Ο Ερντογάν τρέμει προσφυγικό κύμα από το Αφγανιστάν: Έστειλε στα σύνορα με το Ιράν Ειδικές Δυνάμεις του στρατού

Σε πραγματικό εφιάλτη για την Τουρκία εξελίσσεται το Αφγανιστάν, από την ώρα που οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την εξουσία στη χώρα.

Ειδικές δυνάμεις κατά προσφύγων

Όπως έγραψε και το economico.gr, οι Τούρκοι πολίτες στη συντριπτική πλειοψηφία τους δεν θέλουν νέους πρόσφυγες στη χώρα και ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος βλέπει τις «μετοχές» του κόμματός του, ΑΚΡ, να «διολισθαίνουν» εν όψει των κρίσιμων εκλογών του 2023 προσπαθεί με κάθε τρόπο να δείξει ότι είναι έτοιμος να αποτρέψει ένα νέο προσφυγικό και μεταναστευτικό κύμα από το Αφγανιστάν.

Όπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, η τουρκική κυβέρνηση έστειλε στα σύνορα με το Ιράν μια μεραρχία Ειδικών Αποστολών, της Διεύθυνσης Ασφαλείας, εξοπλισμένη με κάμερες νυχτερινής όρασης, δεκάδες θωρακισμένα οχήματα, θερμικές κάμερες και drones, προκειμένου να διασφαλίσει ότι δεν θα μπουν στη χώρα απελπισμένοι Αφγανοί που επιχειρούν να φύγουν όσο πιο μακριά γίνεται από τους Ταλιμπάν.

Τείχος στα σύνορα

Η Τουρκία φιλοξενεί περίπου 4 εκατομμύρια πρόσφυγες, κυρίως από τη Συρία, και πλέον η κατάσταση αρχίζει να πλησιάζει το σημείο βρασμού, με τον Ερντογάν, που δέχεται πιέσεις από την αντιπολίτευση, αλλά και από τους πολίτες, να δηλώνει ότι «θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε μέτρα ώστε να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα στην περιοχή, να προστατεύσουμε τη χώρα από την πίεση της μετανάστευσης και να σιγουρέψουμε την ειρήνη για το έθνος μας».

Εκτός από τις στρατιωτικές δυνάμεις, η Τουρκία χτίζει ήδη ένα τείχος ύψους τριών μέτρων στα σύνορα με το Ιράν και προτίθεται να προχωρήσει σε ενισχύσεις κατά μήκος 67 χιλιομέτρων ως το τέλος του χρόνου. «Θέλουμε να δείξουμε σε όλο τον κόσμο ότι τα σύνορά μας είναι αδιαπέραστα», δήλωσε στο Reuters o κυβερνήτης της περιοχής, προσθέτοντας ότι «ελπίζουμε ότι δεν θα υπάρξει μεταναστευτικό κύμα από το Αφγανιστάν».

Τα τείχη δεν σταματούν τους μετανάστες

Πάντως, Τούρκος αναλυτής που μίλησε στην Deutsche Welle σχετικά με το τείχος του Ερντογάν και τα άλλα μέτρα στα σύνορα με το Ιράν, τόνισε ότι «αυτά τα μέτρα δεν θα έχουν αποτέλεσμα παντού, καθώς η παραμεθόριος περιοχή είναι σε μεγάλο βαθμό ορεινή. Το χειμώνα θα είναι πολύ δύσκολο να ελεγχθεί αυτή η περιοχή. Οι συνοριακές περιοχές σε ορισμένα σημεία φθάνουν σε υψόμετρο άνω των δύο ή και τριών χιλιάδων μέτρων. Αυτές οι δύσκολες, φυσικές συνθήκες μπορεί να είναι επωφελείς για τους διακινητές, επειδή καθιστούν δύσκολο τον έλεγχο των συνόρων. Ακόμη η ομίχλη και ο κακός καιρός προσφέρουν καλές συνθήκες για παράτυπη μετανάστευση».

Υπογράμμισε, δε, ότι «μια τόσο αφιλόξενη περιοχή είναι επίσης πολύ επικίνδυνη. Οι πρόσφυγες μπορεί να χαθούν. Κάθε χρόνο ανασύρονται νεκροί 40 με 50 μετανάστες μετά το λιώσιμο του χιονιού», και σημείωσε ότι «δεν μπορούμε να περιμένουμε ότι τα υπάρχοντα ή τα νεα τείχη θα εμποδίσουν τελείως την έλευση μεταναστών. Υπάρχουν παραδείγματα στον κόσμο όπου το τείχος δεν έφερε σημαντικά αποτελέσματα. Έχει πάντως έναν ψυχολογικό αποτρεπτικό χαρακτήρα, αλλά η προσδοκία ότι αποτρέπει πλήρως τη μετανάστευση δεν είναι βάσιμη».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή