Ο Μητσοτάκης αλλάζει το νόμο για την ΕΥΠ, η αντιπολίτευση ποντάρει στη διατήρηση του “λάθους” στην πρώτη γραμμή της δημόσιας ζωής

Μητσοτάκης

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε χθες, με μήνυμά του, να περιορίσει την έκταση της φωτιάς που έβαλε στη δημόσια ζωή – και στα “μπατζάκια” της κυβέρνησης – η ενέργεια της ΕΥΠ να παρακολουθήσει το τηλέφωνο του Νίκου Ανδρουλάκη.

  • “Αυτό που έγινε, είπε,  μπορεί να ήταν σύμφωνο με το γράμμα του νόμου, ήταν όμως λάθος. Δεν το γνώριζα και, προφανώς, δεν θα το επέτρεπα ποτέ! (…) Η υπόθεση ανέδειξε, ωστόσο, την έλλειψη πρόσθετων «φίλτρων» στη λειτουργία των υπηρεσιών πληροφοριών. Γιατί η παρακολούθηση ενός πολιτικού προσώπου ασφαλώς και προϋποθέτει εγγυήσεις πέραν από την κρίση ακόμη και ενός έμπειρου και ικανού δικαστικού λειτουργού.”

Παρά το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε τη θέλησή του να διαλευκάνει, με όλες τις θεσμικές ενέργειες, την υπόθεση και να οχυρώσει την πολιτική ζωή με νέο θεσμικό πλαίσιο για τη λειτουργία της ΕΥΠ, σύσσωμη η αντιπολίτευση ποντάρει στη διατήρηση του “λάθους” στην πρώτη γραμμή της δημόσιας ζωής. Αυτή δε η φράση του οδήγησε σε νέο γύρο αντιπαραθέσεων με ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, που (με την υπόθεση της ΕΥΠ) απέκτησαν έναν “εξ ουρανού” ουσιώδη λόγο να οξύνουν την πολεμική τους στην κυβέρνηση.

Ο κ. Ανδρουλάκης με δριμεία επίθεση στον πρωθυπουργό τον καταγγέλει ότι υιοθετεί το αφήγημα του “νόμιμου λάθους” και επιχειρεί να ελέγξει τις εξελίξεις.Από την πλευρά του  ο ΣΥΡΙΖΑ με ανάρτησή του τόνισε ότι “η δημοκρατία έχει  τη δύναμη να επικρατεί της αλαζονείας και του αυταρχισμού “. Και ζήτησε “άμεσα να πέσει φως σε όσα έχουν συμβεί με την ύψιστη διαλογική διαδικασία κριτικού ελέγχου και συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής”», αίτημα που απεδέχθη αμέσως η κυβέρνηση.

Ευ. Βενιζέλος: μεγάλων διαστάσεων σφάλμα η θέση του πρωθυπουργού

Παρεμβαίνοντας στη δημόσια συζήτηση για τις υποκλοπές ο Ευάγγελος Βενιζέλος και αναφερόμενος στις δηλώσεις Μητσοτάκη, άσκησε κριτική στον πρωθυπουργό,τονίζοντας  ότι:

«Δεν μπορεί να παρακολουθείται βουλευτής ή ευρωβουλευτής και κατά μείζονα λόγο αρχηγός κόμματος για λόγους “εθνικής ασφαλείας” ενδογενείς ή πολύ περισσότερο “εισαγόμενους”. Τέτοιες δικαιολογίες είναι εξίσου κακές και βλαπτικές με την πράξη καθεαυτήν.

  • Η θέση του πρωθυπουργού ότι η παρακολούθηση ήταν τυπικά νόμιμη αλλά πολιτικά εσφαλμένη είναι μεγάλων διαστάσεων σφάλμα. Μπορούν άραγε να παρακολουθούνται πολιτικά πρόσωπα, βουλευτές και αρχηγοί κομμάτων, για λόγους “εθνικής ασφάλειας” εάν το σταθμίσει ο εκάστοτε πρωθυπουργός και το εγκρίνει ένας εισαγγελέας εφετών; Όχι βέβαια. Περιμένω ο πρωθυπουργός να επανέλθει με σχετική διευκρίνιση».(Όλη του η δήλωση εδώ).

Ν.Ανδρουλάκης: Ο πρωθυπουργός θέλει να καθοδηγήσει τις εξελίξεις

Αντιδρώντας στις δηλώσεις Μητσοτάκη ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ Ν.Ανδρουλάκης τόνισε ότι «ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε και πάλι άμοιρος ευθυνών υιοθετώντας το αφήγημα ενός “νόμιμου λάθους” για να δικαιολογήσει μια αξιόποινη πράξη και την ευθεία παραβίαση της συνταγματικής πρόνοιας για το βουλευτικό απόρρητο. Επιδίωξε, δε, απροκάλυπτα να καθοδηγήσει τις εξελίξεις.

Κύριε Μητσοτάκη, ζητώ να ανακοινωθεί άμεσα ο λόγος παρακολούθησής μου από την ΕΥΠ, την οποία μάλιστα χαρακτηρίζετε με περίσσιο θράσος νόμιμη κατά παράβαση του απορρήτου των επικοινωνιών μου ως ευρωβουλευτή και υποψήφιου προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής. Δεν θα δεχτώ καμία συγκάλυψη. Δεν θα επιτρέψω να ευτελίσει ο κ. Μητσοτάκης μια υπόθεση κομβική για τη διάκριση των εξουσιών στη χώρα μας».

4 πεδία αλλαγών για την ΕΥΠ

Στο μεταξύ, όπως προέκυψε από τις δηλώσεις Μητσοτάκη, η κυβέρνηση καταθέτει στη Βουλή 4 πεδία αλλαγών που αφορούν στη λειτουργία της ΕΥΠ:

  1. Ενίσχυση της λογοδοσίας της ΕΥΠ και της εποπτείας του κοινοβουλίου μέσω της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.
  2. Αναβάθμιση του ρόλου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας για την καλύτερη αξιοποίηση των πληροφοριών και της ΕΥΠ.
  3. Θωράκιση του πλαισίου νομίμων επισυνδέσεων για πολιτικά πρόσωπα.
  4. Αλλαγές στο εσωτερικό της ΕΥΠ για την ενίσχυση του εσωτερικού ελέγχου, της διαφάνειας, της εξωστρέφειας και της εκπαίδευσης του ανθρώπινου δυναμικού της”.

Επισπεύδεται το άνοιγμα της Βουλής στις 22 Αυγούστου

Νωρίτερα από ό,τι προγραμματιζόταν θα επαναλειτουργήσει κανονικά η Βουλή, προκειμένου να αρχίσουν οι διαδικασίες διερεύνησης της παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη.

Συγκεκριμένα χθες, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα, τον οποίο και ενημέρωσε ότι κατέθεσε επιστολή με την οποία ζητά την διακοπή των θερινών διακοπών της Βουλής και τον ορισμό έκτακτης συζήτησης προ ημερήσιας διάταξης στην Ολομέλεια για το θέμα της παρακολούθησης πολιτικών και δημοσιογράφων από την υπαγόμενη στον Πρωθυπουργό ΕΥΠ.

Απαντώντας στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ανέφερε ότι “η κυβέρνηση επιδιώκει να γίνει με σοβαρότητα ό,τι απαιτείται σε θεσμικό και κοινοβουλευτικό επίπεδο για τη διερεύνηση της υπόθεσης της νόμιμης επισύνδεσης στο τηλέφωνο του κ. Ανδρουλάκη.

Η κυβέρνηση συμφωνεί στην επίσπευση του ανοίγματος της Βουλής στις 22 Αυγούστου και τον ορισμό της συζήτησης αυτής εντός εκείνης της εβδομάδας. Σημειώνεται ότι η Ολομέλεια της Βουλής είχε αρχικά προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 31 Αυγούστου”.

 

Καμία δημοσίευση για προβολή