Ο Ερντογάν βάζει την λίρα στο απόσπασμα: Νέα μείωση των επιτοκίων και νέα κατάρρευση του τουρκικού νομίσματος – Capital Economics: Παίζουν με την φωτιά

Η λίρα ανακάμπτει παρά την «ανορθόδοξη» πολιτική του Ερντογάν

Με μια ακόμη επιθετική μείωση των επιτοκίων, εν μέσω καλπασμού του πληθωρισμού, ο Ταγίπ Ερντογάν βάζει την λίρα στο απόσπασμα: Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας μείωσε ξανά σήμερα το βασικό της επιτόκιο κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες και στο 16%, στέλνοντας ακαριαία την τουρκική λίρα σε νέο αρνητικό ιστορικό ρεκόρ.

Η μείωση των επιτοκίων ήταν διπλάσια εκείνης που περίμενε η αγορά – γεγονός που οι αναλυτές αποδίδουν στην πίεση που ασκεί ο τούρκος πρόεδρος προς τους τραπεζίτες προκειμένου να ανοίξει τις ροές του φθηνότερου χρήματος και να τονώσει την οικονομία παρά τον υψηλό πληθωρισμό.

Προαναγγέλλουν και νέα μείωση των επιτοκίων έως το τέλος του έτους

Σε ανακοίνωση της, μάλιστα, η κεντρική τράπεζα προαναγγέλλει και περαιτέρω μείωση των επιτοκίων, αναφέροντας ότι υπάρχει μικρό περιθώριο για περαιτέρω νομισματική χαλάρωση έως το τέλος της φετινής χρονιάς.

Η τουρκική κεντρική τράπεζα είχε ξαφνιάσει την αγορά και τον περασμένο μήνα με μείωση μίας ποσοστιαίας μονάδας του επιτοκίου, κίνηση που έπληξε και τότε την ισοτιμία της λίρας.

Ο Ερντογάν πιέζει σταθερά για νομισματική χαλάρωση, έχοντας αποπέμψει τρεις κεντρικούς τραπεζίτες σε λιγότερο από δυόμιση χρόνια, πλήττοντας την αξιοπιστία της κεντρικής τράπεζας και προκαλώντας την έξοδο ξένων επενδυτών από την Τουρκία.

Την προηγούμενη εβδομάδα απέλυσε τρία μέλη της επιτροπής νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας, δύο εκ των οποίων αντιτίθεντο σε μειώσεις επιτοκίων. Η κίνηση του προϊδέασε για το τι θα ακολουθούσε.

“Βουτιά” 3% της λίρας έναντι του δολαρίου

Στην αγορά συναλλάγματος η λίρα έκανε βουτιά 3% στις 9,5 έναντι του δολαρίου. Το νόμισμα της Τουρκίας έχει χάσει πάνω από το 20% της αξίας του φέτος με το μεγαλύτερο μέρος της πτώσης να έχει καταγραφεί μετά τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Για την εξαρτημένη στις εισαγωγές τουρκική οικονομία, η υποτίμηση του νομίσματος οδηγεί σε υψηλότερο πληθωρισμό μέσω των εισαγωγών. Ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού έφθασε στο 19,58% τον προηγούμενο μήνα εκτοξεύοντας το κόστος διαβίωσης για τον τουρκικό πληθυσμό.

Ο πληθωρισμός στην Τουρκία έχει παραμείνει διψήφιος τα τελευταία πέντε χρόνια και πολύ πάνω από τον στόχο του 5%. Ωστόσο, η κεντρική τράπεζα εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα είναι παροδικός και εστιάζει στο δομικό πληθωρισμό που μπορεί μεν να είναι χαμηλότερος αλλά και εκείνος τρέχει με 17%.

Capital Economics: Παίζουν με την φωτιά

Ενδεικτική του νέου αιφνιδιασμού των είναι η σημερινή ανάλυση της Capital Economics, η οποία προειδοποιεί ότι η Τουρκία παίζει με τη φωτιά. Η Capital Economics προβλέπει ότι η πτώση της τουρκικής λίρας θα συνεχιστεί, αυξάνοντας τις πιθανότητες να ξεσπάσει νέα κρίση στο ισοζύγιο πληρωμών, παρόμοια με εκείνη του 2018.

«Φαίνεται ότι ο νυν διοικητής της CBRT υποκλίνεται στις επιταγές του Τούρκου προέδρου για την εφαρμογή μιας πολύ πιο χαλαρής νομισματικής πολιτικής», τονίζει η Capital Economics. «Μίας πολιτικής που δεν δικαιολογείται σε καμία περίπτωση από τον υψηλό πληθωρισμό», προσθέτει ο βρετανικός οίκος.

Η Capital Economics υπογραμμίζει ότι η τουρκική λίρα έχει υποχωρήσει σε ποσοστό 12% έναντι του δολαρίου από τις αρχές Σεπτεμβρίου και εκτιμά ότι θα αποδυναμωθεί περαιτέρω και θα φθάσει στις 10,5 λίρες ανά δολάριο έως το τέλος του 2022. Προειδοποιεί, δε, ότι η συνέχιση της τρέχουσας οικονομικής πολιτικής απειλεί να οδηγήσει την Τουρκία σε μαζική φυγή κεφαλαίων και επιβολή capital controls.

Καμία δημοσίευση για προβολή