Ο Ευ. Βενιζέλος μας εξηγεί την “εκδίκηση του Συντάγματος απέναντι σε όσους επεδίωξαν να παίξουν μαζί του”

Πλήθος πολιτικών στην παρουσίαση του βιβλίου του Ευ. Βενιζέλου

Σε άρθρο του που δημοσιεύεται στο «Βήμα της Κυριακής» (17/03) και φέρει τον τίτλο «Η εκδίκηση του Συντάγματος», ο Ευάγγελος Βενιζέλος τονίζει ότι η αναθεώρηση του Συντάγματος δεν είναι ούτε αναγκαία ούτε ευτυχώς εφικτή, αν δεν υπάρχει συναίνεση και κλίμα πολιτικού πολιτισμού. Αυτό, θεωρεί, είναι ένα ισχυρό μήνυμα που στέλνει το ίδιο το Σύνταγμα σε όσους φλερτάρουν διαρκώς με την καταστρατήγησή του.

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει στο άρθρο του ότι «δεν νοείται αναθεώρηση του Συντάγματος παρά μόνο μέσω του πλήρους σεβασμού της διαδικασίας που περιγράφει το άρθρο 110 καθιστώντας αποκλειστικά αρμόδιο όργανο τη Βουλή ή μάλλον δυο διαδοχικές Βουλές: Την πρώτη που διαπιστώνει την ανάγκη αναθεώρησης και τη δεύτερη που τη συντελεί,  με το εκλογικό σώμα να παρεμβάλλεται στις εκλογές που μεσολαβούν και να νομιμοποιεί δημοκρατικά την όλη διαδικασία.

Η αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών και των κοινωνικών αντιλήψεων που συντελέσθηκε  από το 2016 έως σήμερα επέβαλε το σεβασμό του αυστηρού χαρακτήρα του Συντάγματος και την τήρηση των προδιαγραφών του άρθρου 110. Αυτή είναι η πρώτη και θεμελιώδης εκδίκηση του Συντάγματος απέναντι σε όσους επεδίωξαν να παίξουν μαζί του. Αποδείχθηκε ότι το Σύνταγμα διαθέτει μηχανισμούς αυτοάμυνας, ο μέγιστος των οποίων είναι οι αυξημένες πλειοψηφίες που απαιτεί το άρθρο 110».

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος επισημαίνει ότι, μολονότι καλλιεργείται η ψευδαίσθηση πως το πρόβλημα της χώρας είναι σε μεγάλο βαθμό συνταγματικό, στην πραγματικότητα είναι οικονομικό, δημοσιονομικό, αναπτυξιακό, πολιτικό. «Πρόβλημα νοοτροπίας, αντοχής και ικανότητας της ίδιας της κοινωνίας να υιοθετήσει τα αναγκαία μεταρρυθμιστικά προτάγματα και να αποκτήσει ξανά αισιοδοξία και προοπτική παρά την κόπωση, την απογοήτευση και τους φόβους που την ταλαιπωρούν. Το πρόβλημα της χώρας είναι βεβαίως και θεσμικό με την ευρύτερη όμως έννοια του όρου. Πρόβλημα πολιτικού συστήματος, διοίκησης, αυτοδιοίκησης, δικαιοσύνης, οικονομικής διακυβέρνησης».

Κατά τον Ευάγγελο Βενιζέλο, το Σύνταγμα λειτούργησε ως ένα ισχυρό και αποτελεσματικό πλαίσιο σταθερότητας, που άντεξε σε βάναυσες επιθέσεις του πιο  ακραίου εθνικολαϊκισμού κατά τη διάρκεια των εννέα επώδυνων, επικίνδυνων και αντιφατικών ετών της κρίσης.

Όσον αφορά το ζήτημα της αποσύνδεσης της εκλογής του ΠτΔ από τη διάλυση της Βουλής, ο κ. Βενιζέλος θεωρεί ως μοναδική λύση τη μείωση της πλειοψηφίας που απαιτείται για την εκλογή ΠτΔ, ώστε αυτή να είναι  επιτεύξιμη  και πρακτικά να μην επέρχεται  αυτόματη διάλυση της Βουλής, παρά μόνο στην ακραία περίπτωση που δεν συγκεντρώνεται ούτε η απλή πλειοψηφία των 151 βουλευτών.

Εν κατακλείδι, ο Ευάγγελος Βενιζέλος επισημαίνει ότι είναι σημαντικό το γεγονός πως διατηρείται αλώβητο το αναθεωρητικό κεκτημένο του 2001, της μόνης εκτεταμένης  και συναινετικής αναθεώρησης των τελευταίων σαράντα πέντε ετών.

ΠΗΓΗ: in.gr

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή