Ο φόβος του κορονοϊού επιστρέφει ισχυρότερος.Μεγαλώνει ο κίνδυνος για την οικονομία – Λουκέτο σε πολλές επιχειρήσεις

Αρκετά εστιατόρια, καφετέριες, μπαρ, θέατρα, σινεμά δεν θα ανοίξουν καθόλου το φθινόπωρο. Τέτοια στοιχεία φθάνουν συνεχώς στα αρμόδια υπουργεία που δεν δημοσιοποιούν το μέγεθος των αρνητικών μηνυμάτων για να μην ανοίξει ο φαύλος κύκλος των δυσοίωνων προβλέψεων και του οικονομικού εφιάλτη.

Η απόσυρση της Pizza Hut από την Ελλάδα ανέδειξε τον κίνδυνο μείωσης της απασχόλησης και της επιχειρηματικής δραστηριότητας, της αποεπένδυσης.

Ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης πήρε -πάλι- πάνω του την υπόθεση και επανέφερε στην πρώτη γραμμή της διαδικασίας λήψης αποφάσεων για τα υγειονομικά την επιτροπή των επιστημόνων που ασχολούνται με τη διαχείριση της πανδημίας.

Η ανησυχία που υπάρχει στην κυβέρνηση είναι μεγάλη. Ξέρουμε ήδη ότι το πλήγμα στον τουρισμό είναι σοβαρό αλλά δεν ξέρουμε πόσο σοβαρό ακριβώς. Ξέρουμε ότι οι μικροί χώροι υποφέρουν και θα υποφέρουν αλλά δεν ξέρουμε πόσο ακραίες θα γίνουν οι επιπτώσεις γι αυτούς.

Υπάρχουν ελπίδες ότι σε λίγους μήνες θα έχει βρεθεί εμβόλιο αλλά, ακόμη και στην καλύτερη περίπτωση ολοκλήρωσης της προετοιμασίας το συντομότερο δυνατό, μέχρι το επόμενο καλοκαίρι -τουλάχιστον- ο κίνδυνος θα είναι μαζί μας.

Οι θετικές αποφάσεις της ΕΕ για την χρηματοδοτική στήριξη των χωρών που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα λόγω της πανδημίας δημιουργούν προοπτική αλλά η εικόνα που διαγράφεται το φθινόπωρο είναι σκοτεινή. Πού θα έχει φτάσει η ανεργία; Πόσο θα πιέζονται οι ελεύθεροι επαγγελματίες; Ποια θα είναι η κατάσταση στο εμπόριο; Και η εστίαση; Ηδη η πτώση είναι μεγάλη.

Ακόμη δεν ξέρουμε πώς θα είναι η λειτουργία των σχολείων από Σεπτέμβρη. Εκ περιτροπής ή με μάσκες, το πιθανότερο είναι ότι δεν θα υπάρχει η προ πανδημίας κανονικότητα. Στα πανεπιστήμια προετοιμάζονται για ακόμη ένα εξάμηνο τηλε-εκπαίδευσης. Και σε πολλές εταιρείες σχεδιάζουν παράταση της τηλε-εργασίας, συχνά με μείωση αποδοχών.

Το ότι δεν θα υπάρξει ξανά οριζόντιο lockdown σημαίνει και δεν σημαίνει πολλά. Δεν θα “κλείσει” ξανά η χώρα αλλά μπορεί να μαραζώνει οικονομικά με φόντο αναμνηστικές φωτογραφίες από έξαλλης ανευθυνότητας πάρτυ στη Μύκονο.

Καμία δημοσίευση για προβολή