O Mπάιντεν αποφάσισε οριστικά να μην παρατείνει την παρουσία των αμερικανών στο Αφγανιστών. Θρίλερ στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, αγωνία για το τι θα συμβεί μετά τις 31 Αυγούστου

Μπάιντεν Αφγανιστάν

Την απόφαση να τηρήσει την προθεσμία για την αποχώρηση των στρατευμάτων από το Αφγανιστάν στις 31 Αυγούστου έλαβε ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν μετά από συνεννόηση με την ομάδα εθνικής ασφάλειας.

Σύμφωνα με αξιωματούχο της αμερικανικής κυβέρνησης, ο Μπάιντεν ζήτησε επίσης σχέδια έκτακτης ανάγκης για παραμονή για μεγαλύτερο διάστημα αν χρειαστεί, είπε ο αξιωματούχος.

Όπως μετέδωσε το CNN ο αμερικανός πρόεδρος έλαβε την απόφαση λαμβάνοντας υπόψη τους κινδύνους για την ασφάλεια εάν οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις παραμείνουν στη χώρα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Η κατάσταση στο Αφγανιστάν παραμένει χαοτική και πολλοί Αφγανοί που βοήθησαν την πολεμική προσπάθεια τις ΗΠΑ περιμένουν ακόμη τη σειρά τους να φύγουν. Αμερικανοί αξιωματούχοι περιέγραψαν με ακρίβεια την πραγματική απειλή τρομοκρατικών επιθέσεων στο αεροδρόμιο της Καμπούλ καθώς πλήθη συγκεντρώνονται έξω από τις πύλες.

Ο αμερικανός αξιωματούχος είπε ακόμη ότι η άμεση αποχώρηση των ΗΠΑ εξαρτάται από το εάν οι Ταλιμπάν θα διευκολύνουν την επιχείρηση εκκένωσης, στέλνοντας ουσιαστικά μήνυμα προς το νέο καθεστώς του Αφγανιστάν να επιδείξει διάθεση συνεργασίας.

Διαπραγμάτευση της CIA Με τους Ταλιμπάν;

Είχε προηγηθεί η αποκάλυψη της Washington Post και των New York Times ότι την Δευτέρα μετέβη στην Καμπούλ ο διευθυντής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς και είχε μυστική συνάντηση με τον ηγέτη των Ταλιμπάν Αμπντούλ Γάνι Μπαραντάρ.

Πληροφορίες για το περιεχόμενο της συνάντησης δεν υπήρξαν, οι αμερικανοί αναλυτές ωστόσο θεωρούν δεδομένο ότι ο Μπερνς εστάλη στην Καμπούλ από τον Μπάιντεν για να διασφαλίσει την απρόσκοπτή εκκένωση με αντάλλαγμα την άμεση αποχώρηση των στρατιωτών των ΗΠΑ.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Νεντ Πράις δήλωσε ότι ο μελλοντικός έλεγχος του αεροδρομίου της Καμπούλ υπήρξε αντικείμενο συζήτησης με τους Ταλιμπάν, χωρίς όμως να δώσει λεπτομέρειες για το ποιοι συνομιλούν από τις δύο πλευρές και εάν έχει υπάρξει πρόοδος.

Οι Ταλιμπάν έκοψαν την πρόσβαση των αφγανών στο αεροδρόμιο της Καμπούλ

Οι ίδιοι οι Ταλιμπάν, δημοσίως τουλάχιστον, δεν δείχνουν πρόθεση υπαναχώρησης και χθες έκοψαν και την πρόσβαση των αφγανών στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Παράλληλα, διαμήνυσαν ότι δεν έχουν συμφωνήσει στην παράταση και πέραν της 31ης Αυγούστου της καταληκτικής ημερομηνίας για την ολοκλήρωση της αποχώρησης των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν, επαναλαμβάνοντας ότι θέλουν όλοι οι απεγκλωβισμοί να έχουν τελειώσει μέχρι την ημέρα αυτήν.

Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, Ζαμπιχουλάχ Μουτζάχιντ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Καμπούλ, προειδοποίησε επίσης ότι οι Δυτικοί δεν θα πρέπει να απεγκλωβίζουν από το Αφγανιστάν παρά μόνο τους ξένους και όχι τους «εξειδικευμένους αφγανούς». «Εξειδικευμένοι Αφγανοί, όπως μηχανικοί, απομακρύνονται από τη χώρα από τους Αμερικανούς και τους συμμάχους τους. Τους ζητάμε να το σταματήσουν αυτό», δήλωσε προσθέτοντας ότι οι αφγανοί που συνωστίζονται στο αεροδρόμιο της Καμπούλ αναζητώντας μια πτήση που θα τους βγάλει από τη χώρα θα πρέπει να επιστρέψουν στα σπίτια τους. «Εγγυόμαστε την ασφάλειά τους», είπε. Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει κανένας κατάλογος στον οποίο να περιλαμβάνονται πρόσωπα που απειλούνται με αντίποινα. «Ξεχάσαμε τα πάντα στο παρελθόν», είπε χαρακτηριστικά.

Καταγγελιες για συνοπτικές εκτελέσεις

Παρά την προσπάθεια των Ταλιμπάν, πάντως, να δείξουν νέο, πιο μετριοπαθές πρόσωπο, χθες υπήρξαν καταγγελίες ακόμη και για συνοπτικές εκτελέσεις στο Αφγανιστάν. Συγκεκριμένα, η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Μισέλ Μπατσελέτ δήλωσε ότι έλαβε αξιόπιστες πληροφορίες για σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράχθησαν από τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, ανάμεσα στις οποίες συνοπτικές εκτελέσεις αμάχων και περιορισμοί στις γυναίκες και στις διαδηλώσεις κατά της εξουσίας τους.

Το θέμα του οριστικού χρόνου αποχώρησης των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν συζητείτο ως αργά χθες το βράδυ στην τηλε-σύνοδο κορυφής της G7, όπου και αναμενόταν να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.

Καμία δημοσίευση για προβολή