Ο Ερντογάν πληρώνει πολύ ακριβά τα παιχνίδια του με την οικονομία: Μαζική φυγή θεσμικών επενδυτών τον Μάρτιο

Η απόφαση του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να απολύσει τον περασμένο Μάρτιο τον επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας, Νατσί Αγκμπαλ, φαίνεται ότι έχει βαθύτερες συνέπειες για την οικονομία της Τουρκίας.

Φυγή επενδυτών από την Τουρκία

Εκτός του ότι η «καρατόμηση» Αγκμπάλ προκάλεσε σοβαρές πιέσεις στην ισοτιμία της λίρας, η ανησυχία για ανατροπή της «ορθόδοξης» νομισματικής πολιτικής του, η οποία είχε σταθεροποιήσει το νόμισμα της χώρας, προκάλεσε και πανικό στους θεσμικούς επενδυτές στη χώρα, οι οποίοι εγκατέλειψαν μαζικά θέσεις επενδυτικές θέσεις τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της τουρκικής Κεντρικής Τράπεζας, οι απώλειες σε επενδύσεις στην Τουρκία τον περασμένο Μάρτιο έφθασαν το ποσό-ρεκόρ των 5,7 δισ. δολαρίων, που είναι και η μεγαλύτερη φυγή κεφαλαίων από τη χώρα, από το 1990 οπότε και τηρούνται τέτοια στοιχεία από την Τράπεζα.

Ανησυχία για τη νομισματική πολιτική

Ο αντικαταστάτης του Αγκμπάλ, Σαχάπ Καβτσίογλου, έχει διατηρήσει το βασικό επιτόκιο στο 19%, όπως και ο προκάτοχός του, ωστόσο οι αγορές ανησυχούν ότι ο Καβτσίογλου που είναι της ίδιας λογικής με τον Ερντογάν αργά ή γρήγορα θα μειώσει τα επιτόκιο, καθώς ο Τούρκος πρόεδρος θεωρεί τα υψηλά επιτόκια ως αιτία υψηλού πληθωρισμού.

Την ίδια στιγμή, πάντως, ο πληθωρισμός έφθασε τον Απρίλιο στο 17,1% από 16,2% τον Μάρτιο, επίπεδο συγκρίσιμο μόνο με αυτό της Αργεντινής μετά τη χρεοκοπία. Επίσης, η λίρα συνεχίζει να υποτιμάται στις διεθνείς αγορές ενώ και το ισοζύγιο πληρωμών της Τουρκίας βρίσκεται στα «κόκκινα».

Καμία δημοσίευση για προβολή