Ο μεγάλος εκβιασμός του Ερντογάν: «Η Αθήνα παρανομεί, η Ευρώπη μας αδικεί» – Παιχνίδι πίεσης προς την Ε.Ε. και προκλήσεων κατά της Ελλάδας στο «παρά πέντε» των διερευνητικών

Ερντογάν διερευνητικών
FILE PHOTO: Turkish President Tayyip Erdogan arrives for a meeting with EU Council President Charles Michel in Brussels, Belgium March 9, 2020. REUTERS/Francois Lenoir/File Photo

Mε τακτική εκβιασμού, και με διπλό παιχνίδι πίεσης προς την Ευρώπη και προκλήσεων κατά της Ελλάδας, μπαίνει ο Ταγίπ Ερντογάν στην τελική ευθεία της επανέναρξης των διερευνητικών επαφών. Στόχος του τούρκου προέδρου, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, είναι να επιβάλλει διευρυμένη και αναθεωρητική ατζέντα διαλόγου.

“Η Αθήνα παρανομεί, η Ευρώπη μας αδικεί”

Στην πρώτη του δημόσια παρέμβαση μετά την ανακοίνωση της επανέναρξης των διερευνητικών επαφών στις 25 Ιανουαρίου, ο Ταγίπ Ερντογάν έδωσε το στίγμα του απευθυνόμενος στους πρέσβεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Αγκυρα.

«Καλούμε», είπε, «την Ελλάδα να σταματήσει τις δραστηριότητες των τελευταίων ετών που αυξάνουν την ένταση, όπως οι παραβιάσεις του εναέριου χώρου και η παράνομη δράση της στο ζήτημα των νησιών».

«Κάποια μέλη της Ε.Ε.», πρόσθεσε, «προσπάθησαν να επιλύσουν τα διμερή τους ζητήματα στους ευρωπαϊκούς διαδρόμους. Εκμεταλλεύτηκαν την ατζέντα της Ε.Ε και κρύφτηκαν πίσω από την αλληλεγγύη των χωρών – μελών… Τα ζητήματα της ανατολικής Μεσογείου και της Κύπρου δείχνουν μια ξεκάθαρη στάση στρατηγικής τύφλωσης, Αδικηθήκαμε. Δεν αποδεχόμαστε τις προσπάθειες εγκλωβισμού μας στις ακτές μας».

Η προκλητική ατζέντα διαλόγου του Ερντογάν

Πριν από τον Ερντογάν, πρώτος ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε σπεύσει να στείλει το μήνυμα του εκβιασμού σε Ευρώπη και Αθήνα, απειλώντας με νέα κλιμάκωση εάν η Ε.Ε. συνεχίσει να πιέζει την Τουρκία.

Η τακτική αυτή της Αγκυρας ερμηνεύεται από διπλωματικούς παράγοντες ως εκβιαστική πρακτική του Ερντογάν για να επιβάλει ατζέντα διαλόγου «εφ όλης της ύλης» στον ελληνοτουρκικό διάλογο.

Πρόγευση αυτής της ατζέντας έδωσε το  κρατικό τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων μεταδίδοντας ότι οι διαφορές που θα πρέπει να συζητηθούν στον 61ο γύρο των διερευνητικών επαφών στην Κωνσταντινούπολη είναι:

  • υφαλοκρηπίδα,
  • χωρικά ύδατα,
  • εναέριος χώρος,
  • αποστρατικοποίηση νησιών,
  • καθεστώς νησίδων και βραχονησίδων,
  • κέντρα εναέριας κυκλοφορίας (FIR) και
  • δικαιοδοσία επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης.

Το μήνυμα Μητσοτάκη

Σ΄αυτό το κάδρο είναι σαφείς και οι λόγοι για τους οποίους ο έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε χθες, με έμφαση, πως το μοναδικό ζήτημα προς συζήτηση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι οι θαλάσσιες ζώνες.

Εχει επίσης ειδική αξία και το γεγονός ότι το μήνυμα Μητσοτάκη εστάλη στην κοινή συνέντευξή του με τον πορτογάλο πρωθυπουργό Αντόνιο Κόστα, η χώρα του οποίου ασκεί την προεδρία της ΕΕ.

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή