Ο ΙΟΒΕ προειδοποιεί για κίνδυνο επιστροφής στην ύφεση εάν συνεχιστεί η επιβράδυνση της ανάπτυξης

Στην έκθεσή του ο ΙΟΒΕ τονίζει την ανάγκη για ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας ώστε να μην υπάρξει απόκλιση από την ευρωζώνη και πρόβλημα στη διαχείριση του ιδιωτικού και δημόσιου χρέους.

Η έκθεση εκτιμά ότι η ανάπτυξη θα περιοριστεί φέτος στην περιοχή του 2% ή και χαμηλότερα, διαψεύδοντας την υπεραισιόδοξη πρόβλεψη του κρατικού προϋπολογισμού για αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,5% φέτος. Το χειρότερο, όμως, είναι ότι, όπως προειδοποίησε ο Γενικός Διευθυντής του, καθηγητής Νίκος Βέττας, «η ελληνική οικονομία θα επιστρέψει γρήγορα στην ύφεση, εάν δεν απελευθερώσει και κινητοποιήσει ισχυρές παραγωγικές δυνάμεις μέσα από κατάλληλες διαρθρωτικές τομές».

Το ΙΟΒΕ εντοπίζει τρεις μεγάλους κινδύνους για την οικονομία:

1.  Το χαμηλό επίπεδο επενδύσεων, με το σχετικό ποσοστό να ανέρχεται μόλις στο μισό έναντι της υπόλοιπης ευρωζώνης. Ειδικότερα, οι πάγιες επενδύσεις διαμορφώθηκαν στο 11,1% το ΑΕΠ στη χώρα μας το 2018 και ήταν 10 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερες από τον μέσο όρο της ευρωζώνης, ενώ οι άμεσες ξένες επενδύσεις παραμένουν δραματικά χαμηλές, καθώς δεν αξιοποιήθηκε ούτε η ευκαιρία να τονωθούν στο πλαίσιο των ιδιωτικοποιήσεων και της μείωσης των κόκκινων δανείων.

2. Το επίπεδο και τη δυναμική της ανεργίας, για την οποία «υπάρχει κίνδυνος σταθεροποίησης σε υπερβολικά υψηλά επίπεδα μεσοπρόθεσμα». Όπως υπογράμμισε ο κ. Βέττας, «η αποκλιμάκωση της ανεργίας γίνεται όλο και πιο αργή. Εάν σταθεροποιηθεί κοντά στο 15%, θα παραμείνει ένα μεγάλο οικονομικό και κοινωνικό αγκάθι», σε μια συγκυρία που σημαντικό τμήμα των νοικοκυριών δεν έχει πρόσβαση σε θέσεις εργασίας υψηλής αξίας και σε υψηλής ποιότητας υπηρεσίες υγείας και εκπαίδευσης.

3. Την άρνηση ή την αδυναμία να προχωρήσει ο δομικός μετασχηματισμός της οικονομίας. «Αποτελεί επείγουσα ανάγκη να μη χαθεί χρόνος και ευκαιρίες προεκλογικά και να δρομολογηθεί η εφαρμογή ενός αποτελεσματικού σχεδίου τομών, με αναπτυξιακό πρόσημο, μετεκλογικά», ανέφερε ο κ. Βέττας.

Τέλος, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, στις αναγκαίες τομές περιλαμβάνονται επίσης η ουσιαστική ενίσχυση των κεφαλαιοποιητικών πυλώνων του ασφαλιστικού συστήματος, καθώς και η μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος, που βρίσκεται αντιμέτωπο με τις δυσοίωνες δημογραφικές εξελίξεις στη χώρα και τις διεθνείς τεχνολογικές εξελίξεις.

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή