Ο Ερντογάν οργανώνει τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί – Το 70% των Τούρκων πολιτών συμφωνούν μαζί του

Το τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας αναμένεται να αποφασίσει στις 2 Ιουλίου αν η Αγία Σοφία θα παραμείνει μουσείο ή θα μετατραπεί σε τζαμί. Σύμφωνα με την τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Yeni Şafak», ο σύλλογος «Στήριξης Αρχαίων Μνημείων και Περιβάλλοντος» έχει καταθέσει αίτημα προκειμένου να εξεταστεί αν είναι αυθεντική ή πλαστή η υπογραφή του Κεμάλ Ατατούρκ στο διάταγμα του 1934 για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσείο.

Αν η προσφυγή γίνει δεκτή τότε θα ξεκινήσει η προσπάθεια μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζάμι καθώς ακυρώνει το διάταγμα μετατροπής της σε μουσείο. Ο συγκεκριμένος σύλλογος έχει καταθέσει και στο παρελθόν προσφυγές με στόχο τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και δεν αποκλείεται αυτό να συμβεί και τώρα.

  • Ωστόσο, στην ελληνική διπλωματία υπάρχει ανησυχία γιατί το τελευταίο διάστημα ο Ρ.Τ.Ερντογάν προκαλεί συνεχώς με φόντο την Αγία Σοφία τονίζοντας ότι αποτελεί οθωμανική ιδιοκτησία και αψηφώντας τις συστάσεις που δέχεται ακόμη και από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για σεβασμό του μνημείου.

Στην Τουρκία είναι σαφές ότι φτιάχνεται κλίμα προς μια τέτοια κατεύθυνση. Yπέρ της μετατροπής της Αγιά Σοφιάς σε τζαμί τάσσεται πάνω από το 70% των Τούρκων πολιτών, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας «Αρέντα», που πραγματοποιήθηκε στο διάστημα μεταξύ 2-5 Ιουνίου 2020, αμέσως μετά την 567η επέτειο της Άλωσης της Πόλης και την ανάγνωση του κορανίου μέσα στην Αγία Σοφία που προσέβαλε το κοινό αίσθημα στην Ελλάδα και προκάλεσε διεθνείς αντιδράσεις. Το 68,2% των ερωτηθέντων αντέδρασε θετικά στην ανάγνωση του κορανίου στην Αγιά Σοφιά και δήλωσε πως θα ήθελε να επαναληφθεί τα επόμενα χρόνια την ίδια ημέρα.

Αλλά δεν είναι αυτή η μοναδική άποψη που επικρατεί στην Τουρκία. Τη λύπη του γιατί το θέμα της Αγίας Σοφίας εργαλειοποιείται χάριν της εσωτερικής πολιτικής σκηνής, εξέφρασε ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, στο πλαίσιο του 5ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών. Σε συζήτησή του με τον δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη συμφώνησε μαζί του ότι και οι δύο πόλεις φιλοξενούν παγκόσμια μνημεία της πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως είναι η Αγία Σοφία, τα οποία και πρέπει να τα προστατεύουμε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή