Ο Ερντογάν οδηγεί την τουρκική οικονομία στην… αυτοανάφλεξη: «Μωραίνει Κύριος ον βούλεται απολέσαι» γράφουν αμερικανικά ΜΜΕ

H επικρατούσα κατάσταση στη Συρία ζωντανεύει έναν από τους «εφιάλτες» του Ερντογάν

Όταν ένα πρώην στέλεχος του ΔΝΤ -του οποίου η Τουρκία ήταν ένα «success story»– περιγράφει με τα πιο μελανά χρώματα τις προοπτικές της οικονομίας της χώρας, τότε τα πράγματα έχουν πάει… νότια (σύμφωνα με την αμερικανική έκφραση) πολύ γρήγορα.

Ωστόσο, κάπως έτσι περιγράφει τις εξελίξεις ο Ντέσμοντ Λάχμαν στο National Interest, σε μια στιγμή που -λόγω των κινήσεων Ερντογάν- η λίρα βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, η οικονομία κλυδωνίζεται και οι ξένοι επενδυτές αποσύρουν πανικόβλητοι τα χρήματά τους.

Οικονομική αποτυχία

«Λένε ότι “μωραίνει Κύριος ον βούλεται απολέσαι”, πράγμα που φαίνεται να ισχύει στην περίπτωση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ερντογάν, τουλάχιστον όσον αφορά στην οικονομική του σκέψη. Αυτή η άποψη έχει γραμμένη την οικονομική αποτυχία στο μέτωπό της και αναμένεται να στοιχίσει ακριβά στον Ερντογάν στις κάλπες», υπογραμμίζει ο Λάχμαν.

O Ερντογάν καρατόμησε το Σαββατοκύριακο τον κεντρικό τραπεζίτη και πρώην υπουργό Οικονομικών Νατσί Αγκμπάλ, καθώς αύξησε για τρίτη φορά σε πέντε μήνες τα επιτόκια, και τοποθέτησε στη θέση του τον Σαχάπ Καβτσίογλου, πρώην βουλευτή του AKP και αρθρογράφο της ισλαμιστικής εφημερίδας «Yeni Safak», που εξαπέλυε συχνά επιθέσεις στην πολιτική των υψηλών επιτοκίων μέσα από τα άρθρα του.

Ανορθόδοξη οικονομική πολιτική

Οι κινήσεις του Ερντογάν πυροδότησαν καταβαράθρωση της τουρκικής λίρας, με τον Τούρκο πρόεδρο να καλεί τους συμπολίτες του να πουλήσουν χρυσό και τις αποταμιεύσεις τους σε ξένο συνάλλαγμα για να στηρίξουν τη λίρα, και τον Λάχμαν να σημειώνει: «Για μια αναδυόμενη οικονομία, γενικώς, δεν είναι καλή ιδέα να εμπλέκεται σε λίαν ανορθόδοξη οικονομική πολιτική, ακόμη κι όταν υπάρχει άφθονη παγκόσμια ρευστότητα. Κι αυτό καθιστά ακόμη πιο αναπάντεχη τη χρονική συγκυρία της κίνησης του Ερντογάν. Επιλέγει να κινηθεί ακριβώς τη στιγμή που οι παγκόσμιες συνθήκες ρευστότητας για τις αναδυόμενες οικονομίες της αγοράς συσφίγγονται και είναι πιθανό να συνεχίσουν να συστέλλονται».

Ευάλωτη σε κερδοσκοπικές επιθέσεις

Όπως αναφέρει στο άρθρο του ο Λάχμαν, ο Ερντογάν επιβάλλει τις ανορθόδοξες απόψεις του για την οικονομία σε μια περίοδο που η Τουρκία είναι «ευάλωτη σε κερδοσκοπικές επιθέσεις». Η Κεντρική Τράπεζα της χώρας έχει εξαντλήσει τα συναλλαγματικά της αποθέματα σε αποτυχημένες προσπάθειες στήριξης του εθνικού νομίσματος, τουρκικές εταιρείες γονατίζουν υπό το βάρος ενός βουνού χρέους σε δολάρια και η τουριστική βιομηχανία -από τους πυλώνες της οικονομίας- κλυδωνίζεται εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Προειδοποιητικό σήμα

Αλλά ακόμη και υπό αυτές τις συνθήκες, που κλυδωνίζεται η οικονομία, σημειώνει το πρώην στέλεχος του ΔΝΤ, παραμένει αμφίβολο κατά πόσον ο Ερντογάν θα κάνει στροφή 180 μοιρών, εκτός κι αν κλιμακωθεί η νομισματική κρίση στην Τουρκία. «Το μόνο καλό που μπορεί να βγει από τα οικονομικά της προβλήματα είναι ότι ίσως χρησιμεύσει ως προειδοποιητικό σήμα σε άλλες αναδυόμενες οικονομίες να μην παίζουν με τη φωτιά της οικονομικής πολιτικής, ειδικά σε μια περίοδο που το διεθνές χρηματοπιστωτικό περιβάλλον δεν συγχωρεί εύκολα τα λάθη», καταλήγει.

Καμία δημοσίευση για προβολή