Ο Ερντογάν ποινικοποιεί την κριτική για την… οικονομία: Πρόστιμα έως και 650.000 δολ για τα αρνητικά σχόλια για το χρηματιστήριο – Νέα βουτιά της λίρας

Ερντογάν χρηματιστήριο

Ο,τι δεν λύνεται με την πολιτική και την δημοκρατία, λύνεται δια της απαγόρευσης: Στην Τουρκία του Ταγίπ Ερτογάν ποινικοποιούνται από σήμερα ακόμη και τα αρνητικά σχόλια που δημοσιεύονται στον Τύπο για την οικονομία και το χρηματιστήριο.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης αυξάνει κατακόρυφα τα πρόστιμα για τους επαγγελματίες της αγοράς που «παραπλανούν τους επενδυτές», ενώ εντάσσει πλέον στις κυρώσεις ακόμα και τις απόψεις που εκφράζονται στα μέσα ενημέρωσης.

Πρόκειται για απόφαση που στοχεύει ευθέως στην «περιφρούρηση» του τουρικικού χρηματιστηρίου, στο οποίο μετέχουν σ’ αυτήν την συγκυρία πολλοί τούρκοι μικροεπενδυτές. Οι τούρκοι πολίτες αναζητούν στο χρηματιστήριο υψηλότερες αποδόσεις για τις αποταμιεύσεις λόγω των χαμηλών επιτοκίων που δίνουν οι τράπεζες.

Η συσσώρευση αυτή των μικροεπενδυτών διαμορφώνει, σύμφωνα με τους αναλυτές, συνθήκες φούσκας, ενώ δεν θεωρείται τυχαίο το γεγονός ότι η κίνηση Ερντογάν έρχεται  την ώρα που καταρρέει η λίρα και πιέζονται οι τουρκικές τράπεζες.

Πρόστιμα έως 5 εκατομμύρια λιρες

Οι νέες διατάξεις που δόθηκαν στη δημοσιότητα προβλέπουν ότι αποτελούν αξιόποινες πράξεις «ψεύτικα, λανθασμένα και παραπλανητικά σχόλια και συμβουλές» σχετικά με τις κεφαλαιαγορές που δημοσιεύονται σε εφημερίδες, στο Διαδίκτυο, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή μεταδίδονται στην τηλεόραση».

Οι επαγγελματίες αναλυτές που θα κατηγορηθούν για παραπλάνηση των επενδυτών αντιμετωπίζουν τώρα πρόστιμα έως και 5 εκατομμύρια λίρες (660.000 $) 100 φορές πάνω από τα ισχύοντα έως σήμερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση στην εφημερίδα της κυβέρνησης.

Ο αριθμός των τούρκων επενδυτών στο Χρηματιστήριο αυξήθηκε σχεδόν κατά μισό εκατομμύριο φέτος σε περίπου 1,7 εκατομμύρια, σύμφωνα με στοιχεία που δίνει το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu.

Νέα βουτιά της λίρας

Το μεγάλο πρόβλημα όμως του Ερντογάν παραμένει η λίρα, η ελέυθερη πτώση της οποίας συνεχίζεται χωρίς φρένο.

Σήμερα, το τουρκικό νόμισμα υποχώρησε σε νέο, αρνητικό ιστορικό ρεκόρ,  στις 7,5720 λίρες ανά δολάριο και στις 8,9696 λίρες ανά ευρώ.

Από την αρχή του 2020, οι σωρευτικές απώλειες ανέρχονται στο -27% έναντι του αμερικανικού νομίσματος και στο -34% έναντι του ευρωπαϊκού νομίσματος.

Οι νέες πιέσεις επέρχονται εν όψει της συνεδρίασης της κεντρικής τράπεζας την προσεχή Πέμπτη, με τους επενδυτές να επιμένουν στην ανάγκη αύξησης των επιτοκίων, η οποία αποτελεί πλέον και το μόνο ρεαλιστικό μέσο για την στήριξη του τουρκικού νομίσματος.

 

Καμία δημοσίευση για προβολή