Ο (κανονικός) Καραμανλής, ο Μητσοτάκης και ο τέως… Για ποιόν χτυπά ανάποδα το ρολόϊ των εκλογών. Τα νευράκια του Τσαβούσογλου και άλλες ιστορίες

    Μητσοτάκης: Η αυτοδυναμία είναι μονόδρομος

     

    Απριλομάης… Στην κοινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας και του Διαγραμματειακού Οργάνου της κυβερνητικής παράταξης, ο κ. Μητσοτάκης τοποθέτησε τις εκλογές εντός του διμήνου Απριλίου-Μαΐου, με την Νέα Δημοκρατία να μπαίνει σε ρυθμούς κάλπης, κλείνοντας σταδιακά εκκρεμότητες που σχετίζονται με τη στελέχωση των ψηφοδελτίων και τον προγραμματικό λόγο της επόμενης τετραετίας.

    “Μπαίνουμε πια στην τελική ευθεία, είναι κοινό μυστικό ότι το ρολόι χτυπά ανάποδα”, είπε ο πρωθυπουργός. “Το έχω πει δημόσια, το λέω κατ’ ιδίαν και σε σας -δεν είναι μυστικό- οι εκλογές θα γίνουν είτε τον Απρίλιο είτε τον Μάιο, οι πρώτες εκλογές. Οι δεύτερες, θα γίνουν 4 με 5 εβδομάδες μετά, οπότε νομίζω μπορείτε να αντιληφθείτε ότι δουλεύουμε με ένα πολύ αυστηρό χρονοδιάγραμμα”…

    Και για να ευλογήσουμε τα … γένια μας, θυμίζουμε την εκτίμηση του economico στις 6 Ιανουρίου: Αν η διάλυση της Βουλής γίνει στα τέλη Μαρτίου  ή αρχές Απριλίου και η πρώτη κάλπη στηθεί μετά το Πάσχα, η προσφυγή σε δεύτερες εκλογές θα γίνει προς τα τέλη Μαίου με πιθανές ημερομηνίες εκλογών τις δύο τελευταίες Κυριακές του Μαίου ή (στο ακραίο σενάριο) αρχές Ιουνίου. (Θα πάμε στα εκλογικά τμήματα κατ’ευθείαν από την παραλία…)

    ***

    Σύμφωνα με το πρώτο μέρος της δημοσκόπησης της Alco για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού ALPHA, αναφορικά με το δίλημμα “κυβερνήσεις αυτοδυναμίας ή συνεργασίας”, το 46% απάντησε υπέρ της συνεργασίας, ενώ το 41% (από 37% τον Σεπτέμβριο) τάχθηκε υπέρ της αυτοδύναμης κυβέρνησης. Αυτό λένε ανεξάρτητοι αναλυτές αποτελεί ένδειξη για τις τάσεις που θα επικρατήσουν στις δεύτερες εκλογές.
    Ανάλογη ερμηνεία δίνεται και στο γεγονός ότι το 47% των πολιτών απάντησε πως το 2023 θα είναι καλύτερα τα πράγματα ή το ίδιο καλά σε σχέση με το 2022, ενώ σχετικά με την ακρίβεια ευθύνεται η διεθνής κρίση λέει το 38%, έναντι του 25% που απαντά η κυβέρνηση και 32% που εκτιμά ότι ευθύνονται και τα δύο.
    ***

    Νευράκια ο Τσαβούσογλου… Δεν πέρασαν παρά ελάχιστες ημέρες, απ’ όταν η Wall Street Journal αποκάλυπτε -και ο Λευκός Οίκος δεν διέψευδε- ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ πρότεινε στο Κογκρέσο να δώσει το πράσινο φως για την πώληση F-16 και κιτ αναβάθμισης στην Τουρκία, με αντάλλαγμα το «κλείδωμα» της πώλησης των F-35 στην Ελλάδα, και η Άγκυρα άρχισε και πάλι να… γκρινιάζει.

    Αυτή τη φορά, η διαμαρτυρία της Τουρκίας για… διακριτική μεταχείρησή της από τις ΗΠΑ και, ιδίως έναντι της Ελλάδας, προήλθε από τα πλέον επίσημα χείλη, καθώς ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε ότι «οι ΗΠΑ θα πρέπει να προσέχουν να διατηρούν τις ισορροπίες στις σχέσεις με την Άγκυρα και την Αθήνα». Αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στην πρόταση Μπάιντεν (F-16 για την Τουρκία και F-35 για την Ελλάδα, ο επικεφαλής της τουρκική διπλωματίας σημείωσε ότι «οι ΗΠΑ είχαν μια ισορροπημένη πολιτική (σ.σ. στις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας). Ένας σύμμαχος όπως οι ΗΠΑ πρέπει να προσέξει να διατηρήσει αυτές τις ισορροπίες».

    ***
    Η σταθερότητα στη Μεσόγειο. «Έως και πριν από μερικά χρόνια, δεν θα φανταζόταν κανείς ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να πουλήσουν πιο προηγμένα οπλικά συστήματα στην Ελλάδα και όχι στην Τουρκία. Οι ΗΠΑ δεν θέλουν να χάσουν την Τουρκία, αλλά ρυθμίζουν και αναδιαμορφώνουν τις στρατηγικές τους αποφάσεις με βάση τις νέες πραγματικότητες. Μια πιθανή πώληση F-16 στην Τουρκία δεν θα σηματοδοτήσει το τέλος περίπλοκων διαδικασιών.
    Το εάν θα καταφέρουν οι Ηνωμένες Πολιτείες να συναρτήσουν πρακτικά την πώληση στρατιωτικού εξοπλισμού στην Τουρκία με τη διατήρηση της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και την πρόσδεση των τουρκικών επιλογών στις δυτικές προτιμήσεις είναι κάτι που θα αξιολογηθεί στο μέλλον και κάτι το οποίο πρόκειται να καθορίσει την αμερικανική ηγεσία στην περιοχή. Το πραγματικό πρόβλημα για τις ΗΠΑ είναι το να διαμορφώσουν πολιτικές που δεν θα επιτρέπουν στην Άγκυρα να συνεχίσει να διαπραγματεύεται κατά τον ίδιο (σ.σ. εκβιαστικό) τρόπο, ειδικά εντός του ΝΑΤΟ»., (Γιώργος Τζογόπουλος,ΕΛΙΑΜΕΠ, Begin Sadat Centre στο Forbes).
    ***

    “Η Ελλάδα τα έχει καταφέρει”. Σε πιο θετικό κλίμα απ΄όσο στο όχι και τόσο μακρινό παρελθόν πραγματοποιήθηκε χθες η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, ενώ σήμερα θα συνέλθει το ECOFIN.Χαρακτηριστική της συγκρατημένης αισιοδοξίας που επικρατεί ήταν η δήλωση του Επιτρόπου Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι, ο οποίος εμφανίστηκε να εκτιμά ότι οι χώρες της ευρωζώνης θα αποφύγουν τη βαθιά ύφεση.

     Από την πλευρά του, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, επισήμανε ότι «στο πρώτο Eurogroup για το 2023, είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για την πορεία των ευρωπαϊκών οικονομιών την προηγούμενη χρονιά, αλλά και για τις προκλήσεις της φετινής χρονιάς. Μεγάλες προκλήσεις, που απορρέουν από τις πολυεπίπεδες κρίσεις και την υψηλή αβεβαιότητα που τη συνοδεύει. Σ’ αυτό το ασταθές παγκόσμιο περιβάλλον, η Ελλάδα τα έχει καταφέρει. Η ελληνική οικονομία έχει καλές επιδόσεις, αποδεικνύεται ότι έχει ισχυρή ανθεκτικότητα και διαθέτει ισχυρές προοπτικές».

    ***

    Ο ρόλος της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου. Όλες οι χώρες με ακτογραμμή έχουν εισέλθει στον αγώνα δρόμου για το LNG. Η Ελλάδα σχεδιάζει να εγκαταστήσει δύο νέους τερματικούς σταθμούς εισαγωγής, με τον Γάλλο καθηγητή πολιτικών επιστημών Τιερί Μπρος να αναφέρει ότι «η Αθήνα εκδικείται το Βερολίνο. Η Γερμανία ονειρευόταν να γίνει ευρωπαϊκός κόμβος φυσικού αερίου, χάρη στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2 που τη συνδέουν απευθείας με τη Ρωσία περνώντας κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα. Τελικά, η Ελλάδα είναι αυτή που θα παίξει αυτόν τον ρόλο, σε μικρότερη κλίμακα, βέβαια, προμηθεύοντας φυσικό αέριο στη Βουλγαρία, η οποία στερείται ρωσικού αερίου».

    Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με την Handesblatt, «η Ελλάδα έχει ήδη αποταμιεύσει υπερδιπλάσιο ποσό φυσικού αερίου από το προβλεπόμενο κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες της της κρίσης. […] Ταυτόχρονα, η Ελλάδα μειώνει δραστικά τις εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Τον Νοέμβριο του 2022, οι εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου ήταν κατά 98,3% χαμηλότερες σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Η Ελλάδα απελευθερώθηκε έτσι από την εξάρτησή της από τη Ρωσία, μέσα σε έναν χρόνο, χάρη στη δραστική εξοικονόμηση της κατανάλωσης φυσικού αερίου», στρεφόμενη στο υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), η διακίνηση του οποίου σχεδόν διπλασιάστηκε κατά το 2022»

    ***

    Πέφτει το φυσικό αέριο. Συνεχίζεται η αποκλιμάκωση των τιμών του φυσικού αερίου που έχουν επιστρέψει σε προπολεμικά επίπεδα. Όπως αναφέρουν αναλυτές η πτώση οφείλεται στον καλό καιρό και στις γεμάτες αποθήκες με LNG στην Ευρώπη. Ειδικότερα χθες η τιμή στον κόμβο του Άμστερνταμ σημείωσε πτώση 15,29% στα 54,9 ευρώ.

    Το πλαφόν που έχει αποφασιστεί στην ΕΕ συμβάλει και αυτό στην πτώση της τιμής του φυσικού αερίου, ενώ η αναζήτηση νέων προμηθευτών αερίου στην Ευρώπη συνεχίζεται.  Η Γερμανία βρίσκεται σε συνομιλίες με την ιρακινή κυβέρνηση σχετικά με το ενδεχόμενο εισαγωγής φυσικού αερίου από την πλούσια σε πετρέλαιο χώρα, δήλωσε την Παρασκευή ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, καθώς το Βερολίνο προσπαθεί να διαφοροποιήσει τις ενεργειακές του πηγές μετά τη μείωση των ρωσικών εισαγωγών ορυκτών καυσίμων.

    ***

    Και η Chevron στο παιχνίδι. Την επενδυτική της συμμετοχή στο ελληνικό project της έρευνας για τον εντοπισμό πιθανών κοιτασμάτων φυσικού αερίου φέρεται να εξετάζει κι άλλος μεγάλος αμερικανικός πετρελαϊκός κολοσσός.

    Ο λόγος για τη Chevron, η οποία μετέχει σε κοινοπραξία με την ιταλική Eni (από 45% έκαστη) στις νέες έρευνες ανοιχτά της Αιγύπτου και σύμφωνα με δημοσιεύματα φέρονται να ανακάλυψαν νέο μεγάλο κοίτασμα αερίου μετά από εκείνο του Ζορ.

    Ο αμερικανικός κολοσσός μετέχει επίσης με τη Shell (από 35% έκαστη) και την NewMed (30%) στην κοινοπραξία που έχει τα δικαιώματα εκμετάλλευσης του κοιτάσματος Αφροδίτη στην Κύπρο. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, εκπρόσωποι της Chevron βρίσκονται σε συζητήσεις με την Helleniq Energy για τις θαλάσσιες παραχωρήσεις στις οποίες η ελληνική πετρελαϊκή είναι μοναδικός operator. (Χρήστος Κολώνας,  οt.gr)

    ***

    Ο Καραμανλής, ο Μητσοτάκης και ο τέως… “Τι προσδοκούσαν κάποιοι από τον Κυριάκο Μητσοτάκη; Να απονείμει την ελληνική υπηκοότητα στον τέως βασιλιά, λίγο πριν από το τέλος της ζωής του, ώστε να μπορεί να κηδευτεί με τιμές αρχηγού κράτους; Να ανοίξει ένα θέμα που έχει τελειώσει εδώ και κάποιες δεκαετίες;

    Η Νέα Δημοκρατία, παρά το γεγονός ότι ως μεγάλο κόμμα που είναι έχει τη δυνατότητα να συνυπάρχουν στις τάξεις της από νοσταλγοί του στέμματος μέχρι κεντρώοι, έχει κι ένα άλλο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό. Ο ιδρυτής της Κωνσταντίνος Καραμανλής υπήρξε ο ηγέτης που σφράγισε το τέλος της μοναρχίας στην Ελλάδα και ο σημερινός αρχηγός της, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι απόγονος της οικογένειας του Ελευθερίου Βενιζέλου. Με αυτά τα χαρακτηριστικά, όσοι περίμεναν κάτι άλλο από αυτό που αποφάσισε η κυβέρνηση, μάλλον νομίζουν ότι βρίσκονται σε άλλο κόμμα, ή ίσως αυτό κατά βάθος θα ήθελαν! (Γιώργος Κουβαράς, Protagon.gr)

    Θήτα Ευγενικός

    Δευτέρα με Παρασκευή

    Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
    Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

    Καμία δημοσίευση για προβολή