Ο Ερντογάν τορπιλίζει για μία ακόμη φορά τον διάλογο με “φθαρμένα υλικά” – Βγάζει το παμπάλαιο Cesme στο Αιγαίο, ενώ αναμένεται ο επόμενος γύρος των διερευνητικών επαφών

Τουρκία CESME

O επόμενος γύρος των διερευνητικών επαφών Ελλάδας – Τουρκίας πλησιάζει και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καταφεύγει για πολλοστή φορά στη γνωστή του τακτική η οποία στοχεύει στη δημιουργία κλίματος τελετεσμένων.

Ολα αυτά, όταν χθες, για πρώτη φορά τόσο ανοιχτά, οι Ηνωμένες Πολιτείες έδειξαν ότι οι μεν ελληνο-αμερικανικές σχέσεις “ρέουν” χωρίς ακανθώδη ζητήματα, οι δε ευρω-τουρκικές πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο.

Χθες, στον απόηχο των δυσμενών μηνυμάτων από την Ουάσιγκτον, ο Τούρκος πρόεδρος επιχείρησε για μία ακόμη φορά να στείλει μηνύματα στην Αθήνα, αυτή τη φορά με την έκδοση ΝΑVTEX για υδρογραφικές έρευνες του TCG CESME στο κέντρο του Αιγαίου, σε περιοχές δυτικά του Άη Στράτη και της Λήμνου. Δύο μόλις  μετά την απόσυρση του Oruc Reis, υποτίθεται σε μια κίνηση καλής θελήσεως.

Οι έρευνες του Cesme

Οι υδρογραφικές έρευνες του παμπάλαιου και χωρίς σοβαρό εξοπλισμό σκάφους,  θα διαρκέσουν από τις 18 Φεβρουαρίου μέχρι τις 2 Μαρτίου και θα γίνουν (εφόσον τελικά το πλοίο μπορέσει να πλεύσει λόγω των καιρικών συνθηκών) σε διεθνή ύδατα.

Οι υδρογραφικές έρευνες δεν έχουν σχέση με τις σεισμογραφικές έρευνες και την υφαλοκρηπίδα και αφορούν τη στήλη ύδατος.

Γιατί επιλέγει τη συγκεκριμένη περιοχή

Όμως στη συγκεκριμένη περιοχή φυσικά που βρίσκεται στο κέντρο του Αιγαίου και υπερβαίνει ακόμη και τις πάγιες και κλασσικές διεκδικήσεις της Τουρκίας εις βάρος της χώρας μας, που φθάνουν μέχρι τον 25ο Μεσημβρινό, η ευθύνη για την άσκηση αρμοδιοτήτων και δικαιοδοσιών ανήκει στην Ελλάδα.

Και συνεπώς εάν η Τουρκία ήθελε να πραγματοποιήσει υδρογραφικές έρευνες θα έπρεπε να απευθυνθεί στην Ελλάδα προκειμένου να εκδώσεις τη σχετική NAVTEX.

Δεν είναι τυχαίο ότι η Τουρκία ενώ αναμένεται να ορισθεί ο επόμενος γύρος των διερευνητικών επιλέγει να στείλει το μήνυμα της με έρευνες σε περιοχές που εγκλωβίζουν έτσι σε υποτιθέμενη τουρκική ζώνη ευθύνης και άσκησης δικαιοδοσίας τα ελληνικά νησιά.

Η ενόχληση για το Φόρουμ Φιλίας 

Υπενθυμίζεται ότι η Άγκυρα είχε ενοχληθεί σφόδρα μετά το Φόρουμ Φιλίας που διοργανώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στην ελληνική πρωτεύουσα.

Το ισχυρό κοινό ανακοινωθέν της Ελλάδας, της Κύπρου, της Γαλλίας, της Αιγύπτου, του Μπαχρέιν, της Σαουδικής Αραβίας και των ΗΑΕ φαίνεται πως ενόχλησε ιδιαίτερα τους γείτονες, οι οποίοι έκαναν λόγο για «προσπάθεια σχηματισμού συμμαχίας με βάση την εχθρική στάση κατά της Τουρκίας».

Παράλληλα, τον τελευταίο καιρό η Άγκυρα έχει βάλει ξανά «φωτιά» και στο Κυπριακό εμμένοντας στη λύση των δύο κρατών σε αντίθεση με την πάγια θέση Αθήνας και Λευκωσίας. Μάλιστα, ο Ερντογάν είχε εκνευριστεί τόσο πολύ, με τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την επίσκεψη του στη Λευκωσία, που δήλωσε ότι τελικά δεν είναι πρόθυμος να συνομιλήσει με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

 

Καμία δημοσίευση για προβολή