικά σύνορά μας.

Συνάδελφοί της, ωστόσο, κρίνουν ότι ίσως ήρθε η ώρα να γίνει.

 

Καμία δημοσίευση για προβολή