Ο Μητσοτάκης πετά το γάντι σε Τσίπρα και Γεννηματά για το εργασιακό: “Ονομαστική ψηφοφορία για όλα τα άρθρα – Αναλάβετε τις ευθύνες σας”

Κυριάκος Μητσοτάκης

Με την επισήμανση ότι στο περιεχόμενο του νομοσχεδίου για τα εργασιακά αντιπαρατίθεται η πραγματικά προοδευτική σκέψη με τις δυνάμεις της αληθινής συντήρησης, ο πρωθυπουργός ανέδειξε, στην ομιλία του στη Βουλή όλες τις μεταρρυθμιστικές αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση, τονίζοντας ότι η προστασία των εργαζομένων αποτελεί σταθερή προτεραιότητα. Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πέταξε το γάντι στους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης, καταθέτοντας αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας για όλα τα άρθρα του σχεδίου νόμου.

“Εμείς θέλουμε τον συνδικαλισμό πυλώνα δημοκρατικό και κάποιοι άλλοι το θέλουν φέουδο κομματικό. Στο εξής, οι συνδικαλιστές θα έχουν τις οφειλόμενες διευκολύνσεις, αλλά όχι γενική ασυλία ακόμα και για αδικήματα, όπως η βιαιοπραγία ή η σεξουαλική παρενόχληση. Θα έχουν ταυτότητα, αλλά και υπευθυνότητα εάν προκαλούν ζημιά στην κοινωνία. Θα κληθούν να υπηρετήσουν την εργατική προστασία και όχι να διαιωνίσουν την εργατική πατρωνία.

“Κατασκευάζετε fake news”

Σήμερα διαπιστώνω ότι επιμένετε να μη μιλάτε για τα άρθρα του νομοσχεδίου αλλά για τα fake news, που κατασκευάζετε στη θέση τους. Δεν θα παραιτηθώ από την προσπάθεια να διαμορφωθεί μία στοιχειώδης διακομματική συναίνεση γύρω από μερικές ευνοϊκές αλλαγές που ζητεί η ίδια η πραγματικότητα. Θα ψηφίσετε έστω και τώρα την ψηφιακή κάρτα; Θα ψηφίσετε την εξίσωση των εργατοτεχνιτών με τους υπαλλήλους; Θα στηρίξετε τη διεύρυνση των περιπτώσεων που καθιστούν άκυρη μία απόλυση;

Θα πείτε ναι ή όχι στην καθιέρωση άδειας πατρότητας και στην Ελλάδα; Μήπως τελικά μας αιφνιδιάσετε και αρνηθείτε και την απαγόρευση απόλυσης του νέου πατέρα όπως και κάθε εργαζομένου που ασκεί τα καθήκοντά του; Καταθέτω αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας για όλα τα άρθρα του νομοσχεδίου. Για όλα. Για να αναλάβετε και εσείς επώνυμα και φανερά τις ευθύνες σας και να αναδειχθεί η υποκρισία σας.

Για να δούμε στο τέλος πόσα από τα άρθρα του νομοσχεδίου θα έχετε ψηφίσει. Στη… μητέρα όλων των μαχών θα καταλήξουμε, τελικά, όταν κάνουμε τον απολογισμό να έχετε ψηφίσει δύο στα τρία από τα άρθρα που έχουμε καταθέσει. Γιατί τόσο υποκριτές είστε εκτός αν επιλέξετε πάλι φυσικά τον δρόμο της αποχώρησης από την αίθουσα. Συνηθισμένο σας είναι τελευταία”, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

“Αυτοί είναι οι μύθοι σας”

Ο πρωθυπουργός αποδόμησε, στη διάρκεια της ομιλίας του, σημείο προς σημείο τις αναφορές της αντιπολίτευσης γύρω από τις προωθούμενες αλλαγές.

“Απαντώ με λίγα λόγια στα βασικά fake news που ακούστηκαν. Μύθος πρώτος.  Ότι καταργείται το οκτάωρο. Όποιος το λέει καταργεί την ελληνική γλώσσα. Γιατί η προστασία του οκταώρου αναφέρεται ρητά στο άρθρο 55 του νομοσχεδίου. Όποιος το λέει όμως καταργεί και την πολιτική λογική, γιατί το οκτάωρο προβλέπεται ρητά στον Ευρωπαϊκό κοινωνικό χάρτη.  Συνεπώς, δε μπορεί να αμφισβητηθεί από καμία χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό μπορεί να αλλάξει μόνο εάν ένα κράτος μπορεί να εγκαταλείψει την Ευρώπη. Και σκεφτείτε ποιοι φλέρταραν κάποτε με αυτή την ιδέα. Μύθος δεύτερος ότι υπερωρίες θα πληρώνονται με ρεπό. Όποιος το φωνάζει αυτό έχει πάρει ρεπό από την αλήθεια. Οι υπερωρίες θα πληρώνονται με την προσαυξημένη αμοιβή όπως και τώρα. Υπάρχουν μαύρες υπερωρίες πράγματι, αλλά αυτές είναι που ξοδεύονται για την κατασκευή προπαγάνδας στα εργαστήρια της Κουμουνδούρου”, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

“Μύθος το ευέλικτο ωράριο”

“Μύθος τρίτος είναι ότι έρχεται το ευέλικτο ωράριο. Καλώς το δέχτηκαν όσοι το λένε μόνο που άργησαν 31 χρόνια. Γιατί τόσο ισχύει και οι τροποποιήσεις τους έχουν από κάτω τις υπογραφές της κ. Ξενογιαννακοπούλου και του κ. Ραγκούση…Ρεκόρ ευελιξίας στις κυβιστήσεις έχει μόνο η αντιπολίτευση, ενώ ο επίλογος της πολιτικής μυθολογίας είναι αυτός που λέει ότι καθιερώνονται οι ατομικές συμβάσεις”, πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός, στη διάρκεια της ομιλία του, εγκάλεσε την αντιπολίτευση ότι μένει πιστή στο δόγμα…ποτέ δεν αναφέρουν αυτά που δεν συμφέρουν.  “Τα νέα προβλήματα δεν λύνονται με γέρικα επιχειρήματα και θα ήταν, συνεπώς, πιο εύστοχο εάν αντί για τη μητέρα των μαχών η αντιπολίτευση μιλούσε για τη γιαγιά των μαχών και αποκαλούσε τους λιγοστούς υποστηρικτές της όχι εργατοπατέρες αλλά εργατοπαππούδες”, σημείωσε.

“Δέκα τολμηρές τομές”

Ο κ. Μητσοτάκης, που ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή, στρέφοντας την κριτική του εναντίον της κ. Γεννηματά (“είχα την εντύπωση ότι δεν άκουγα εσάς, αλλά τον κ. Τσίπρα και πρέπει να σας δώσω μία συμβουλή. Μεταξύ του πρωτοτύπου και του αντιγράφου πάντα το πρωτότυπο θα διαλέγουν οι πολίτες”, ανέφερε ότι ο νέος νόμος που φέρνει προς ψήφιση η κυβέρνηση  “θέτει κανόνες στη ζούγκλα και ξεπερνά τον μεσαίωνα”. Ταυτόχρονα, ανέφερε ότι “όσοι τον αμφισβητούν αποδεικνύονται οπαδοί της συντήρησης και της καθήλωσης”, προτάσσοντας δέκα τολμηρές, όπως τις χαρακτήρισε, τομές που θωρακίζουν τους εργαζόμενους.

“Πρώτη τομή είναι η  ψηφιακή κάρτα εργασίας.  Θα χτυπάει τη μαύρη εργασία και τις αδήλωτες υπερωρίες, αλλά και την εισφοροδιαφυγή. Καταργείται με αυτόν τον τρόπο κάθε αυθαιρεσία και από κάθε πλευρά. Πρόκειται για ένα μέτρο που αποτελούσε πάγιο αίτημα της ΓΣΕΕ. Εφαρμόστηκε πιλοτικά από το ΠΑΣΟΚ, αλλά τώρα γίνεται η πλήρης εφαρμογή του. Και τη μεταρρύθμιση αυτή πλαισιώνει η ανασυγκρότηση της επιθεώρησης εργασίας. Τα πορίσματά της θα συγκροτούν την αντικειμενική βάση για την επίλυση κάθε εργατικής διαφοράς”, είπε. “Αλλαγή είναι και η δυνατότητα ο κάθε εργαζόμενος να διευθετεί ο ίδιος τον χρόνο δουλειάς του. Έτσι, εάν το επιθυμεί ο ίδιος, θα μπορεί να εργαστεί ως δύο ώρες περισσότερο. Αυτές θα μεταφράζονται σε πρόσθετη άδεια, ώστε να μπορεί να ρυθμίζει καλύτερα τις προσωπικές του ανάγκες. Τέταρτη παρέμβαση είναι η εξίσωση των εργατοτεχνιτών με τους υπαλλήλους ως προς την αποζημίωση λόγω απόλυσης. Είναι ένα διάταγμα του 1920 που προέβλεπε ότι για τους πρώτους αυτή θα αφορά λίγα μεροκάματα, ενώ για τους δεύτερος θα αντιστοιχεί με τις ετήσιες αποδοχές τους. Έπρεπε να περάσουν 101 χρόνια, για να αποκατασταθεί αυτή η αδικία.

Ti είναι πρόοδος και τι συντήρηση

Όλα αυτά αλλάζουν από μία κεντροδεξιά κυβέρνηση δύο ετών που αποδεικνύεται πιο προοδευτική από τα αριστερά συνθήματα ενός αιώνα”, τόνισε ο πρωθυπουργός. Παράλληλα, εστίασε:

-Στην ειδική φροντίδα σε δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους σε υπηρεσίες που παρέχονται από τις ψηφιακές πλατφόρμες.

-Στη θέσπιση, για πρώτη φορά, άδεια; πατρότητας 14 ημερών με αποδοχές.

-Στην προστασία των γυναικών από περιστατικά βίας και παρενοχλήσεων.

-Στην εναρμόνιση του αριθμού των υπερωριών με τα ευρωπαϊκά δεδομένα.

“Η τηλεργασία θα γίνεται υποχρεωτική για λόγους δημόσιας Υγείας και μόνο, με τη σχετική υποδομή να βαραίνει πάντα τον εργοδότη. Αλλά, όπου ισχύει θα τη συνοδεύει το δικαίωμα στην αποσύνδεση. Όπως συμβαίνει ήδη στη Γαλλία και στην Ισπανία. Η επόμενη ρύθμιση κλείνει μία πληγή από το χθες. Στο εξής θα λειτουργούν Κυριακή και στην Ελλάδα οποίες επιχειρήσεις λειτουργούν και στην υπόλοιπη Ευρώπη και κυρίως στις μεσογειακές χώρες. Η σχετική λίστα διευρύνεται, όμως, τα δικαιώματα των εργαζομένων παραμένουν σταθερά. Η αμοιβή τους προσαυξάνεται κατά 75% και κάθε εργάσιμη ημέρα θα αναπληρώνεται με μία ακόμα ημέρα ξεκούρασης την επόμενη εβδομάδα. Είναι μία ρύθμιση από τις πιο φιλεργατικές σε ολόκληρη την Ευρώπη”, επεσήμανε.

“Διαφάνεια στον συνδικαλισμό”

Εστιάζοντας στη δέκατη τομή, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μία δημοκρατική διαφάνεια στο σημερινό σκοτεινό λαβύρινθο του συνδικαλισμού.

“Με το νέο πλαίσιο όταν μία απεργία απορρίπτεται από το δικαστήριο δεν θα μπορεί να επιστρέφει από το παράθυρο με άλλη απόφαση του δευτεροβάθμιου σωματείου.  Με άλλα λόγια η απεργία διαχωρίζεται από την παρανομία. Και στις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας θα υπάρχει πάντα προσωπικό ασφαλείας και δεν θα πνίγονται οι δήμοι στα σκουπίδια, δεν θα μένουν χωρίς συγκοινωνία οι πολίτες, όταν ένα σωματείο διεκδικεί κάποιο αίτημα. Οι κινητοποιήσεις θα πρέπει να αποφασίζονται με συμμετοχή των εργαζομένων και όχι σε κλειστά γραφεία”, σημείωσε.

“Τα μπλόκα στους καταπέλτες μετατρέπονται πλέον σε καταπέλτη της κοινωνίας κατά των εχθρών της.  Είναι ένα νομοσχέδιο, το οποίο στον πυρήνα του είναι φιλεργατικό. Καθιερώνει πρόσθετα δικαιώματα ειδικά για τις γυναίκες.  Είναι ένα νομοσχέδιο βαθιά αναπτυξιακό, γιατί επιτρέπει στην εργασία να παρακολουθεί την οικονομία, γιατί αυξάνει την παραγωγικότητα, μειώνοντας τη γραφειοκρατία και αποκαθιστώντας διακριτούς ρόλους. Γιατί οι εργαζόμενοι πρέπει να προστατεύονται, ώστε να αποδίδουν περισσότερο για τους ίδιους και για την εθνική οικονομία και ναι οι επιχειρήσεις χρειάζονται ευελιξία, ώστε η δική τους στασιμότητα να μην έχει συνέπειες στην απασχόληση. Ενώ, οι συνδικαλιστές πρέπει να αγωνίζονται για τους ανασφαλείς και τους επισφαλείς και όχι μόνο για να είναι οι ίδιοι ασφαλείς”, τόνισε.

Καμία δημοσίευση για προβολή