Ο νέος ευρωπαϊκός άξονας γεννιέται: Μακρόν και Ντράγκι δίνουν ραντεβού στην Ρώμη για την “Συνθήκη του Κυρηνάλιου” και αμφισβητούν την γερμανική ηγεμονία στην Ευρώπη

Μακρόν - Ντράγκι : Ο νέος ευρωπαϊκός άξονας γεννιέται

H Ανγκελα Μέρκελ φεύγει, ο Ολαφ Σολτς έρχεται, και το ερώτημα είναι εάν η ευρωπαϊκή ηγεσία θα παραμείνει και πάλι αποκλειστικό προνόμιο της γερμανικής καγκελαρίας. Εως ότου δώσει το δικό του στίγμα και τα πολιτικά του «διαπιστευτήρια» ο νέος καγκελάριος, την δική τους απάντηση σπεύδουν να δώσουν ο Εμμανουέλ Μακρόν και ο Μάριο Ντράγκι:

  • Διεκδικούν να καλύψουν εκείνοι το κενό της Μέρκελ, ή τουλάχιστον να πάρουν ισότιμο μερίδιο επιρροής, μέσα από την δημιουργία του νέου ευρωπαίκού άξονα, του άξονα Γαλλίας – Ιταλίας.

Οι δύο ηγέτες δίνουν ραντεβού την επόμενη εβδομάδα στην Ρώμη προκειμένου να επισφραγίσουν τη στενή συνεργασία των χωρών τους μέσα από την «Συνθήκη του Κυρηνάλιου», αμφισβητώντας ευθέως την ηγεμονία της Γερμανίας.

Η «Συνθήκη του Κυρηνάλιου»

Σύγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, ο Εμμανουέλ Μακρόν θα συναντηθούν και θα υπογράψουν την επόμενη εβδομάδα στη Ρώμη την «Συνθήκη του Κυρηνάλιου», που θα λάβει το όνομά της από το προεδρικό μέγαρο που θα φιλοξενήσει την τελετή.

Αν και επισήμως δεν υπάρχει επιβεβαίωση, δημοσιογραφικές πηγές αναφέρουν πως θα πρόκειται για κάτι αντίστοιχο με τη Συνθήκη του Ελιζέ, που είχαν υπογράψει Γαλλία και Γερμανία το 1963 και σφράγισε τη δημιουργία του περίφημου «γαλλογερμανικού άξονα».

Εφόσον δε οι σχετικές πληροφορίες επαληθευτούν, τότε θα πρόκειται για το επιστέγασμα μιας στενής σχέσης που οικοδομούν εδώ και μήνες Μακρόν και Ντράγκι – οι οποίοι συναντήθηκαν και την προηγούμενη εβδομάδα, στο πλαίσιο της διάσκεψης για τη Λιβύη.

Η στενή σχέση Μακρόν – Ντράγκι

Άλλωστε, οι πολιτικές Ρώμης και Παρισιού φαίνεται ήδη να συγκλίνουν σε πολλά επίπεδα – με σαφή, μάλιστα, διαφοροποίηση από τις αντίστοιχες του Βερολίνου και των συμμάχων του: Στη δημοσιονομική και νομισματική πολιτική, σε αρκετά μέτωπα της εξωτερικής πολιτικής (όπως η Λιβύη και οι σχέσεις με Κίνα και Ρωσία), στη συγκρότηση του αποκαλούμενου ευρωστρατού, στη διαχείριση του μεταναστευτικού και προσφυγικού και άλλα.

«Ο Μακρόν επιδιώκει ένα πιο ισχυρό δεσμό με την Ιταλία και η Ιταλία θέλει να ενταχθεί στην παραδοσιακή εταιρική σχέση της Γαλλίας με τη Γερμανία», σημείωσε χαρακτηριστικά Ιταλός διπλωμάτης, μιλώντας στο Reuters.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή