Ο κόσμος όπως τον ξέρουμε σήμερα: Όλοι οι σταθμοί-ορόσημο στην εξέλιξη της ανθρωπότητας(video)

Ορμώμενοι από την πρόσφατη παρουσίαση του μέσου από τον Έλον Μασκ που θα οδηγήσει τους πρώτους ανθρώπους στον εποικισμό του Άρη σε χρονικό ορίζοντα 5 χρόνων, αποφασίσαμε να προβούμε σε μια ανασκόπηση όλων εκείνων των ανακαλύψεων που οδήγησαν στο να γνωρίσουμε τη ζωή όπως είναι τώρα.

Η ιστορία του κόσμου ουσιαστικά είναι το χρονικό της ανθρωπότητας, η εξιστόρηση της μακραίωνης πορείας του ανθρώπινου είδους στον πλανήτη Γη, από την εμφάνιση των πρώτων ανατομικά σύγχρονων ανθρώπων έως και σήμερα.

Με τις αρχαίες κοινωνίες να ακμάζουν και να αποκτούν όλο και περισσότερη γνώση για τον κόσμο γύρω τους, υπήρξε μια σειρά από επιστημονικές ανακαλύψεις, μεγάλες αυτοκρατορίες, φιλοσοφικά κινήματα, γλώσσες, θρησκείες και κοινωνικά ρεύματα που αναπτύχθηκαν στην πάροδο του χρόνου, που δημιουργούν την ανάγκη για μια κατηγοριοποίηση της ιστορίας σε χρονικά τμήματα που παρουσιάζουν μια ομοιογένεια συνθηκών και γεγονότων.

Μέσα σε ένα βίντεο μόλις 47 δευτερολέπτων, η Roland Berger κατάφερε να συνοψίσει όλους τους σταθμούς-ορόσημο στην ιστορία του ανθρώπου, που οδήγησαν στην διαμόρφωση του κόσμου όπως τον γνωρίζουμε μέχρι σήμερα.

Τα στάδια

Αναλυτικά, η ιστορία ξεκινάει 100.000 χρόνια πριν με την ανακάλυψη της φωτιάς, η οποία είχε σαν αποτέλεσμα την βελτίωση της ανθεκτικότητας του ανθρώπου και τη καλύτερη χώνεψη της τροφής.

Το επόμενο μεγάλο βήμα, έρχεται 50.000 χρόνια μετά με τη χρήση της γλώσσας, η οποία διευκόλυνε την επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων ενώ 6.000 χρόνια πριν, έρχεται η έτερη ανακάλυψη που συνέβαλε στη βελτίωση της μνήμης και στην αρχή της πολυπλοκότητας, αυτή της γραφής.

1.600 χρόνια πριν έχουμε το πρώτο χρηματιστήριο που συνεπάγεται την αυξανόμενη παραγωγή κεφαλαίων και τη δεκαετία του 1780 έρχεται η ατμομηχανή, που φέρνει την πρώτη βιομηχανική επανάσταση και επιταχύνει την δουλειά ενώ παράλληλα αυξάνεται η παραγόμενη ενέργεια.

[more]

100 χρόνια μετά, ήτοι το 1880 το ηλεκτρικό ρεύμα κάνει την εμφάνισή του παρατείνοντας ουσιαστικά την διάρκεια της ημέρας και αυξάνει την βιομηχανική παραγωγικότητα και το 1910 είναι η χρονιά του Taylorism, δηλαδή είναι η πρώτη φορά που διαχωρίζεται η δουλειά σε επιμέρους κομμάτια(εξειδίκευση) για να είναι πιο αποδοτικό το αποτέλεσμα.

Τη δεκαετία του 1940 οι πρώτοι υπολογιστές εισβάλλουν στη ζωή μας επιταχύνοντας ακόμα πιο πολύ την διαδικασία της εργασίας και το 1990 η παγκοσμιοποίηση της επικοινωνίας και της πληροφορίας είναι γεγονός μέσω του ίντερνετ.

Ο 21ος αιώνας ακολουθεί την τάση της οικονομικής παγκοσμιοποίησης και το μπαμ γίνεται με την ανάπτυξη της γενετικής μηχανικής που αυξάνει ραγδαία την παραγωγή τροφής. Τη δεκαετία που διάγουμε όλα μας τα προβλήματα μπορούν να λυθούν αναζητώντας βοήθεια στο διαδίκτυο.

Όλα αυτά που οδηγούν; Στην έκρηξη της τεχνητής νοημοσύνης που θα χτυπήσει την πόρτα μας για τα καλά το 2020…

Ακολουθεί το video:

[/more]

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:[home]

Καμία δημοσίευση για προβολή