O Γιάννης Στουρνάρας βλέπει ότι έρχεται “ισχυρή ανάπτυξη”, αλλά τον ανησυχούν “5 απειλές” μετά την πανδημία

Στουρνάρας: Γιατί ο Γιάννης Στουρνάρας

Οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας είναι θετικές για τα επόμενα χρόνια αλλά οι τράπεζες και οι επιχειρήσεις πρέπει να προετοιμαστούν κατάλληλα ώστε όταν αποσυρθούν τα μέτρα στήριξης, λόγω της πανδημίας, να μπορέσουν  να αντιμετωπίσουν τα νέα δεδομένα.

Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα από την Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής που δημοσιοποιήθηκε και κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή από το Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα.

Aνάπτυξη 5,3% το 2022

Η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμά ότι τα μέτρα στήριξης από την έναρξη της πανδημίας με τις άμεσες κρατικές ενισχύσεις, τις αναστολές πληρωμών και οι τεράστιες ενέσεις ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προς όλες τις χώρες της ευρωζώνης, «αλλοιώνουν» την πραγματική εικόνα.

Η Τράπεζα της Ελλάδος, όπως είπε ο κ. Στουρνάρας προβλέπει ανάπτυξη  4,2% το 2021 και 5,3% το 2022 ενώ η θετική επίδραση στο ΑΕΠ μέχρι το 2026 θα είναι 8,5 ποσοστιαίες μονάδες λόγω κυρίως των επενδύσεων που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης. Όμως και πάλι η κεντρική τράπεζα επισημαίνει ότι  οι εκτιμήσεις αυτές προϋποθέτουν ότι δεν θα υπάρξει ραγδαία επιδείνωση της πραγματικής οικονομίας όταν σταματήσουν τα μέτρα στήριξης.

Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος χαρακτήρισε «μεγάλη ευκαιρία» την χρηματοδότηση επενδύσεων και δράσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης, αφού όπως είπε μέχρι το 2026 θα επενδυθούν κεφάλαια ύψους 75 δισεκατομμυρίων ευρώ. «Πρέπει να μάθουμε από τα λάθη του παρελθόντος» είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι δεν είναι ανέφικτος ένας μέσος όρος ανάπτυξης 3,5% την επόμενη δεκαετία. Μάλιστα άφησε να εννοηθεί ότι αν αλλάξει η πρόβλεψη της Τράπεζας της Ελλάδος για ανάπτυξη 4,2% το 2021 αυτό θα γίνει με ευνοϊκότερη εκτίμηση.

Ο κ. Στουρνάρας μάλιστα επισήμανε ότι η επιτάχυνση του προγράμματος εμβολιασμού των πολιτών και η προστασία από τις μεταλλάξεις,  συμβάλλει στην βελτίωση του οικονομικού κλίματος.

Οι 5 απειλές για την ανάκαμψη

Ταυτόχρονα όμως παραμένουν ανοιχτοί και σοβαροί κίνδυνοι που απειλούν την πορεία της ανάκαμψης και, κατά κύριο λόγο, είναι οι εξής:

  • Με την ανεργία και το κλείσιμο επιχειρήσεων σε κλάδους της οικονομίας που επλήγησαν περισσότερο κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η ανεργία μπορεί να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα εφόσον δεν ληφθούν μέτρα.
  • Με την αύξηση των «κόκκινων δανείων» το πρώτο τετράμηνο του 2021 που αναμένεται να συνεχισθεί μετά τη λήξη των μέτρων στήριξης και γι’ αυτό το λόγο οι τράπεζες πρέπει να κάνουν υψηλές προβλέψεις Τα «κόκκινα» δάνεια στη χώρα μας είναι 12 φορές υψηλότερα από τον μέσο ευρωπαϊκό μέσο όρο. Το υψηλό επίπεδο «κόκκινων» δανείων δυσκολεύει, κατά την Τράπεζα της Ελλάδος, τις τράπεζες να χρηματοδοτήσουν την πραγματική οικονομία και να αυξήσουν την κερδοφορία τους.
  • Με τη μείωση της κερδοφορίας των τραπεζών. Οι τράπεζες θα πρέπει να βρουν τρόπους να ενισχύσουν κέρδη, κεφάλαια και να μειώσουν τα κόκκινα δάνεια ώστε να στηρίξουν μέσω της χρηματοδότησης τις επιχειρήσεις που θα αντιμετωπίσουν προβλήματα με τη λήξη των μέτρων στήριξης. Θα πρέπει εγκαίρως να εντοπίσουν τις επιχειρήσεις που είναι βιώσιμες και ταυτόχρονα θα έχουν προβλήματα ρευστότητας στο μεταβατικό διάστημα.
  • Με την έγκαιρη και αποτελεσματική απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων. Οι τράπεζες πρέπει να είναι σε θέση να χρηματοδοτήσουν και επιχειρήσεις να ετοιμάσουν και να παρουσιάσουν βιώσιμα και καινοτόμα επενδυτικά σχέδια. Ταυτόχρονα πρέπει να αποφευχθούν ελλείμματα προϋπολογισμού και εξωτερικού ισοζυγίου, όπως και η επιδείνωση του χρέους εξαιτίας της αύξησης του κόστους δανεισμού, μέχρις ότου αναβαθμισθεί η ελληνική οικονομία σε επενδυτική βαθμίδα.
  • Με μια ενδεχόμενη αύξηση των επιτοκίων, που θα οδηγήσει τις τράπεζες σε καταγραφή ζημιών και θα επιβαρύνουν μια αδύναμη κερδοφορία. Η μεγάλη εξάρτηση των τραπεζών από το κράτος, σημειώνεται στην Έκθεση, απειλεί τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

“Κλειδιά” οι επενδύσεις και η αποταμίευση

Στην  έκθεση επισημαίνεται ότι η αύξηση της αποταμίευσης, μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, τόσο για λόγους πρόνοιας όσο και εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων και η πραγματοποίηση αγορών που είχαν αναβληθεί εκτιμάται ότι θα συμβάλουν θετικά στην αύξηση της ιδιωτικής καταναλωτικής δαπάνης το τρέχον έτος. Τα επόμενα δύο έτη προβλέπεται ταχύτερη αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης.

Οι επενδύσεις εκτιμάται ότι θα ενισχυθούν σημαντικά και καθοριστικό ρόλο αναμένεται να παίξουν οι ευρωπαϊκοί πόροι, οι οποίοι θα χρηματοδοτήσουν δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις με κύριους στόχους την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση της οικονομίας.

Οι εξαγωγές αγαθών προβλέπεται ότι θα συνεχίσουν να αυξάνονται, εξαιτίας της ενίσχυσης της εξωτερικής ζήτησης.

Οι τουριστικές εισπράξεις θα ανακάμψουν μερικώς, το 2021 ενώ και η ζήτηση ναυτιλιακών υπηρεσιών θα σημειώσει αύξηση, συμβαδίζοντας με την εξέλιξη της παγκόσμιας οικονομίας και την ανάκαμψη του διεθνούς εμπορίου.

Ο πληθωρισμός εκτιμάται ότι θα παραμείνει αρνητικός και το 2021. Το 2022 και το 2023 ο γενικός δείκτης θα καταγράψει θετικό αλλά χαμηλό ρυθμό μεταβολής.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή