Ο Μητσοτάκης τα λέει στον Σαρλ Μισέλ για να τ’ ακούσει η Μέρκελ: “Το ευρωομόλογο δίνει λύσεις στα κοινά μας προβλήματα”

Τηλεδιάσκεψη με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, θα έχει σήμερα το απόγευμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενόψει του Συμβουλίου των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Πέμπτη, προκειμένου να θέσει επί τάπητος το μείζον ζήτημα της δημιουργίας ενός κοινού ομολόγου, προκειμένου να δοθούν ολοκληρωμένες και κοινές απαντήσεις και λύσεις στα κοινά προβλήματα.

Με την κίνησή του αυτή ο πρωθυπουργός στέλνει σαφές μήνυμα στην Άγκελα Μέρκελ, συντονιζόμενος με τις ηγεσίες της Γαλλίας, την Ισπανίας και της Ιταλίας που υποστηρίζουν την έκδοση κοινού εγγυημένου χρέους.

Ο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, στη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων, δύνοντας την ουσία της απογευματινής παρέμβασης Μητσοτάκη, τόνισε:

  • “Αυτό που χρειάζεται να δείχνουν οι ηγεσίες είναι αποφασιστικότητα για την αντιμετώπιση των κοινών προβλημάτων. Επομένως, δε θέλουμε να μπούμε σε ποσοτικά κριτήρια, ούτε να πούμε νούμερα. Αυτό που έχει σημασία είναι να φανεί σε όλους και στους πολίτες και στις αγορές ότι η Ευρώπη κάνει ό,τι χρειαστεί, για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Και έχει διαθέσιμο οποιοδήποτε ποσό χρειαστεί. Το πρόβλημα αυτό λύνεται και με ένα κοινό μηχανισμό, που θα μπορεί να χρηματοδοτήσει τα κράτη-μέλη. Ένας τέτοιος μηχανισμός είναι το κοινό ομόλογο που έχει προτείνει ο πρωθυπουργός και θα συζητήσει σήμερα το απόγευμα με τον κ. Μισέλ. Από εκεί και πέρα, ποιος μηχανισμός θα προκριθεί είναι ζήτημα συζήτησης…”

Η Ισπανική πρόταση για ομόλογα χωρίς ημερομηνία λήξης

Όσο πλησιάζει η Σύνοδος Κορυφής τόσο συντονίζονται οι πιέσεις των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου προς το Βερολίνο για τη δημιουργία ενός ισχυρού Ταμείου Αλληλεγγύης  για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που προήλθε απρόσμενα και χωρίς την ευθύνη των κρατών μελών της ΕΕ.

Χθες, απόρρητα κυβερνητικά έγγραφα “εργασίας” της Ισπανικής κυβέρνησης που διέρευσαν στην EL PAIS την εμφανίζουν “ανυποχώρητη” στο αίτημά της για γενναίες αποφάσεις στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, που θα εξασφαλίσουν επάρκεια κεφαλαίων στις ευρωπαϊκές χώρες για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας. Η ισπανική κυβέρνηση σκοπεύει να προτείνει στους εταίρους της στην ΕΕ τη δημιουργία ενός ταμείου 1,5 τρισ. ευρώ το οποίο θα βοηθήσει στην ανάκαμψη των χωρών που έχουν πληγεί περισσότερο από την επιδημία του κοροναϊού.

  • Η Ισπανική κυβέρνηση θεωρεί την πρότασή της «γέφυρα» μεταξύ των απαιτήσεων της Ιταλίας -και άλλων χωρών του Νότου- και των φόβων της Γερμανίας και των ισχυρών του Βορρά. Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ σκοπεύει να υποβάλει επίσημη σχετική πρόταση στους Ευρωπαίους εταίρους του κατά τη σύνοδο κορυφής της Πέμπτης, αναφέρει η Ισπανική εφημερίδα.

ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών ζητά μέτρα 1,5 τρισ ευρώ

Παράλληλα, στις Βρυξέλλες, ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Πάολο Τζεντιλόνι, συντονιζόμενος με τα αιτήματα του Ευρωπαίκού Νότου, προχώρησε στην εκτίμηση ότι η Ε.Ε. θα πρέπει να χορηγήσει στα κράτη μέλη της βοήθεια ύψους 1,5 τρισεκατομμυρίων ευρώ για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, ο κ. Τζεντιλόνι σημείωσε ότι «το Eurogroup έχει κάνει μία πρόταση για βοήθεια αξίας μεγαλύτερης των 500 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση του τομέα της υγείας και της βραχείας εργασίας αλλά και για την παροχή βοήθειας σε μικρο-μεσαίες επιχειρήσεις. Αυτό το ποσόν υπολείπεται τουλάχιστον  ένα τρισεκατομμύριο ευρώ, από όσα αληθινά χρειαζόμαστε. Αυτό είναι χονδρικά το ποσό που πρέπει να ανευρεθεί τώρα».

Ο Τζεντιλόνι εξήγησε ότι το ποσό αυτό μπορεί να βρεθεί από τον επόμενο προϋπολογισμό της ΕΕ, γεγονός που συνδέει την πρότασή του με εκείνη της Ισπανικής κυβέρνησης.

  • Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις της EL PAIS, το Ταμείο που προτείνει η Μαδρίτη θα χρηματοδοτείται από «αδρανή ομόλογα στο διηνεκές» (perpetual bond). Πρόκειται για  ομόλογα χωρίς ημερομηνία λήξης, τα κεφάλαια των οποίων δεν αποτελούν χρέος για τα κράτη μέλη που θα τα εκδίδουν αλλά “μεταφορά μετρητών”. Έχουν “αέναη” διάρκεια, τα κράτη που τα εκδίδουν πληρώνουν τόκο, αλλά δεν αποπληρώνουν το κεφάλαιο, που ανανεώνεται διαρκώς.

Όπως σημειώνει η EL PAIS, επικαλούμενη το σχετικό εσωτερικό έγγραφο, ενώ η πρόταση της Ισπανικής κυβέρνησης αντανακλά τις απόψεις των χωρών  του Νότου, όπως η Ιταλία και η Γαλλία, αποτελεί μια ενδιάμεση λύση την οποία μπορεί η Γερμανία να δεχτεί να διαπραγματευτεί στην προσπάθεια να γεφυρωθεί το χάσμα των δύο πλευρών.

Η ισπανική εφημερίδα εξηγεί ότι στην ουσία η Μαδρίτη με τη θέση της συνδέει το ταμείο με τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, σε μια ιδέα παρόμοια με αυτή του Παρισιού, με στόχο να πει «ναι» το Βερολίνο γιατί δεν περιλαμβάνει τροποποιήσεις των συνθηκών με αποτέλεσμα να μην χρειάζεται ψηφοφορία στη γερμανική Βουλή και να αποφεύγονται ενστάσεις στο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας.

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή