«Ο λαϊκισμός δεν μπορεί να βρει βαθιές ρίζες στην Ελλάδα» τονίζει ο Γιάννης Στουρνάρας

Στουρνάρας: Ο ελλιπής ανταγωνισμός ευθύνεται για την ακρίβεια

«Πιστεύω ότι ο λαϊκισμός δεν μπορεί να βρει βαθιές ρίζες στην Ελλάδα», δήλωσε όλο νόημα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στο Forum των Δελφών.

Αναφερόμενος στο «πεδίο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομικής πειθαρχίας» ο κεντρικός τραπεζίτης τόνισε ότι «πρέπει να συνεχίσουμε με υπευθυνότητα την προσπάθεια και να μη γυρίσουμε ποτέ ξανά στις πολιτικές των παρελθόντος». Δεν είναι το τέλος της διαδρομής, είναι η αρχή της διαδρομής, είπε.

Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, «το καλό είναι ότι τώρα, μετά από πολλές προσπάθειες και πολλές πολιτικές αλλαγές το 80% των μελών του κοινοβουλίου δεν είναι μόνο υπέρ του ευρώ αλλά στήριξε πολιτικές για να μείνει η χώρα στο ευρώ. Αυτό είναι ίσως το πιο σημαντικό αποτέλεσμα».

Σε ερώτηση για το «πώς θα συνδεθεί η κοινωνική πολιτική με την ανάπτυξη», ο κ. Στουρνάρας απάντησε ότι, για να έχεις ανάπτυξη, χρειάζεσαι παραγωγικότητα και έτσι μεταρρυθμίσεις. Επανέλαβε ότι πρέπει να συνεχίσουμε στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων, στην απελευθέρωση των αγορών, στη στήριξη των νέων τεχνολογιών, της εκπαίδευσης, αλλά και της σύνδεσής της με την αγορά εργασίας.

Οι δύο πιο σημαντικές μεταρρυθμίσεις θεωρεί ότι είναι η αύξηση της αποτελεσματικότητας του δημόσιου τομέα και η νομοθεσία αναφορικά με τη γη και την αγορά ακινήτων. Και τούτο ούτως ώστε να έρθουν ξένα κεφάλαια, ούτως ώστε να επιταχυνθεί η ανάπτυξη. Πρέπει να αυξηθεί από το 10% στο 20% του ΑΕΠ η αξία των επενδύσεων σε αυτό το πεδίο. Το Ελληνικό Δημόσιο για ιστορικούς λόγους κατέχει μεγάλο κομμάτι της γης. Πρέπει να γίνουν συμπράξεις με ιδιώτες και άλλες παρεμβάσεις για να έρθουν ξένα κεφάλαια. Απεγνωσμένα χρειαζόμαστε άμεσες ξένες επενδύσεις, τόνισε χαρακτηριστικά ο διοικητής της ΤτΕ.

Τα σχέδια για τις τράπεζες

[more]

Σε ερώτημα για την κατάσταση των τραπεζών στην Ελλάδα, επεσήμανε ότι οι τράπεζες σε αυτή την κρίση ήταν τα θύματα. Έχουν κάνει ό,τι μπορούσαν. Έχουμε καταφέρει να μην πειραχθούν οι καταθέσεις, έχουν κεφαλαιοποιηθεί καλά και έχουν αναδιαρθρωθεί. Αλλά υπάρχουν οι επιπτώσεις της κρίσης, κυρίως αναφορικά με το ύψος των “κόκκινων” δανείων.

Για το θέμα των “κόκκινων” δανείων, συγκεκριμένα, τόνισε ότι το 70% της ευθύνης το φέρει η κρίση και το πλήθος των ανέργων που δεν μπορούν πια να τα εξυπηρετήσουν. Ένα ακόμη 20%-25% όμως αφορά σε ανεύθυνες πολιτικές που δεν μπόρεσαν να προστατεύσουν το τραπεζικό σύστημα από τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Οι τράπεζες καταβάλλουν πλέον μία πολύ μεγάλη προσπάθεια να μειώσουν τα “κόκκινα” δάνεια. Έχουν μειωθεί την τελευταία τετραετία κατά 25 δισ. ευρώ, αλλά η αναλογία τους παραμένει υψηλή στο 45% του συνόλου.

Δεν θα μπορέσουν οι τράπεζες λοιπόν να μειώσουν αυτό το μεγάλο ύψος “κόκκινων” δανείων αν δεν υπάρξουν συστημικές προσπάθειες, συμπλήρωσε. Υπάρχει μία λύση από το Υπουργείο Οικονομικών και μία από την Τράπεζα της Ελλάδος. Αμφότερες έχουν σταλεί προς έγκριση στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πιστεύουμε ότι αυτά τα δύο σχέδια θα στηρίξουν τις προσπάθειες των τραπεζών.

[/more]

Περισσότερες ειδήσεις, ρεπορτάζ και αναλύσεις: [home]

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή