Θοδωρής Καλούδης

Ο Καραμανλής … μίλησε, μετά από επτά χρόνια, για να ρίξει “μπηχτές” στον Μητσοτάκη. Δεκανίκι του ΣΥΡΙΖΑ ή υποψήφιος “Παυλόπουλος”;

Του Θοδωρή Καλούδη

Ενώ κύκλοι του Μαξίμου και το … “περιβάλλον” του πρώην αρχηγού της ΝΔ και πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή κάνουν φιλότιμες προσπάθειες να διασκεδαστούν οι ισχυρές πολιτικές εντυπώσεις που προκάλεσε η απροσδόκητη και περίεργη παρέμβαση του για το ζήτημα των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων, είναι χρήσιμο, πιστεύουμε, να διατυπωθούν και οι ακόλουθες παρατηρήσεις:

  1. Είναι ενδιαφέρον ότι ο κ. Καραμανλής επιτέλους … μίλησε. Όμως έσπασε την μακροχρόνια αφωνία του για τοποθετηθεί για τις παρακολουθήσεις της ΕΥΠ, ένα ζήτημα  βεβαίως δημοκρατικής ευαισθησίας, το οποίο όμως προκαλεί πολιτική αναταραχή που αγγίζει την κυβέρνηση του κόμματός του και τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
  2. Και τοποθετήθηκε στο θέμα που έχουν κάνει αντιπολιτευτική αιχμή τους  ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ με έντονη πολεμική και ακραία ρητορική προσωπικά κατά του πρωθυπουργού. Όχι για να στηρίξει την κυβέρνηση με τις όποιες “εκτων έσω” παρατηρήσεις  του. Αλλά για να διατυπώσει επιχειρήματα, νουθεσίες, σκέψεις και στοχασμούς με έντονο πολιτικό συμβολισμό, στα όρια της ακύρωσης του κυβερνητικού αφηγήματος. Εξέφρασε έναν πολιτικό λόγο μεταξύ αμφισβήτησης και αποδοκιμασίας του Μαξίμου. Και πάντως από την απέναντι όχθη. Μίλησε για «ιοβόλες (δηλητηριώδεις) σκιές για τη δημοκρατική ομαλότητα» και υποστήριξε ότι «η επίκληση του απορρήτου σε τέτοιες περιπτώσεις υποτάσσεται στην ανάγκη κάθαρσης του δημόσιου βίου».Είναι ανάγκη, είπε, «να αποτραπεί η περαιτέρω απαξίωση των θεσμών». Και επισφράγισε, έτσι, τη γνωστή σχέση “αμοιβαίας εκτίμησης” και “συναντίληψης” που για χρόνια διατηρεί με τον κ. Τσίπρα.
  3. Μπορεί να έχουν βάση οι παρατηρήσεις του κ. Καραμανλή. Κάποιες θέσεις του άλλωστε είναι αυτονόητες. Και βεβαίως έχει κάθε δικαίωμα (αλλά και υποχρέωση) να διατυπώνει τις απόψεις του. Τέως πρωθυπουργός είναι…
  4. Όμως τι κρίμα που … μίλησε μετά από επτά χρόνια (σχεδόν τον είχαμε ξεχάσει αν δεν τον έπαιρνε κάπου κάπου το μάτι μας, ευδιάθετο στην αριστίνδην θέση του, στη Βουλή). Πόσο χρήσιμο θα ήταν να τον ακούγαμε και σε άλλες σοβαρές στιγμές του εθνικού βίου. Σε εθνικές και οικονομικές κρίσεις. Και σε πολιτικές αθλιότητες, όπου οι «ιοβόλες σκιές για τη δημοκρατική ομαλότητα» είχαν ονοματεπώνυμο: Τσίπρας, Παπαγγελόπουλος, Παππάς, Καμμένος και άλλοι παράγοντες του “ηθικού πλεονεκτήματος της συνεργασίας αριστεράς -άκρας δεξιάς”. Τότε που επιφανείς πολιτικοί και έντιμοι δημόσιοι λειτουργοί (πρωτοκλασσάτα ονόματα, μεταξύ των οποίων και ο τ. πρωθυπουργός του κόμματός του Α. Σαμαράς) εσύροντο, με ύβρεις και σκανδαλώδεις μεθοδεύσεις, σε μια άνευ προηγουμένου πολιτική σκευωρία, αυτή της novartis. Τότε ο κ. Καραμανλής δυστυχώς δεν μας τίμησε με δημόσια τοποθέτηση του. Δεν το θεώρησε αναγκαίο, για κάποιους λόγους που ο ίδιος γνωρίζει. Το ότι μας θυμήθηκε τώρα προφανώς δεν είναι τυχαίο.
  5. Η επανεμφάνιση Καραμανλή έχει το στόχο της. Το γεγονός ότι στην παρούσα συγκυρία μας λέει τη γνώμη του ως “μπηχτή” στον Μητσοτάκη (και, κακά τα ψέματα, ως δεκανίκι στον ΣΥΡΙΖΑ) είναι αξιοσημείωτο. Αφυπνιζόμενος από την πολιτική χειμαιρία νάρκη στην οποία οικειοθελώς είχε περιέλθει, εμφανίζεται ξαφνικά στην πολιτική σκηνή, ως “υπεράνω” παράγων εξελίξεων. Και τι μας λέει; “Προσοχή, είμαι και εγώ εδώ”: Και στο κόμμα – τιμάριο (κάποτε) του Καραμανλισμού – και στον τόπο. Και είμαι διαθέσιμος για “κοινής αποδοχής εθνικές λύσεις τύπου Παυλόπουλου” – προσφέροντας ένα πιο συμβολικό brand, όμως…
  6. Ο κ. Καραμανλής, αποφάσισε να “επιστρέψει” εμπλεκόμενος – με όψιμη δημοκρατική ευαισθησία – σε ένα θέμα που καλώς ή κακώς ο λαός το αξιολογεί μεν ως σοβαρό, αλλά δεν καίγεται κιόλας. Απόδειξη ότι, από τον θόρυβο των ημερών, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ δεν έπιασαν πολλά ψάρια… (Σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, τους πολίτες απασχολούν άλλα σοβαρά θέματα της καθημερινής ζωής τους: ακρίβεια , ενεργειακή κρίση κλπ, αλλά και οι κίνδυνοι στο Αιγαίο). Γιατί το έπραξε; Γιατί επέλεξε η επιστροφή του να συνδυαστεί με την αιχμή του δόρατος της αντιπολίτευσης (το μόνο θέμα που της δίνει επικοινωνιακό πλεονεκτήματα στην αντιπαράθεσή της με την κυβέρνηση Μητσοτάκη) και να “ψιλοταυτιστεί” μαζί της, παρέχοντας διαπιστευτήρια “ανεξάρτητης, τάχα, πολιτικής προσωπικότητας”;

Δεν θα μας το πεί ο ίδιος. Τώρα θα βγούν μπροστά τα γνωστά παπαγαλάκια του να τον … “ερμηνεύσουν”.  Ο ίδιος θα επιστρέψει στη “σκηνή” του, θεωρώντας ότι το έθνος θα ψάχνει να βρει άκρη με τα “υπόγεια ρεύματα” της νέας σιωπής του. Και αναμένοντας – αν, ατυχώς, η χώρα μπει σε πολιτικά αδιέξοδα – να εμφανιστεί η ανάγκη ενός κοινής αποδοχής “σωτήρα”. Έστω και αποτυχημένου…

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή