Ο Μητσοτάκης θέλει δύο θητείες και η Μοrgan Stanley τον αβαντάρει. Η Κριστίν ξαναχτύπησε και ο Ερντογάν το τερμάτισε

    Morgan Stanley

     

    Εύσημα για την οικονομία μας από τη Morgan Stanley. Ο επικεφαλής της Morgan Stanley International, Franck Petitgas, δήλωσε χθες στο Ελληνικό Επενδυτικό Συνέδριο που διοργανώνει η τράπεζα σε συνεργασία με το Χρηματιστήριο Αθηνών: «Στη Morgan Stanley αισθανόμαστε σίγουρα μεγάλη αισιοδοξία  για την οικονομική πορεία της Ελλάδας, ειδικά σε ό,τι αφορά τη σύγκριση με τον υπόλοιπο κόσμο, σε όλους τους κλάδους»

    Από την πλαυρά του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε: «Αν κοιτάξετε τους ρυθμούς ανάπτυξής μας, για το 2022 θα είμαστε κοντά στον 6%, ενώ για το 2023 προσδοκούμε 1,8% -τρεις φορές πάνω από το μέσο όρο στην ευρωζώνη. Δεν θα με εξέπληττε αν τελικά είναι ακόμα ψηλότερα. Αλλά, πιο σημαντικό για μένα είναι ότι η τωρινή ανάπτυξη έχει πραγματικά βιώσιμα χαρακτηριστικά. Η οικονομία είναι πλέον πολύ πιο εξωστρεφής».

    ***

    “Θέλω δύο πλήρεις θητείες”. Στο ίδιο συνέδριο, που παρακολούθησαν 240 επενδυτές, ο Πρωθυπουργός αφού αναφέρθηκε στο μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης και τις παρεμβάσεις της για τη στήριξη της οικονομίας και της κοινωνίας,  υπογράμμισε ότι χρειάζονται δύο πλήρεις θητείες για να αλλάξει η πορεία της χώρας και εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η ΝΔ θα πετύχει αυτοδυναμία στις εκλογές του 2023.

    ***

    Λιγότερα «κόκκινα» δάνεια και περισσότερες επενδύσεις. Το συνέδριο διαπίστωσε ότι “οι τράπεζες είναι πιο υγιείς από ποτέ”.Αυτό μαρτυρούν και τα αποτελέσματα 9μηνου του 2022, με τις διοικήσεις να συζητούν – για πρώτη φορά μετά από σχεδόν 14 χρόνια – το ενδεχόμενο της διανομής μερίσματος προς τους μετόχους τους. Στο πλαίσιο αυτό, το «μενού» των επαφών με πάνω από 200 fund managers περιελάμβανε λιγότερα «κόκκινα» δάνεια και περισσότερες επενδύσεις, με αιχμή και το Ταμείο Ανάκαμψης.

    Πιο αναλυτικά, ο «άθλος» της εκκαθάρισης των ισολογισμών τους από τα «κόκκινα» δάνεια αναφέρθηκε στο πλαίσιο σχετικών ερωτήσεων για την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, την οποία, άλλωστε, ο πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε τοποθετήσει χρονικά για μέσα στο 2023, ανεξαρτήτως της προεκλογικής περιόδου. Πρόκειται για ένα «στοίχημα» της Ελλάδας που θα επιτρέψει αφενός, την είσοδο στη χώρα πιο long term επενδυτών, οι οποίοι μέχρι πρότινος δεν μπορούσαν λόγω του καταστατικού τους ή δεν ήθελαν να τοποθετηθούν και αφετέρου, τη μείωση του κόστους δανεισμού, τόσο για τον δημόσιο, όσο και για τον ιδιωτικό τομέα, αλλά και τις τράπεζες.

    ***

    Η Κριστίν ξαναχτύπησε. Αποφασισμένη να συνεχιστεί η αύξηση των επιτοκίων εμφανίστηκε μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η πρόεδρος της ΕΚΤ, στο πλαίσιο της προσπάθειας τιθάσευσης του πληθωρισμού.

    Συγκεκριμένα, η Κριστίν Λαγκάρντ δεν δεσμεύτηκε ούτε για το ύψος της επόμενης αύξησης των επιτοκίων, ούτε και το τελικό μέγεθος στο οποίο θα διαμορφωθούν, λέγοντας ότι όλα θα εξαρτηθούν από τις αναθεωρημένες προβλέψεις για την πορεία της οικονομίας. Την ίδια στιγμή και οι αναλυτές εμφανίζονται διχασμένοι, όσον αφορά στο μέγεθος της επικείμενης αύξησης των επιτοκίων τον Δεκέμβριο, εκτιμώντας, πάντως, ότι θα κυμανθεί μεταξύ 0,5% και 0,75%.

    ***

    Ο Ερντογάν το χαβά του… Ο πρόεδρος της Τουρκίας κάλεσε χθες τον ισλαμικό κόσμο να μην μένει θεατής «των δεινών των αδελφών μας που διώκονται στην Ελλάδα» ενώ μίλησε ακόμη μια φορά για «τουρκική» μειονότητα στην Ελλάδα και μάλιστα έκανε λόγο για «διωγμούς» σε βάρος της από τη χώρα μας. Επίσης, μίλησε και για το ψευδοκράτος στην Κύπρο κάνοντας λόγο για «παραβιάσεις των δικαιωμάτων τις οποίες υφίστανται οι Τουρκοκύπριοι αδελφοί μας».

    Σύμφωνα με ρεπορτάζ ελληνικών του τουρκικών ΜΜΕ, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέφερε το θέμα της μουσουλμανικής μειονότητας στην Ελλάδα, κάνοντας πάλι λόγο για «τουρκική» μειονότητα και ισχυρίστηκε ότι είναι κλιμακούμενες «οι άδικες και παράνομες πρακτικές που ασκούνται εδώ και χρόνια» σε βάρος της.

    ***

    Η απάντηση της Αθήνας: “Η Ιστορία προσφέρει αποστομωτικές απαντήσεις για το ποιοι σέβονται τις μειονότητες”, παρατήρησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, κληθείς να σχολιάσει τους συκοφαντικούς για τη χώρα μας ισχυρισμούς Ερντογάν. Η Ελλάδα,τόνισε, σέβεται απολύτως τα θρησκευτικά δικαιώματα των ελλήνων πολιτών και τηρεί τις υποχρεώσεις της από το Σύνταγμα. «Μακάρι μιμητές μας να ήταν κι άλλες χώρες, στις οποίες όμως η Ιστορία προσφέρει αποστομωτικές απαντήσεις για το πως συμπεριφέρθηκαν [στις μειονότητες], όπως για παράδειγμα η Τουρκία», συμπλήρωσε στην απάντησή του ο κ. Οικονόμου.

    ***

    Νέες κυρώσεις της ΕΕ στη Ρωσία. Σύμφωνα με τους Financial Times ωστόσο, η πορεία με την οποία αλλάζουν τα δεδομένα στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου πρόκειται να περάσει σε μια νέα φάση τις επόμενες ημέρες. Και αυτό γιατί  η Ευρώπη θα αρχίσει να μπλοκάρει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου με τάνκερ, υλοποιώντας έτσι ένα πλαίσιο κυρώσεων που κατά πολλούς αποτελεί μια από τις ισχυρότερες αντιδράσεις που έχουν δρομολογήσει μέχρι τώρα οι Ευρωπαίοι ενάντια στον Πούτιν με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία.

    Στο πλαίσιο αυτών των νέων – προς ενεργοποίηση – κυρώσεων, οι ευρωπαϊκές εταιρείες πρόκειται να σταματήσουν να ασφαλίζουν πλοία που μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο σε τρίτες χώρες – εκτός και εάν αυτές αποδεχτούν μια τιμή για το πετρέλαιο την οποία θα προσδιορίσουν οι δυτικές δυνάμεις. Με άλλα λόγια, οι δυτικές χώρες θα επιχειρήσουν να επιβάλουν ανώτατο όριο στην τιμή του πετρελαίου που εξάγει η Ρωσία.

    ***

    Και άλλη πτώχευση στην αγορά των crypto. Αίτηση για προστασία από το αμερικανικό πτωχευτικό δικαστήριο υπέβαλε η αμερικανική εταιρεία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και παροχής δανείων με ενέχυρο κρυπτονομίσματα BlockFi, μαζί με οκτώ θυγατρικές εταιρείες της. Πρόκειται για το τελευταίο θύμα από την κατάρρευση του FTX νωρίτερα αυτό το μήνα που προκάλεσε φουρτούνα στην αγορά κρυπτογράφησης.

    Στην αίτησή της, η BlockFi  με έδρα το Νιου Τζέρσεϊ, δήλωσε ότι οφείλει χρήματα σε περισσότερους από 100.000 πιστωτές, με υποχρεώσεις και περιουσιακά στοιχεία που κυμαίνονταν από 1 έως 10 δισ. δολάρια.  Ο μεγαλύτερος πιστωτής της BlockFi είναι η Ankura Trust και της οφείλονται 729 εκατομμύρια δολάρια.

    ***

    «Sin-city» τα κατεχόμενα. Ο διορισμός του νεοεθνικιστή Μετίν Φεϊζιόγλου ως πρεσβευτή της Τουρκίας στην Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου (KKTC) είναι το τελευταίο σε μια σειρά γεγονότων που δείχνουν ότι ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θέλει να μετατρέψει την κατεχόμενη περιοχή στο νησί της Μεσογείου σε «Sin-city», όπου τα δίκτυα οργανωμένου εγκλήματος, διακίνησης ναρκωτικών, ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, τυχερών παιχνιδιών και διακίνησης σεξουαλικών δικτύων μπορούν να λειτουργούν ατιμώρητα και χωρίς καταστολή των δραστηριοτήτων τους.

    Αυτό αποκαλύπτει στο Nordic Monitor,  ο έγκυρος Τούρκος δημοσιογράφος Abdullah Bozkurt, ο οποίος ζει εξόριστος στη Στοκχόλμη.

    ***

    Δεν έχει τέλος η τραγωδία της προσφυγιάς. Περισσότεροι από 7,8 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία ως πρόσφυγες από τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, ενώ εκατομμύρια άλλοι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους αλλά έχουν παραμείνει στη χώρα.

    Πρόκειται μακράν για τον μεγαλύτερο εκτοπισμό ανθρώπων στην Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αυτή την εβδομάδα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε ότι έως και 3 εκατομμύρια Ουκρανοί θα εγκαταλείψουν τα σπίτια τους αυτόν τον χειμώνα, καθώς η κυβέρνηση της Ουκρανίας αρχίζει να εκκενώνει περιοχές όπου, όπως λέει, δεν μπορεί να εγγυηθεί επαρκή παροχή ρεύματος και θέρμανση.

    ***

    «Στο σπίτι του κρεμασμένου …». Αντιπαράθεση ξέσπασε εντός του… μετώπου της (κατά Τσίπρα “προοδευτικής Διακυβέρνησης) και αυτή τη φορά τα βέλη από δυνάμεις της Αριστεράς αλλά και του ΠΑΣΟΚ εκτοξεύθηκαν προς τις κυβερνητικές του ημέρες του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή το θέτρο στο σπίτι της Κυρίας Κολοβού. «Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί» τονίζουν οι πολιτικοί αντίπαλοι του ΣΥΡΙΖΑ (ΚΚΕ, ΠΑΣΟΚ, δυνάμεις της ΛΑΕ, Λαφαζάνης κ.ά.) αφού οι πλειστηριασμοί δρομολογήθηκαν επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ.

    Θήττα Ευγενικός

     

     

    Καμία δημοσίευση για προβολή