Ο Μητσοτάκης ενημέρωσε Σακελαροπούλου, Γεννηματά, Τσίπρα: “Στοίχημα εθνικής ενότητας” που κινδυνεύει από τη μικροκομματική σκοπιμότητα

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα ενημέρωσε τηλεφωνικά σήμερα τους πολιτικούς αρχηγούς προσπαθώντας να διαμορφώσει ένα εθνικό μέτωπο απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα που κλιμακώθηκε επικίνδυνα χθες με την είσοδο στην ελληνική υφαλοκρηπίδα του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Oruc Reis.

Οι ενημέρωση αφορά την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο, οι επαφές που είχε ο ίδιος με την ηγεσία της ΕΕ και του ΝΑΤΟ αλλά και για τις πρωτοβουλίες της γερμανικής προεδρίας της ΕΕ που εμπλέκεται ενεργά στο παρασκήνιο στην προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης.

Ήδη ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και την ενημέρωσε για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Είναι δύσκολο να βρεθεί έδαφος για συνεννόηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι δεν έγινε ό,τι επί πρωθυπουργίας Τσίπρα το 2018 όταν απετράπη η είσοδος στην ελληνική υφαλοκρηπίδα του τουρκικού ερευνητικού σκάφους. Θεωρούν, δηλαδή, ότι κακώς αφέθηκε να ποντίσει καλώδια το Oruc Reis.

Είναι ενδεικτική η ανάρτηση που έκανε χθες ο τομεάρχης εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Κατρούγκαλος:

Επίσημη ενημέρωση ακόμη δεν έχουμε, αν και τη ζητήσαμε, όσα διαρρέονται όμως είναι ανησυχητικά (και τραγελαφικά): κατά τις διαρροές, το Oruc Reis έχει ποντίσει εδώ και ώρες καλώδια στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, αλλά “δεν διεξάγει έρευνες λόγω θορύβου των παρακείμενων πλοίων”. Δεν υπερασπίζεσαι τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας κάνοντας “θόρυβο”. Η Κυβέρνηση οφείλει να αποτρέψει έμπρακτα κάθε αμφισβήτηση τους, για να μην δημιουργηθούν τετελεσμένα, όπως έκανε η Ελλάδα το 2018».

Ούτε στην Χαριλάου Τρικούπη εμφανίζονται ευχαριστημένοι με τους κυβερνητικούς χειρισμούς. Καταγγέλλουν σταθερά μυστική διπλωματία και προειδοποιούν για κίνδυνο δημιουργίας τετελεσμένων από την πλευρά της Τουρκίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πάντως, όπως σημειώνουν συνεργάτες του, θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει στοιχειώδη συναίνεση, αν και γνωρίζει ότι δεν θα αντιμετωπίσει συνομιλητές που έχουν θετική προδιάθεση. Κατά τις ίδιες πηγές, ξέρει πως το παιχνίδι αυτό είναι χαμένο για λόγους μικροκομματικής σκοπιμότητας: Ο Αλ. Τσίπρας έχει πάει στη γραμμή “όχι σε όλα” και η Φ. Γεννηματά έχει το άγχος μήπως θεωρηθεί το ΚΙΝΑΛ ουρά της ΝΔ.

Παρόλα αυτά ο πρωθυπουργός θα επιμείνει. Γιατί γνωρίζει ότι ο Ρ.Τ.Ερντογάν δεν πρόκειται να σταματήσει την επιθετική τακτική του και ότι η δημιουργία αρραγούς εθνικού μετώπου θα ενίσχυε την ελληνική διαπραγματευτική θέση.

Νωρίτερα η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο: «Απαιτείται εθνική γραμμή και αρραγές εσωτερικό μέτωπο που έπρεπε από καιρό να έχει διαμορφωθεί, όπως επίμονα έχουμε υποδείξει», τόνισε η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ.

Η κ. Γεννηματά σημείωσε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει σήμερα έμπρακτη αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της από την Τουρκία. Όπως τόνισε, η κυβέρνηση έχει εθνικό χρέος να την αποτρέψει.

«Με αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα ώστε να μην δημιουργηθούν τετελεσμένα σε βάρος της χώρας μας με την παραμονή του Oruc Reis στις ελληνικές θαλάσσιες ζώνες», συμπλήρωσε.

«Όπως έχουμε τονίσει η ξεκάθαρη και σταθερή ελληνική στάση μπορεί να εξασφαλίσει τον πιο ενεργό ρόλο της ΕΕ και να μην επιτρέψει τη συνέχιση της αδράνειας του ΝΑΤΟ. Οι κυρώσεις έπρεπε να έχουν ήδη αποφασιστεί. Το ΝΑΤΟ να μην παριστάνει τον Πόντιο Πιλάτο, να σταματήσει την πολιτική των ίσων αποστάσεων. Δεν μπορεί να κάνει πως δεν καταλαβαίνει ότι ένα κράτος-μέλος υφίσταται προσβολή των κυριαρχικών του δικαιωμάτων από άλλο μέλος της συμμαχίας» συνέχισε η ίδια.

«Όμως τούτη την ώρα», κατέληξε η δήλωση της κ. Γεννηματά, «που διακυβεύονται θεμελιώδη συμφέροντα και δικαιώματα της χώρας, η κυβέρνηση της ΝΔ, δείχνει να μην έχει ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική. Οι επιλογές της αναιρούν η μια την άλλη, η πολιτική της διακρίνεται από αστάθεια και αντιφάσεις. Σε αυτά τα κρίσιμα εθνικά θέματα απαιτείται εθνική γραμμή και αρραγές εσωτερικό μέτωπο που έπρεπε από καιρό να έχει διαμορφωθεί, όπως επίμονα έχουμε υποδείξει».

Αλέξης Τσίπρας: Αυτό που μας απασχολεί δεν είναι η ποιότητα των Τουρκικών ερευνών, αλλά το γεγονός ότι το Oruc Reis παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας μας.

Με ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας ζήτησε τη σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, στην τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Πρωθυπουργό.

Αναλυτικά, η ανάρτηση:

«Είχα σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Μητσοτάκη προκειμένου να με ενημερώσει για τις εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Ήμουν απολύτως σαφής.

Την ώρα που η Τουρκία προβαίνει σε παράνομες ενέργειες που αγνοούν πλήρως το Διεθνές Δίκαιο και παραβιάζουν ευθέως τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, διεξάγοντας έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, αυτονόητη υποχρέωση της πολιτικής ηγεσίας είναι να μην εκπέμπει αντιφατικά μηνύματα, τόσο προς τη στρατιωτική ηγεσία όσο και προς τους εταίρους μας και τη διεθνή κοινή γνώμη.

Ζήτησα από τον κ. Μητσοτάκη να σταματήσει να διαρρέει ανυπόστατα επιχειρήματα, όπως ότι οι έρευνες του Τουρκικού σκάφους εμποδίζονται ή και ακυρώνονται από το θόρυβο των παρακείμενων Τουρκικών πλοίων.

Αυτό που μας απασχολεί δεν είναι η ποιότητα των Τουρκικών ερευνών, αλλά το γεγονός ότι το Oruc Reis παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας μας.

Ο τρόπος με τον οποίο οι παράνομες αυτές έρευνες πρέπει και μπορούν να αποτραπούν είναι γνωστός στις Ένοπλες Δυνάμεις μας από τον Οκτώβρη του 2018, όταν και το επιχείρησαν αποτελεσματικά.

Έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη στις ικανότητές τους και όσο διαρκεί η κρίση δεν θα παρεμβαίνουμε στο έργο τους.

Ζήτησα επίσης από τον κ. Μητσοτάκη να προκαλέσει άμεσα την έκτακτη σύγκληση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ώστε η ΕΕ να πάρει σαφή θέση καταδίκης της Τουρκικής παραβατικής συμπεριφοράς, καθώς και να συζητήσει για κυρώσεις.

Τέλος, τόνισα την ανάγκη να υπάρξει επιτέλους εθνική στρατηγική με αρχή, μέση και τέλος για την απάντηση στην τουρκική επιθετικότητα με στόχο την επιστροφή της Τουρκίας στον διάλογο, για την επίλυση της μιας και μόνης διαφοράς μας, για την υφαλοκρηπίδα, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Στο πλαίσιο αυτό του ζήτησα εκ νέου να συγκαλέσει το Συμβούλιο Πολιτικών αρχηγών.

Σε αυτή τη κρίσιμη φάση για τα εθνικά μας θέματα είναι απολύτως απαραίτητη η χάραξη εθνικής στρατηγικής».

Καμία δημοσίευση για προβολή