Ο Ερντογάν «ψάχνεται»: Ζητά «απευθείας εποικοδομητικό διάλογο» με την Αθήνα, κατηγορεί την ΕΕ για «μυωπική στρατηγική»

Ο Ερντογάν ψάχνεται: ζητά τά «απευθείας διάλογο» με την Αθήνα

Με διπλωματικούς ελιγμούς -που, πάντως, έχουν χρησιμοποιηθεί και στο παρελθόν από τον ίδιο- ο Τουρκος πρόεδρος προσπαθεί να παρουσιάσει «μετριοπαθές» πρόσωπο έναντι της Ελλάδας, σε μια προσπάθεια να βγει από το αδιεξόδο που αντιμετωπίζει στο εσωτερικό της χώρας του.

Θυμήθηκε τον «απευθείας διάλογο»

Σε συνάντηση που είχε με Ευρωπαίους πρέσβεις στην Τουρκία, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιχείρησε, για άλλη μια φορά, να «μεταφέρει τα δοκάρια» και επανήλθε στο γνωστό «βιολί» των διμερών προβλημάτων και διμερούς διαλόγου με την Ελλάδα, λέγοντας ότι «στη διάρκεια της περσινής χρονιάς, κάναμε μεγάλες προσπάθειες για να μειώσουμε τις εντάσεις με την Ελλάδα. Ενεργοποιήσαμε τους περισσότερους μηχανισμούς διαλόγου, κάναμε ιδιαίτερη προσπάθεια για τη μείωση της έντασης, συμφωνήσαμε να αναπτύξουμε τη σχέση μας, να εστιάσουμε την προσοχή μας στην τουριστική ατζέντα, στην οικονομική και εμπορική συνεργασία. Πιστεύω πως, σαν δυο γειτονικές χώρες, θα επιλύσουμε τις διαφορές μας μέσα από τον απευθείας και εποικοδομητικό διάλογο».

Μαξιμαλισμός στο Κυπριακό

Παρά ταύτα, ο Ερντογάν δεν απέστη για άλλη μια φορά των μαξιμαλιστικών βλέψεων της Τουρκίας, καθώς τόνισε ότι «η στάση της Τουρκίας στο Κυπριακό είναι ξεκάθαρη. Οι Έλληνες δεν μπορούν να απαλλαχθούν από τη νοοτροπία που τους θέλει να είναι οι μοναδικοί ιδιοκτήτες στο νησί. Δυστυχώς, η ΕΕ, ενώ εθελοτυφλεί και ενεργεί σαν εκπρόσωπος της ελληνικής πλευράς, αγνοεί τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, οι οποίοι αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ίδιας γεωγραφικής περιοχής. Συνεχίζουμε τις προσπάθειες για την επίλυση του Κυπριακού. Έχει έρθει η ώρα, η ΕΕ να λογαριάσει τα πράγματα με ειλικρίνεια: αν θέλει να συνεισφέρει στη λύση του ζητήματος, πρέπει να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις του 2004, να αναγνωρίσει την ύπαρξη και τη θέληση των Τουρκοκυπρίων και να εκτιμήσει τη λύση που προτείναμε στη Γενεύη».

Τα… γνωστά περί μεταναστευτικού

Παράλληλα, επανέφερε στο προσκήνιο την τουρκική προπαγάνδα σχετικά με το μεταναστευτικό, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «στο θέμα του μεταναστευτικού, δεν μπορούμε να περιμένουμε να μειωθεί η πίεση, χωρίς επίλυση των ζητημάτων μεταξύ Τουρκίας και Ευρώπης. Είναι απαραίτητο να μπει ένα τέλος στις επαναπροωθήσεις και σε τακτικές κατά των μεταναστών που δεν συμβαδίζουν με τους διεθνείς κανονισμούς. Σήμερα, περισσότεροι από 4 εκατομμύρια Σύριοι έχουν επιστρέψει και ζουν στις περιφέρειές τους, χάρη στις προσπάθειές μας».

Καταλογίζει «στρατηγική μυωπία» στην ΕΕ

Επίσης, επέμεινε για άλλη μια φορά να επιχειρεί να αποσπάσει τα ελληνοτουρκικά από το ευρύτερο ευρωπαϊκό πλαίσιο, λέγοντας ότι «κάποιες χώρες πρέπει τα προβλήματά τους με την Τουρκία να πάψουν να επιχειρούν να τα μεταφέρουν στους διαδρόμους της ΕΕ», ενώ άφησε συνολικές αιχμές για τη στάση των Βρυξελλών, λέγοντας ότι «παρά τις αδικίες που αντιμετωπίζουμε, η ΕΕ παραμένει στρατηγική μας προτεραιότητα και συνεχίζουμε την προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση. Είμαστε έτοιμοι να ενισχύσουμε τον διάλογο και τη συνεργασία με την ΕΕ. Ελπίζουμε πως η Ένωση θα απαλλαγεί από τη στρατηγική της μυωπία μέσα στο 2022 και θα ενεργήσει για τη βελτίωση των σχέσεών της με την Τουρκία».

Το νέα αφήγημα του Ερντογάν

Όλο αυτό το νέο «αφήγημα» που ο Ερντογάν προσπαθεί να στήσει έρχεται λίγες μόνο ώρες μετά την προκλητική ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών κατά της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, και την σκληρή απάντηση του ελληνικού ΥΠΕΞ, το οποίο κατηγόρησε την Τουρκία ότι «διαστρεβλώνει για άλλη μία φορά την πραγματικότητα και αποκρύπτει όχι μόνο το τι έγινε στο παρελθόν αλλά και τη συνεχιζόμενη πολιτική της, η οποία καταπατά το Διεθνές Δίκαιο σε καθημερινή βάση, δημιουργώντας εντάσεις και δηλητηριάζοντας το κλίμα μεταξύ των δύο χωρών». Η συγκυρία, πάντως, δείχνει ότι ο Τούρκος πρόεδρος επιχειρεί να αμβλύνει τις εντυπώσεις που η στάση της Τουρκίας έχει δημιουργήσει το τελευταίο διάστημα.

Οι λόγοι

Ο λόγος που ο Ερντογάν ενδύεται τη στολή του… περιστεριού ίσως να εντοπίζεται στο γεγονός ότι πλέον η Άνγκελα Μέρκελ, η οποία για τους δικούς της μικροπολιτικούς λόγους του παρείχε στήριξη, πλέον δεν βρίσκεται στο προσκήνιο και η Ευρώπη δείχνει να χάνει σταδιακά την υπομονή της με την Τουρκία. Προφανώς, ο Ερντογάν ακόμα κρατάει στα χέρια του το «χαρτί» του μεταναστευτικού, ωστόσο, πολλά έχουν αλλάξει από το 2020, όταν η Τουρκία επιχείρησε να εργαλειοποιήσει χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες στα σύνορα με την Ελλάδα. Οπότε, ο Τούρκος πρόεδρος επιχειρεί να παρουσιάσει ένα πιο διαλλακτικό πρόσωπο, ώστε για άλλη μια φορά να «ρίξει μελάνι» για να αποφύγει τις ευρωπαϊκές πιέσεις ή και κυρώσεις.

Καμία δημοσίευση για προβολή