Γιώργος αβαντάρει Αλέξη – Η «Παπανδρεϊκή φρουρά» στην υπηρεσία των επιδιώξεων του Τσίπρα για εμβολισμό της Κεντροαριστεράς.

Η αβάντα που κάνει ο Γιώργος Παπανδρέου στον Αλέξη Τσίπρασε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην Εφημερίδα των Συντακτών – δεν φαίνεται να αφορά μόνο τη Συμφωνία των Πρεσπών, την οποία δηλώνει ότι στηρίζει ο τ. αρχηγός του ΠΑΣΟΚ και πρωθυπουργός.

Δεν είναι άγνωστες, σε όσους παρακολουθούν τις πολιτικές εξελίξεις, οι προσπάθειες παραγόντων της πάλαι ποτέ «Παπανδρεϊκής φρουράς» να δημιουργήσουν «αντιδεξιό μέτωπο» στα μέτρα του κ. Τσίπρα. Τα πρόσωπα, τα μαγειρέματα και τα πολιτικά συνοικέσια δίνουν και παίρνουν. Η πρόσκληση του πρωθυπουργού σε γιορτινή συγκέντρωση στο σπίτι του Αντώνη Λιβάνη (ιστορικού φίλου και στενού συνεργάτη του Ανδρέα Παπανδρέου) όπου… τυχαία συνάντησε την Φώφη Γεννηματά, όπως και τυχαία βρέθηκαν μαζί στελέχη της κυβέρνησης και του παλαιού ΠΑΣΟΚ να «τα λένε», είναι η κορυφή του παγόβουνου.

Η διαφοροποίηση του Γιώργου Παπανδρέου από την επίσημη γραμμή του ΚΙΝ.ΑΛ. έρχεται ακριβώς την ώρα αυτή και δημιουργεί ρήγματα στην εύθραυστη συγκρότηση και πορεία του Κινήματος Αλλαγής. Σε βαθμό που να δημιουργούνται ερωτηματικά αν η κίνησή του αυτή αφορά μόνο την ταύτισή του με τα αμερικανικά συμφέροντα στην Βαλκανική (συμφέροντα που υπηρετεί η εσπευσμένη Συμφωνία των Πρεσπών) ή πριμοδοτεί και τους γενικότερους πολιτικούς σχεδιασμούς του κ. Τσίπρα.

Στο Κίνημα Αλλαγής εκφράζουν την απογοήτευσή τους με τη στάση του τ. αρχηγού του ΠΑΣΟΚ. Εκτιμούν ότι η συμπεριφορά του θα αξιοποιηθεί πολιτικά από την κυβέρνηση και θα λειτουργήσει «διασπαστικά» στο Κίνημα. Και αυτό,  σε μια κρίσιμη φάση πολιτικών εξελίξεων όπου ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί να εμβολίσει  την Κεντροαριστερή παράταξη, μετατοπιζόμενος στον πολιτικό χώρο της.

Για την ώρα, η Χαριλάου Τρικούπη τηρεί στάση αναμονής, αλλά ο προβληματισμός και η αμηχανία είναι εμφανής.

Ο «πόλεμος των Παπανδρέου»

Αντίθετα με τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου που τάσσεται υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών, προκαλώντας ταραχή  στο Κίνημα Αλλαγής, ο Νίκος Παπανδρέου, που είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΚΙΝ.ΑΛ. εξέφρασε τη διαφωνία του και τάχθηκε στο πλευρό της Φώφης Γεννηματά.

Με δηλώσεις του στο newpost.gr, ο γιος του Ανδρέα Παπανδρέου εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για τη Συμφωνία και όσα περιλαμβάνει, λέγοντας χαρακτηριστικά:  «Έχω σοβαρές επιφυλάξεις με τις προβλέψεις της Συμφωνίας των Πρεσπών και άρα συμμερίζομαι πλήρως τους χειρισμούς της Φώφης Γεννηματά και τις αποφάσεις των οργάνων του ΚΙΝΑΛ για την μη υπερψήφισή της από το ελληνικό Κοινοβούλιο».

Το Σκοπιανό ήταν η αφορμή να βγουν στην επιφάνεια οι σοβαρές διαφωνίες των Παπανδρέου γύρω από κρίσιμες πολιτικές του ΚΙΝ.ΑΛ.

Ο Γιώργος Παπανδρέου ακολουθεί σταθερά την Ατλαντική ερμηνεία των γεγονότων και οι απόψεις του (και) για το Σκοπιανό ταυτίζονται με εκείνες της Ουάσιγκτον. Πιθανόν όμως να μην είναι η μόνη ταύτιση σε σχεδιασμούς και σενάρια του ξένου παράγοντα που αφορούν στις εξελίξεις …

Υπενθυμίζεται ότι την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ είχε χαιρετίσει τον Ιούνιο του 2018 η Σοσιαλιστική Διεθνής, πρόεδρος της οποίας είναι ο Γιώργος Παπανδρέου, τονίζοντας μεταξύ άλλων:

«Καλωσορίζουμε την απόφαση Αθήνας και Σκοπίων σε ότι αφορά το εκκρεμές ζήτημα της συνταγματικής ονομασίας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, μέσα από μια συμφωνία που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ. Παρά τις δεδομένες δυσκολίες, η διέξοδος που δίδεται θα βελτιώσει τη συνεργασία όλων στην περιοχή και θα ανοίξει νέες ευκαιρίες ανάπτυξης υποδομών, επενδύσεων, βιώσιμης ανάπτυξης, τουρισμού και εμπορίου, σε καιρούς οικονομικής κρίσης».

Η ανακοίνωση κατέληγε με την πρόσκληση προς όλες τις «προοδευτικές δυνάμεις» να σταθούν αλληλέγγυες σε αυτή την προσπάθεια για ανάπτυξη και σταθερότητα στην περιοχή των Βαλκανίων.

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις: ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ