Ο Ερντογάν στήνει (ξανά) σκηνικό με ΑΟΖ στην Παλαιστίνη – Ο χάρτης που «σβήνει” την ΑΟΖ Ελλάδας-Κύπρου

Τουρκία Παλαιστίνη

Το πρώτο μήνυμα το είχε στείλει ο απόστρατος ναύαρχος και εκ των αρχιτεκτόνων του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας» Τζιχάτ Γιαϊτζί, όταν μαινόταν η σύγκρουση Ισραήλ και Χαμάς στην Γάζα: Είχε προτείνει στον Ερντογάν, μέσω της εφημερίδας Yeni Safak να προχωρήσει άμεσα στην υπογραφή  συμφωνίας για τον ορισμό ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας και Παλαιστίνης.

Η πρόταση βασιζόταν στο μοντέλο του παράνομου τουρκολυβικού συμφώνου και συνοδευόταν από χάρτη με την – θεωρητική – ΑΟΖ Τουρκίας και Παλαιστίνης που «εξαφάνιζε» την υφαλοκρηπίδα του Καστελόριζου. Τότε, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχε σπεύσει στο Ισραήλ και είχε επίσης συναντήσεις με την ηγεσία της Παλαιστινιακής Αρχής, από την οποία φέρεται να έλαβε διαβεβαιώσεις πως δεν υπάρχει θέμα συμφωνίας με την Αγκυρας.

“Εγινε το πρώτο βήμα για ΑΟΖ Τουρκίας – Παλαιστίνης”

Τώρα το μήνυμα έρχεται εκ νέου, από την ίδια πλευρά. Η Yeni Safak έγραψε χθες πως το πρώτο βήμα έγινε ήδη και η τελική συμφωνία απλώς επίκειται.

Νέο δημοσίευμα της Yeni Safak αναφέρει ότι από προχθες τέθηκε σε ισχύ η «Συμφωνίας Ασφάλειας και Συνεργασίας» που είχαν υπογράψει η Τουρκία και η Παλαιστίνη το 2018.
«Με αυτήν την κίνηση, έγινε το πρώτο βήμα για την εφαρμογή μιας συμφωνίας για ΑΟΖ με την Παλαιστίνη παρόμοιας με αυτή της Λιβύης» γράφει η Yeni Safak προσθέτοντας ότι πρόκειται για μια κίνηση με ξεκάθαρο μήνυμα προς το Ισραήλ.

Ο χάρτης που “σβήνει” την ΑΟΖ Ελλάδας – Κύπρου

Το ίδιο δημοσίευμα επισημαίνει ότι η συμφωνία αποτελεί το πρώτο βήμα για το «Μοντέλο Λιβύη» και στην Παλαιστίνη και συνοδεύεται από εικόνα σχετικού χάρτη που αποτυπώνει το τουρκικό πλάνο – ενός χάρτη που “εξαφανίζει” το Καστελόριζο και από τον οποίο απουσιάζει η ΑΟΖ Ελλάδας και Κύπρου.

Εκπαίδευση Παλαιστινίων στις τουρκικές ακαδημίες

Παράλληλα η Yeni Safak γράφει ότι η συμφωνία ασφάλειας και συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών προβλέπει, την συνεργασία κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, των εγκλημάτων στον κυβερνοχώρο, του λαθρεμπορίου πολιτιστικών και φυσικών αγαθών, του λαθρεμπορίου ναρκωτικών, του εμπορίου ανθρώπων, του λαθρεμπορίου μεταναστών και της παράνομης μετανάστευσης.

Επιπρόσθετα προβλέπει την εκπαίδευση Παλαιστινίων στις τουρκικές ακαδημίες της αστυνομίας, της χωροφυλακής και της ακτοφυλακής.

Προκειμένου να διασφαλιστεί ο συντονισμός όλων αυτών των δραστηριοτήτων, όπως αναφέρει η Yeni Safak, αποφασίστηκε ο διορισμός εκατέρωθεν συμβούλων και αξιωματικών συνδέσμων.

Ναύαρχος Γιαϊτζί: Εφαρμογή λιβυκού μοντέλου στην Παλαιστίνη

«Δείχνοντας τη σκληρότερη αντίδραση στο Ισραήλ, το οποίο σκότωσε 232 άτομα στη Γάζα τον περασμένο μήνα, η Τουρκία επικύρωσε τη Συμφωνία Ασφάλειας και Συνεργασίας που υπέγραψε με την Παλαιστίνη το 2018», αναφέρει χαρακτηριστικά η τουρκική εφημερίδα.

Η Yeni Safak φιλοξενεί και νέες δηλώσεις του Γιαϊτζί  ο οποιος μιλά για «ιστορική» συμφωνία με την οποία η Τουρκία έδειξε την υποστήριξή της στην Παλαιστίνη και άνοιξε μια νέα σελίδα.

«Η συνεργασία και οι ασκήσεις που σχεδιάστηκαν να πραγματοποιηθούν στην ακτοφυλακή έθεσαν επίσης τα θεμέλια για τη συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Παλαιστίνης σχετικά με την οριοθέτηση της περιοχής θαλάσσιας δικαιοδοσίας. Με άλλα λόγια, αυτή η συμφωνία ήταν το πρώτο βήμα για την εφαρμογή του λιβυκού μοντέλου στην Παλαιστίνη και ένας σημαντικός λίθος μπήκε σε αυτόν τον δρόμο», είπε ο Γιαϊτζί.

«Οι πληροφορίες που λάβαμε από περιφερειακές πηγές είναι ότι οι Παλαιστίνιοι αδελφοί μας θέλουν συμφωνία με την Τουρκία. Θα είναι προς το συμφέρον όλων εάν υπογραφεί αυτή η συμφωνία. Το Ισραήλ θα αποκτήσει 10 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα θαλάσσιας περιοχής και η Αίγυπτος 14 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα», πρόσθεσε.

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή