Αντίστροφη μέτρηση για το όνομα του προέδρου της Δημοκρατίας – Τα χαρακτηριστικά της υποψηφιότητας και η ονοματολογία. Κατατέθηκε νέος εκλογικός νόμος. Το μπόνους του πρώτου κόμματος και οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης.

Η αντίστροφη μέτρηση για την ανακοίνωση από τον πρωθυπουργό κ. Κυρ. Μητσοτάκη του ονόματος του νέου προέδρου της Δημοκρατίας ξεκινά ταυτόχρονα με την κατάθεση, χθες, στη βουλή, του νέου εκλογικού νόμου, που θα εισαχθεί την Τετάρτη για συζήτηση στις αρμόδιες επιτροπές και αναμένεται να ψηφισθεί στις 22 Ιανουαρίου. Με δεδομένα αφενός  ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι το όνομα θα δοθεί μετα την ψήφιση του νέου εκλογικού νόμου, και αφετέρου ότι από τις 27 Ιανουαρίου ξεκινά ένα δύσκολο και απαιτητικό προγραμμα επισκέψεων στο εξωτερικό, όλοι προεξοφλούν ότι η κυβερνηση έχει μπει στην τελική ευθεία για την ανακοίνωση του ονόματος του νέου ανώτατου πολιτειακού άρχοντα.

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα, το ένα όνομα ακολουθεί το άλλο και άπαντες επιχειρούν να προβλέψουν πού θα γείρει η ζυγαριά του κ. Μητσοτάκη. Ο ίδιος έχει προειδεάσει για τα χαρακτηριστικά του “εκλεκτού” της ΝΔ, λέγοντας ότι  θα είναι δύσκολο για τις άλλες πολιτικές δυνάμεις να αιτιολογήσουν τυχόν άρνηση να ψηφίσουν την επιλογή του. Υπ’ αυτή την έννοια και εάν δεν υπάρξει ανατροπή δεδομένων, η συγκεκριμένη προσέγγιση αποκλείει όλα τα προερχόμενα από τη Ν.Δ. ονόματα πολιτικών και, κατά πολλούς, τον νυν Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, λόγω της δεδηλωμένης τοποθέτησης της κ. Φώφης Γεννηματά, ότι ο επόμενος Πρόεδρος θα πρέπει να προέρχεται από την Κεντροαριστερά

Αναλογικότερος και πιο δίκαιος ο νέος εκλογικός νόμος 

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, ο νέος εκλογικός νόμος είναι αναλογικότερος από τον προηγούμενο, καθώς το bonus είναι κλιμακωτό και σχετίζεται άμεσα με το ποσοστό που παίρνει το πρώτο κόμμα, ενώ διασφαλίζει την κυβερνησιμότητα.

Παράλληλα, απεικονίζει αντιπροσωπευτικότερα το συσχετισμό των πολιτικών δυνάμεων και είναι πιο δίκαιος από εκείνον που ίσχυσε στις προηγούμενες εκλογές. Όπως μάλιστα εξήγησε ο υφυπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος, το πρώτο κόμμα αν συγκεντρώσει κάτω από 25% δεν παίρνει μπόνους, ενώ αυτοδυναμία θα προκύπτει με ποσοστό περίπου 40%.

Ειδικότερα, με βάση το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών που φέρει τον τίτλο «Εκλογή βουλευτών» εφόσον το πρώτο κόμμα, έχει λάβει ποσοστό μεγαλύτερο ή ίσο του 25% των έγκυρων ψηφοδελτίων, τότε λαμβάνει μπόνους 20 έδρες, ενώ οι υπόλοιπες 280 έδρες κατανέμονται αναλογικά μεταξύ των δικαιούμενων εδρών κομμάτων. Από το 25% και μετά, για κάθε 0,5% το πρώτο κόμμα θα παίρνει επιπλέον μπόνους έναν βουλευτή, ενώ το μάξιμουμ των 50 εδρών θα το λαμβάνει εάν το ποσοστό του είναι στο 40%.

Η διάταξη εφαρμόζεται και για συνασπισμό συνεργαζόμενων κομμάτων, ο οποίος συγκέντρωσε το μεγαλύτερο αριθμό εγκύρων ψηφοδελτίων, εφόσον ο μέσος όρος της δύναμης των κομμάτων, που τον απαρτίζουν, είναι μεγαλύτερος από τη δύναμη του αυτοτελούς κόμματος, που συγκέντρωσε το μεγαλύτερο αριθμό έγκυρων ψηφοδελτίων. Ο μέσος όρος προκύπτει από τη διαίρεση του ποσοστού που έλαβε ο ανωτέρω συνασπισμός δια του αριθμού των κομμάτων που τον αποτελούν.

Συνοπτικά τα βασικά σημεία του νέου εκλογικού νόμου είναι τα εξής:

• Κανένα bonus στο πρώτο κόμμα που συγκέντρωσε λιγότερο από 25%

• 20 έδρες bonus στο κόμμα που συγκέντρωσε ακριβώς 25%

• Κλιμακωτό bonus 1 έδρας για κάθε 0,5% πάνω από το 25%

• 50 έδρες το ανώτατο bonus

Για παράδειγμα, το πρώτο κόμμα:

• Με ποσοστό 25% παίρνει bonus 20 έδρες

• Με ποσοστό 35% παίρνει bonus 40 έδρες

• Με ποσοστό 40% παίρνει bonus 50 έδρες

Διαφωνία ΚΙΝΑΛ

Αν και όπως παρατήρησε και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης στη συνάντησή του με τους πολιτικούς συντάκτες, οι κυβερνητικές προτάσεις είναι πράγματι πολύ κοντά σε όσα έχει προτείνει το Κίνημα Αλλαγής, υπάρχει μία κομβική διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων. Το ΚΙΝΑΛ έχει προτείνει το μάξιμουμ του μπόνους να είναι 35 έδρες, υποστηρίζοντας ότι ο νόμος θα πρέπει να ευνοεί τη δημιουργία κυβερνήσεων συνεργασίας «με ευρεία κοινοβουλευτική και λαϊκή αποδοχή». Γι αυτό και η κυρία Φώφη Γεννηματά εμφανίστηκε κάθετα αντίθετη στο σχέδιο νόμου κατά την πρόσφατη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό.  Το Μαξίμου, αντιθέτως, θεωρεί πως ένα κόμμα που συγκεντρώνει 40% δεν είναι δυνατόν να μην μπορεί να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση και θεωρεί «απολύτως δίκαιο» να υπάρχει σχετική δυνατότητα.

Συνεπώς,  όπως όλα δείχνουν, το σχέδιο νόμου θα περάσει μόνο με τις ψήφους της ΝΔ. Και αυτό, διότι από το κυβερνητικό στρατόπεδο έχουν ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται να μπουν σε διαδικασία υποχωρήσεων, όπως έγινε με την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. «Αν χρειαστεί, θα ψηφιστεί από 158», σημείωσε πρόσφατα ο κ. Μητσοτάκης αποτυπώνοντας ακριβώς αυτή την πρόθεση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή