«Ο Μητσοτάκης χρειάζεται μια ευκαιρία» λένε οι Γερμανοί – «Η χαλάρωση των δημοσιονομικών απαιτήσεων θα δώσει στην Ελλάδα τον ρυθμό ανάπτυξης που χρειάζεται επειγόντως. Αυτό θα ήταν επίσης προς το συμφέρον των πιστωτών» γράφει η Handelsblatt

Handelsplatt: Υψηλό το δημόσιο χρέος στην Ελλάδα

«O Mητσοτάκης δεν μπορεί να υπολογίζει σε συγκεκριμένες δεσμεύσεις από την καγκελάριο Μέρκελ. Αλλά ο Έλληνας πρωθυπουργός χρειάζεται μια ευκαιρία», σχολιάζει η Γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, αναφερόμενη στη σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού με την Άνγκελα Μέρκελ.

  • «Η χαλάρωση των δημοσιονομικών απαιτήσεων θα μπορούσε να δώσει στην Ελλάδα τον ρυθμό ανάπτυξης που χρειάζεται επειγόντως. Αυτό θα ήταν επίσης προς το συμφέρον των πιστωτών. Επειδή ένα είναι σαφές: μόνο αν η οικονομία βελτιωθεί, θα μπορέσουν οι Ελληνες να αποπληρώσουν τα χρέη τους» τονίζει η εφημερίδα, που απηχεί τους τις απόψεις του Γερμανικού κατεστημένου. Και αυτό είναι ίσως ένα μήνυμα με πολλούς αποδέκτες.

«Η επίσκεψη στην Ανγκελα Μέρκελ θεωρείται ιδιαίτερα ευαίσθητη» σχολιάζει ο ανταποκριτής της HΒ στην Αθήνα Γκερτ Χέλερ.

Ο Μητσοτάκης επιθυμεί χαλάρωση των αυστηρών μέτρων λιτότητας

«Ο Μητσοτάκης έχει ένα συγκεκριμένο αίτημα: επιθυμεί χαλάρωση των αυστηρών μέτρων λιτότητας, με τα οποία οι πιστωτές πέρυσι το καλοκαίρι συμφώνησαν να απελευθερώσουν την Ελλάδα από το πρόγραμμα βοήθειας. Για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους, η Ελλάδα αναμένεται να παράγει ετήσιο πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022. Για τη συνέχεια έχει συμφωνηθεί 2,2%.

»Ο Μητσοτάκης θεωρεί αυτές τις απαιτήσεις πολύ αυστηρές. Ο νέος πρωθυπουργός ζητά περισσότερη χρηματοπιστωτική ελευθερία, ώστε με φοροελαφρύνσεις και επενδύσεις στις υποδομές να τονώσει την οικονομία που εξακολουθεί να είναι αδύναμη. Και έχει αρκετά καλά επιχειρήματα υπέρ του, ακόμη κι αν στη Γερμανία κανείς δεν θέλει να τα ακούσει μετά την εμπειρία της φαινομενικά αιώνιας ελληνικής διάσωσης».

  • Οπως αναφέρει ο σχολιαστής, «ο Μητσοτάκης έχει ήδη κάνει καλή αρχή», αναφερόμενος για παράδειγμα στην προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων ή την άρση των τελευταίων capital controls, «μια κληρονομιά του καλοκαιριού της κρίσης το 2015».

Οπως σημειώνει, αυτό θα έχει «θετική επίδραση στην πιστοληπτική ικανότητα της χώρας. Ετσι, η Ελλάδα μπορεί να αναχρηματοδοτηθεί και η βιωσιμότητα του χρέους βελτιώνεται».

Ο σχολιογράφος σημειώνει στη συνέχεια ότι «οι αγορές εξέφρασαν την εμπιστοσύνη τους στον Μητσοτάκη», ωστόσο οι «δημόσιοι πιστωτές παραμένουν ακόμη διστακτικοί». Επιπλέον, ανησυχούν ότι ενδεχόμενες παραχωρήσεις στην Αθήνα θα μπορούσαν να ενθαρρύνουν «νέα απληστία» εκ μέρους της Ιταλίας.

Οι “επίσημες” προσδοκίες της Γερμανίας

Η καγκελάριος Μέρκελ προσβλέπει σε μια «ευρεία ανταλλαγή απόψεων για θέματα τα οποία συνδέουν τη Γερμανία και την Ελλάδα διμερώς, αλλά βεβαίως πρωτίστως και ως Ευρωπαίους εταίρους» κατά την συνάντησή της με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, δήλωσε την Τετάρτη ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με πιθανές προσδοκίες της γερμανικής πλευράς από τη συνάντηση, ο κ. Ζάιμπερτ επισήμανε ότι πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη ως πρωθυπουργού και τόνισε ότι δεν θεωρεί χρήσιμο να εκφράζονται προσδοκίες.

«Δεν θεωρώ χρήσιμο να εκφράζει κανείς πάντα προσδοκίες. Κατ’ αρχάς πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη του νέου πρωθυπουργού της Ελλάδας. Βεβαίως η καγκελάριος τον έχει συναντήσει ήδη σε προηγούμενες ευκαιρίες, αλλά τώρα ως πρωθυπουργό τον βλέπει για πρώτη φορά, εδώ στο Βερολίνο, και για αυτό πρόκειται για ένα ωραίο ραντεβού στο οποίο προσβλέπουμε για μια πραγματικά ευρεία ανταλλαγή, για θέματα τα οποία συνδέουν τη Γερμανία και την Ελλάδα διμερώς, αλλά βεβαίως πρωτίστως ως κοινούς Ευρωπαίους εταίρους», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Γερμανίας.

Οι μεταρρυθμίσεις και οι επενδύσεις  στο τραπέζι των συζητήσεων

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποιεί σήμερα το μεσημέρι συνάντηση στο Βερολίνο με την Άνγκελα Μέρκελ έχοντας στις αποσκευές του το νέο αναπτυξιακό νομοσχέδιο που συζητήθηκε στο υπουργικό συμβούλιο, αλλά και τις αλλαγές στην φορολογία που ήλθαν νωρίτερα.

Στόχος του πρωθυπουργού είναι η προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων και η παρουσίαση του μεταρρυθμιστικού σχεδίου για την χώρα καθώς και η συζήτηση με την ‘Αγγελα Μέρκελ των μεγάλων αναπτυξιακών δράσεων για την Ελλάδα της επόμενης δεκαετίας (2020-2030) οι οποίες θα εκτείνονται, μεταξύ άλλων, στους τομείς του περιβάλλοντος και της ενέργειας.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές «πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στο Βερολίνο μετά τη δεκαετή κρίση που αντιμετώπισε η χώρα μας. Και γι’ αυτό ο κ. Μητσοτάκης δεν ταξιδεύει στην γερμανική πρωτεύουσα για να θέσει θέματα που μπορούν να λυθούν με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το Eurogroup, αλλά για να συζητήσει με τη Γερμανίδα Καγκελάριο τα ζητήματα που αφορούν το παρόν και το μέλλον της Ευρώπης, όπως η ασφάλεια και η συνεργασία στη νοτιοανατολική Ευρώπη και ασφαλώς ο ρόλος μιας ισχυρής Ελλάδας στη γειτονιά μας και στην ΕΕ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Η στρατηγική που θα ρίξει τα πλεονάσματα

Συνέντευξη Μητσοτάκη στη FAZ: Γιατί έρχομαι στο Βερολίνο

 

 

Καμία δημοσίευση για προβολή