Ο “μούφα” πύραυλος, ο πάμπλουτος Ινδός μετανάστης, η βιώσιμη ψήφος των προσεχών εκλογών και το ανέκδοτο του Αλέξη Τσίπρα

    Ο

    Το economico επέλεξε σήμερα να αναδείξει ως πρώτο θέμα τον “μουφα” βαλλιστικό πύραυλο του Ερντογάν. Γιατί “μούφα”;

    • Η υποτιθέμενη εκτόξευση του Tayfun δεν ανακοινώθηκε ούτε από την Roketsan, τη βιομηχανία που παράγει τους Bora-1 και δουλεύει πάνω στο πρόγραμμα πυραύλων μεγαλύτερης εμβέλειας, ούτε από το υπουργείο Άμυνας, όπως έχουν την υποχρέωση να το πράξουν σε πρίπτωση τέτοιου είδους δοκιμής. Η υποχρέωση προκύπτει από τη συμμετοχή της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, τη διεθνή πρακτική (που σέβονται όσες χώρες κάνουν τέτοιου είδους δοκιμές – ακόμα και ο Κιμ Γιονγκ Ουν) και μάλιστα συνοδεύεται με σχετική NAFTEX αφού ο πύραυλος πέφτει κατά κανόνα στη θάλασσα. Τίποτα από αυτά δεν συνέβη. Η υπόθεση του Tayfun γεννήθηκε από ένα tweet, με πηγή “Τούρκους αξιωματούχους”. Για εσωτερική και εξωτερική κατανάλωση. Διαβάστε το ρεπορτάζ, είναι αρκετά κατατοπιστικό.

    ***

    Στα 155 ευρώ η μεγαβατώρα επέστρεψε η χονδρεμπορική τιμή του φυσικού αερίου, στο ελληνικό χρηματιστήριο ενέργειας, καταγράφοντας πτώση 45% τα τελευταία δύο 24ωρα. Παράλληλα, έπεσε κατά 15% και στην ολλανδική πλατφόρμα TΤF. Κύρια αιτία είναι η χαμηλή ζήτηση, το πλεόνασμα LNG που υπάρχει στα ευρωπαϊκά terminals και τα μέτρα για την αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους.

    Σε αυτό το θετικό κλίμα συνέρχονται σήμερα οι 27 υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ.
    στο Λουξεμβούργο για να αποφασίσουν για το πλαφόν στις χονδρικές τιμές του φυσικού αερίου με βάση τις προτάσεις της Κομισιόν. οι Βρυξέλλες θα προσπαθήσουν να τηρήσουν τις ισορροπίες προσπαθώντας να μην προκαλέσουν όσους αντιδρούν και κυρίως τη Γερμανία, αλλά ταυτόχρονα λαμβάνοντας υπόψη τον μεγάλο αριθμό υποστηρικτών που τάσσονται υπέρ ενός ανώτατου ορίου τιμής το οποίο μπορεί να λειτουργήσει ως μοχλός πίεσης προς τις αγορές ακόμη και εάν δεν χρειαστεί εν τέλει να τεθεί σε εφαρμογή, αναφέρει ευρωπαϊκή πηγή που επικαλείται το Bloomberg.

    ***

    Στάση αναμονής τουλάχιστον έως την άνοιξη του 2023 κρατά το εγχώριο real estate σε σχέση με τις προοπτικές στην αγορά ακινήτων με αντίρροπες δυνάμεις να κυριαρχούν και το σκηνικό να παραπέμπει σε ένα «ομιχλώδες» τοπίο.

    «Δεν μπορούμε να μιλάμε για ύφεση αλλά ούτε και για ανάπτυξη την επόμενη χρονιά, μάλλον είναι πιο σωστό να μιλάμε για 12 μήνες ομίχλης» αναφέρθηκε χθές από τα στελέχη της εγχώριας αγοράς ακινήτων στην καθιερωμένη ετήσια συνάντησή τους στο πλαίσιο του συνεδρίου της Prodexpo, διαπιστώνοντας γενικότερα ότι οι συνθήκες στην Ελλάδα είναι καλύτερες αυτή την στιγμή σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, παρ’ όλ’ αυτά θα πρέπει να υπάρξει προσοχή αλλά και ψυχραιμία. Κι αυτό γιατί η χώρα μας αποτελεί κομμάτι της Ευρώπης και σε αυτή τη συγκυρία στην Ευρώπη εκφράζονται σημαντικές αβεβαιότητες- αυξανόμενα επιτόκια, κατάσταση πολιτικής και στρατιωτικής έντασης, πληθωρισμός, ακρίβεια, ενεργειακό- με ορατή την ύφεση.

    ***

    Στο μεταξύ, η κυβέρνηση προχωρεί στο “πάγωμα”, για άλλον ένα ή δύο χρόνια, του φόρου υπεραξίας 15% στις αγοραπωλησίες ακινήτων, δίνοντας έτσι προώθηση στην αγορά. Η εξέλιξη αυτή ακολουθεί την αναστολή του ΦΠΑ 24% στα νεόδμητα ακίνητα έως το τέλος του 2024.

    Πρόκειται για ένα φόρο ο οποίος επιβαρύνει τους πωλητές ακινήτων και οι ειδικοί της αγοράς  έχουν ζητήσει την πλήρη κατάργησή του. Το συγκεκριμένο μέτρο, αν και νομοθετήθηκε το 2013, την περίοδο των Μνημονίων, δεν εφαρμόστηκε καθώς διαπιστώθηκαν δυσκολίες και σωρεία προβλημάτων στην υλοποίησή του που θα προκαλούσαν σοβαρές παρενέργειες στην αγορά ακινήτων δυσανάλογες με τον εισπρακτικό αποτέλεσμα. Η κυβέρνηση, σε non paper, απαρίθμησε σήμερα τις 7 μειώσεις φορολογικών συντελεστών που αφορούν στα ακίνητα.

    ***

    Πέμπτος πρωθυπουργός της Βρετανίας σε έξι χρόνια. Τρίτος πρωθυπουργός σε διάστημα τριών μηνών. 42 ετών. Ινδικής καταγωγής. Ινδουιστής. Παιδί μεταναστών. Golden Boy με προϋπηρεσία στην Goldman Sachs. Κροίσος. Ο Ρίσι Σούνακ είναι γεμάτος αντιφάσεις. Κανείς, όμως, δεν μπορεί να τον κατηγορήσει για ηττοπάθεια ή έλλειψη προσπάθειας. Έχασε και ξαναπροσπάθησε. Έπεσε και ξανασηκώθηκε. Και με τούτα και με εκείνα, έγινε χθες πρωθυπουργός, υποσχόμενος να υπηρετήσει το Ηνωμένο Βασίλειο «με ακεραιότητα και ταπεινότητα», προειδοποιώντας ωστόσο ότι η χώρα αντιμετωπίζει «βαθιά οικονομική πρόκληση». (Σε μία παράγραφο τα είπε όλα η Νεφέλη Λυγερού στο “Πρώτο Θέμα”)

    Φανταστείτε να ζούσαμε κάτι ανάλογο στην Ελλάδα…

    ***

    “Οι πολίτες (στις προσεχείς εκλογές) θα κληθούν να επιλέξουν τελικά ανάμεσα σε κάτι του βιώνουν (κυβέρνηση Μητσοτάκη) και σε κάτι που βίωσαν πολύ πρόσφατα (κυβέρνηση Τσίπρα). Αυτή η… βιωματική ψήφος αποτυπώνεται στα γκάλοπ επί μακρύ χρονικό διάστημα με τα γνωστά αποτελέσματα και μένει να δούμε πώς θα αποτυπωθεί στην κάλπη”. (Από την ανάλυση του γιώργου Κουβαρά στο Protagon.gr)

    ***

    Άλλη μια εξαιρετική ανάλυση :(του Χρήστου Κώνστα στο “Πρωτο Θέμα”):

    “Ενα μέσο επιτόκιο επιχειρηματικής πίστης -μη συγχρηματοδοτούμενο- ξεπερνά το 8,50% ενώ τα νέα στεγαστικά δάνεια ξεκινούν από το 5% και ανεβαίνουν ανάλογα με τις εξασφαλίσεις και τη διάρκεια… Αυτό σημαίνει με απλά λόγια ότι οι τράπεζες «δανείζονται» από τους καταθέτες τους ρευστότητα με κόστος 0,10% έως 0,20% και σπεύδουν να «δανείσουν» το κράτος αγοράζοντας έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου με επιτόκιο 1,35% στο τρίμηνο ή να χορηγήσουν δάνεια στους ιδιώτες και τις επιχειρήσεις με πολλαπλάσιο επιτόκιο.

    ***

    To ανέκδοτο της ημέρας: «Το δύσκολο δεν είναι να κερδίσουμε τις εκλογές, αλλά να διαχειριστούμε το χάος που θα παραλάβουμε από τους άριστους του Μητσοτάκη» (χα χα χα! Πολύ το διασκεδάσαμε… Νά’ σαι καλά Αλέξη!)

    Θήτα Ευγενικός

    Καμία δημοσίευση για προβολή