Ο «κόκκινος» Οκτώβριος της πανδημίας: 137 θάνατοι σε 20 ημέρες. Πάνω από 5.000 τα ενεργά κρούσματα. Οι 6 περιοχές-hot spots του κορονοϊού

Κορονοϊός Οκτώβριος

Η εκτίναξη των ημερήσιων κρουσμάτων του κορονοϊού στα 667 έρχεται να σφραγίσει την ραγδαία επιδείνωση της πανδημίας για την οποία προειδοποιούσαν από το καλοκαίρι οι επιδημιολόγοι: Ο Οκτώβριος αναδεικνύεται μακράν στον χειρότερο, και πιο θανατηφόρο, μήνα από την έναρξη της πανδημίας τόσο σε ό,τι αφορά την διασπορά του ιού όσο και τον δείκτη θνησιμότητας.

Μαζί με τους 8 νέους θανάτους που ανακοινώθηκαν σήμερα, ο αριθμός των νεκρών στις πρώτες 20 ημέρες του Οκτωβρίου ανέρχεται σε 137, ενώ στο σύνολο του Σεπτεμβρίου είχαμε 107 θύματα.

Η ανακοίνωση των σημερινών στοιχείων του ΕΟΔΥ σήμαναν γενικό συναγερμό σε κυβέρνηση και επιδημιολόγους. Είναι ενδεικτικό ότι αργά το απόγευμα έγινε έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με την συμμετοχή και του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα.

Εξι περιοχές στο “κόκκινο” – Πιθανά νέα lockdowns

Οι πληροφορίες δείχνουν ότι είναι πολύ πιθανή η λήψη νέων μέτρων σε τουλάχιστον τέσσερις με πέντε ακόμη περιοχές της χώρας, χωρίς να αποκλείονται και τοπικά lockdowns με βάση το μοντέλο της Κοζάνης.

Η Αθήνα παραμένει στο επίκεντρο της πανδημίας, ο συναγερμός όμως έχει ανέβει κατακόρυφα και για την Θεσσαλονίκη όπου σήμερα καταγράφηκαν 125 κρούσματα. Οι άλλες τέσσερις περιοχές που εμφανίζουν ιδιαίτερα βαρύ επιδημιολογικό φορτίο είναι η Καστοριά, τα Γιάννενα, οι Σέρρες και η Βοιωτία.

Πάνω από 5.000 ενεργά κρούσματα

Στο σύνολο της χώρας αυτή την στιγμή εκτιμάται ότι υπάρχουν περισσότερα από 5.000 ενεργά κρούσματα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς. Στα 625 υπολογίζονται τα ενεργά κρούσματα στην Θεσσαλονίκη και από 124 σε Καστοριά και Ιωάννινα.

Και για τις τρεις αυτές πόλεις οι τελικές αποφάσεις σε ό,τι αφορά τα περαιτέρω μέτρα οι αποφάσεις θα ληφθούν αύριο, Τετάρτη, το απόγευμα κατά την επανεξέταση του επιδημιολογικού χάρτη της χώρας από την επιτροπή των ειδικών του υπουργείου Υγείας.

«Στην Καστοριά υπάρχει επιθετική έξαρση» τόνισε πάντως ο Νίκος Χαρδαλιάς, δίνοντας και το στίγμα των πιθανών, αυριανών αποφάσεων.

“Βασικοί φορείς του ιού οι νέοι 18 έως 39 ετών”

Τα δημογραφικά δεδομένα της πανδημίας δείχνουν επίσης μεγάλη πτώση στον μέσο όρο ηλικίας των νέων κρουσμάτων: Στην Αττική χθες ο μέσος όρος ηλικίας των ενεργών κρουσμάτων ήταν 33 ετών και στη Θεσσαλονίκη 30 ετών – γεγονός, που εξηγεί και την έκκληση που απηύθυνε σήμερα ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης προς τους νέους να τηρούν τα μέτρα προστασίας.

Όπως τόνισε, «η επιδημική αύξηση καθοδηγείται στην ηλικιακή ομάδα 18 με 39 με ποσοστό 10% με 20% μεγαλύτερο από το αναμενόμενο».

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης είπε ακόμη ότι ο κυλιόμενος μέσος αριθμός θανάτων την ημέρα στην Ελλάδα είναι 7 με 8 την ημέρα, ενώ ο μέσος αριθμός των διασωληνωμένων είναι πάνω από 70 με 80 άτομα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή