Ο λύκος κι αν εγέρασε…: Η Τουρκία «βγάζει γλώσσα» στο Κογκρέσο, υποστηρίζει ότι «δεν παραβιάζουμε τον εναέριο χώρο κανενός»

Μπορεί το τελευταίο διάστημα η αποκαλούμενη «διπλωματία των σεισμών» να επέφερε αποκλιμάκωση στην ένταση των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας με ευθύνη της Άγκυρας και των μαξιμαλισμών του Τούρκου προέδρου, ωστόσο, αν κάποιος πιστεύει ότι η στρατηγική της Τουρκίας έχει αλλάξει έστω και κατ’ ελάχιστον… ας ψάξει σύννεφο για να πέσει.

Έτσι, λίγες ώρες μετά τηυ συζήτηση στο Κογκρέσο των ΗΠΑ για την πώληση F-16 στην Τουρκία και το «j’ accuse» του Ρόμπερτ Μενέντεζ κατά της Άγκυρας, ο διευθυντής επικοινωνίας της Τουρκικής Προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν, απάντησε στον Αμερικανό γερουσιαστή, λέγοντας ότι η Τουρκία δεν παραβιάζει τα χωρικά ύδατα ή τον εναέριο χώρο άλλων χωρών.

Αιχμές κατά της Ελλάδας

«Μερικοί από τους γείτονές μας έχουν επιδείξει αυτού του είδους τη συμπεριφορά και εμείς πάντα απαντάμε κατάλληλα. Δεν θα επιτρέψουμε παραβίαση της κυριαρχίας μας, συμπεριλαμβανομένων των γεωτρήσεων που γίνονται στις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες τους, όπως αντίθετα ισχυρίζεστε γερουσιαστή Μενέντεζ» ανέφερε ο Αλτούν σε μακρά σειρά αναρτήσεών του στο Twitter, υπονοώντας την Ελλάδα, χωρίς ωστόσο να την κατονομάζει.

Μάλιστα, τόνισε ότι «είναι λυπηρό να βλέπει κανείς μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ και αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης να διαιωνίζουν μονόπλευρες απόψεις για τις πολιτικές της Τουρκίας. Οι στρεβλές και βαθιά λανθασμένες αναφορές στις πολιτικές και τις προσεγγίσεις της κυβέρνησής μας έχουν, δυστυχώς, γίνει βασικό στοιχείο των ακροάσεων στο Κογκρέσο των ΗΠΑ. Ας αποδώσουμε ευθέως τα πρωτεία στον γερουσιαστή Μενέντεζ».

Πουλήστε μας όπλα, να μην αγοράζουμε από αλλού

«Για το μακροχρόνιο κυπριακό ζήτημα, η επίλυση του οποίου έχει καταστεί σχεδόν αδύνατη, η ΕΕ είναι εδώ ο ένοχος. Η Τουρκία έχει επιδιώξει με συνέπεια να προμηθεύεται οπλικά συστήματα από συμμάχους στο ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ. Απευθυνθήκαμε σε άλλους προμηθευτές μόνο όταν οι επιτροπές του Κογκρέσου των ΗΠΑ, συχνά υπό την ηγεσία σας γερουσιαστή Μενέντεζ, το έκαναν απίστευτα δύσκολο», σημείωσε.

Απάντωντας, δε, ευθέως στα όσα προσάπτει στην Τουρκία ο Γερουσιαστής του Νιου Τζέρσι, ο Αλτούν ισχυρίστηκε ότι «οι κατηγορίες σας περί φυλάκισης δικηγόρων και δημοσιογράφων καθώς και πολιτικών αντιπάλων πριν από τις εκλογές είναι αβάσιμες και παραπλανητικές. Αυτοί οι άνθρωποι κατηγορούνται για εγκλήματα (όπως η τρομοκρατία) που δεν σχετίζονται με το επάγγελμά τους».

Αλίμονο στους Κούρδους

Μάλιστα, επιχείρησε να… βγει και από πάνω, όσον αφορά στη στάση της Τουρκίας για το ουκρανικό, λέγοντας ότι «η μη προσχώρηση στις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας δεν αποτελεί παραβίαση διεθνών συμφωνιών τις οποίες έχει υπογράψει η Τουρκία. Ίσως έχετε ξεχάσει ότι η Τουρκία δεν είναι μέλος της ΕΕ. Επίσης, έχουμε παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία περισσότερο από πολλές χώρες της ΕΕ» .

Το… καταπληκτικό είναι ότι ο Αλτούν εμμέσως πλην σαφώς κατηγόρησε την Ουάσινγκτον για υποστήριξη… τρομοκρατών, λέγοντας ότι «εχετε δίκιο ότι η Τουρκία διεξάγει αεροπορικές επιδρομές κατά των YPG/PKK, “εταίρων των ΗΠΑ” όπως τους αποκαλείτε, στο Ιράκ και τη Συρία. Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν μια τρομοκρατική οργάνωση που πολεμά το τουρκικό κράτος εδώ και περισσότερα από 40 χρόνια. Δεν θα υποχωρήσουμε στον αγώνα μας εναντίον τους».

Περί διεύρυνσης ΝΑΤΟ, φταίει η… Σουηδία

Όσον αφορά δεμ στο ΝΑΤΟ, ισχυρίστηκε ότι «δεν εμποδίσαμε τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ. Αν μη τι άλλο, υπήρξαμε ισχυροί υποστηρικτές της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ υποστηρίζοντας την ένταξη της Γεωργίας και της Ουκρανίας στο παρελθόν. […] Ζητώντας από τη Φινλανδία και τη Σουηδία να καταπολεμήσουν την τρομοκρατία επιδιώξαμε να προστατεύσουμε την κοινή μας ασφάλεια. Το τουρκικό κοινοβούλιο μόλις ενέκρινε την ένταξη της Φινλανδίας, και η Σουηδία μπορεί να φτάσει εκεί σύντομα αυστηροποιώντας τους αντιτρομοκρατικούς νόμους της».

Επανερχόμενος στο Κυπριακό, ο Αλτούν είπε ότι «δεν είμαστε κατακτητές στην Κύπρο όπως ισχυρίζεστε, αλλά προστατεύουμε τους Τουρκοκύπριους. Ο λόγος που αυτό το ζήτημα διαιωνίζεται είναι η μυωπική απόφαση της ΕΕ να δεχθεί την Κύπρο ως μέλος παρά τα αμφισβητούμενα σύνορά της». Παράλληλα, ισχυρίστηκε ότι «η κυβέρνησή μας έχει σημειώσει τη μεγαλύτερη πρόοδο όσον αφορά την απόδοση δικαιωμάτων και ελευθεριών στις θρησκευτικές μειονότητες. Αν κάποιος έχει οποιεσδήποτε αμφιβολίες σχετικά με αυτό, μπορεί απλώς να πάει και να ρωτήσει τους Χριστιανούς και άλλες μειονότητες που ζουν στην Τουρκία».

«Οι ΗΠΑ είναι ο δύσκολος σύμμαχος»

«Η αποκατάσταση της Αγιας Σοφίας ως τζαμιού είναι εθνική μας κυρίαρχη απόφαση. Οι νομικές διαδικασίες κατά μελών του επιτόπιου προσωπικού που απασχολείται στις διπλωματικές αποστολές των ΗΠΑ στην Τουρκία αφορούν σε δίωξη των ενόχων μιας προδοτικής απόπειρας πραξικοπήματος στη χώρα μας, όποιοι κι αν είναι αυτοί», δήλωσε και προσέθεσε ότι «είμαστε απογοητευμένοι και ειλικρινά κουραζόμαστε να ακούμε όλες αυτές τις παραποιημένες παρουσιάσεις και τους ψευδείς ισχυρισμούς για τη χώρα μας γερουσιαστή Μενέντεζ και υπουργέ Μπλίνκεν. Διαπιστώνουμε ότι οι ΗΠΑ είναι ο δύσκολος σύμμαχος σε αρκετές από τις περιφερειακές και ΝΑΤΟϊκές σχέσεις τους, συμπεριλαμβανομένης της δικής μας».

Όπως εύκολα αντιλαμβάνεται κάποιος με στοιχειώδεις γνώσεις εξωτερικής πολιτικής και διεθνών σχέσεων, ο Αλτούν δεν έκανε τίποτα άλλο από το να επαναλάβει μία προς μία τις προπαγανδιστικές ή απολύτως στρεψόδικες θέσεις της Άγκυρας έναντι όλων των θεμάτων που άνοιξε στο Κογκρέσο ο γερουσιαστής Μενέντεζ, αλλά και να επιθετεί για άλλη μια φορά στην Ουάσινγκτον, κατηγορώντας την ότι «αδικεί» και ουσιαστικά συκοφαντεί την Τουρκία. Ωστόσο, η αντίδραση Αλτούν δείχνει και το σημείο στο οποίο έχουν περιέλθει οι σχέσεις Τουρκίας – ΗΠΑ, αλλά και πόσο δύσκολο είναι να γεφυρωθεί το χάσμα που χωρίζει τις δύο χώρες.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή