Ο Νίκος Κοτζιάς δηλώνει ότι σήμερα θα έχουμε «ιστορική συμφωνία». Χαμός στα Σκόπια

Ο Νίκος Κοτζιάς δηλώνει ότι σήμερα θα έχουμε «ιστορική συμφωνία» «Ο Ζάεφ θα επιλέξει το τελικό όνομα «Βόρεια ή Άνω Μακεδονία»

Σήμερα (12/06) θα ανακοινωθεί το «ιστορικό βήμα» ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών. Θα προηγηθεί δεύτερο τηλεφώνημα Ζάεφ στον πρωθυπουργό.

Θα είναι μια συμφωνία «με κέρδος και για τις δύο πλευρές και με διάρκεια στο χρόνο» ανέφερε ο Νίκος Κοτζιάς σε συνέντευξή του χθες βράδυ στο Kontra News.

Σε δύο εβδομάδες, θα γίνει συνεδρίαση του συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της Ευρώπης. «Εφόσον έχουμε επικυρωμένα τα ζητήματα από τη Βουλή τους, θα δώσουμε την έγκριση, με μεγάλη μας χαρά, να πάρουν τον ευρωπαϊκό τους δρόμο», ανέφερε.

Χαμός στα Σκόπια

Όμως τα πράγματα φαίνεται ότι δεν πάνε μέσα στα Σκόπια, όπου οπρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ έβγαλε σκληρή ανακοίνωση για την τελική φάση των διαπραγματεύσεων, ισχυριζόμενος ότι τόσο σημαντικά ζητήματα δεν μπορούν να λυθούν μέσω τηλεφώνου.

«Ένα τόσο σημαντικό ζήτημα όπως αυτό δεν μπορεί να λυθεί τηλεφωνικά και δεν είναι δυνατό να το χειριστεί κάποιος ως προσωπική συμφωνία μεταξύ των πρωθυπουργών των δύο χωρών» τονίζει η ανακοίνωση του γραφείου του Ιβάνοφ, απαντώντας στις χθεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ.

Ο Ζάεφ τόνισε χτες ότι η απόρριψη της συμφωνίας για το ονοματολογικό σε δημοψήφισμα θα έχει ως συνέπεια την επιστροφή στην απογοήτευση, στον ριζοσπαστισμό, στον ψευτοπατριωτισμό και στον εθνικισμό.

«Αυτή η ιστορική ευκαιρία προσφέρει μόνο καλές προοπτικές για την ΠΓΔΜ, ενισχύει την ταυτότητα, και καθιστά την χώρα ισότιμο παράγοντα με όλες τις χώρες και αυτά είναι σπουδαία πράγματα. Πιστεύω ότι οι πολίτες θα το καταλάβουν αυτό…» είπε ο κ. Ζάεφ.

Απαντώντας στο σχόλιο αυτό, ο Ιβάνοφ προχώρησε σε επίθεση κατά του πρωθυπουργό, λέγοντας ότι ο Ζάεφ προχωρά σε εικασίες.

Κληθείς να σχολιάσει τη σημερινή δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Γκιόργκι Ιβανόφ, o Ζόραν Ζάεφ είπε:

«Εμείς οι πολιτικοί πρέπει να υπηρετούμε τους πολίτες και πρέπει να οικοδομούμε συνεργασίες, να ωθούμε προς τα εμπρός τη “Μακεδονία” σε όλες τις προοπτικές της. Σε μία τέτοια περίπτωση πιστεύω ότι θα έχουμε συσκέψεις και εκεί μπορούμε να εξετάσουμε όλα τα επιχειρήματα. Όλοι πρέπει να ενεργούν σύμφωνα με τις αρμοδιότητές τους και να μην ξεχνάμε ότι οι πολίτες είναι αυτοί που μας έχουν τοποθετήσει στις θέσεις μας. Αυτοί μας τοποθετούν, αυτοί μας αλλάζουν και, επομένως, για ένα τόσο σημαντικό θέμα αποφασίσαμε πως είναι απαραίτητη η διεξαγωγή δημοψηφίσματος».

Και προσέθεσε επ’ αυτού: «Όλες οι απογοητεύσεις που είδαμε, η μετανάστευση των νέων ανθρώπων που είδαμε, αυτά είναι τα δεδομένα στην “Μακεδονία” και για αυτά μιλά όλη η περίοδος που διανύσαμε μαζί από την ανεξαρτησία της χώρας μέχρι σήμερα. Ξέρουμε ποιες είναι οι προοπτικές αν λυθεί το ζήτημα, ξέρουμε ότι θα γίνουμε αμέσως μέλος του ΝΑΤΟ, ξέρουμε ότι θα ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις με την ΕΕ. Όλα αυτά είναι μπροστά μας, σε μας επαφίεται να αποφασίσουμε».

τι είχε δηλώσει ο Νίκος Κοτζιάς

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στη συνέντευξή του , είπε πως την επιλογή του τελικού ονόματος από τα δύο που έμειναν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα την κάνει ο κ. Ζάεφ, ενώ όπως διευκρίνισε, η τελική λύση θα περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία».

Όπως είπε, η ονομασία «Μακεδονία του Βαρδάρη» απορρίφθηκε από την πλευρά των Σκοπίων, ενώ η χώρα μας απέρριψε το όνομα «Μακεδονία Σκόπια».

Ως εκ τούτου, στο τραπέζι βρίσκονται πλέον οι ονομασίες «Βόρεια Μακεδονία» (Severna Makedonija) και «Άνω Μακεδονία», με πιθανότερο όνομα το πρώτο.

«Μακεδονική η γλώσσα»

Επίσης, η γλώσσα θα είναι η Μακεδονική, που αναγνωρίζει ο ΟΗΕ από το 1977. «Στη γλώσσα έχει υπάρξει συμφωνία ότι θα προσδιορίζεται ότι δεν έχει καμία σχέση με την αρχαία ελληνική», σημείωσε.

Σε κάθε περίπτωση, υποστήριξε, στη συμφωνία θα γίνεται «φανερό και σαφές ότι η φίλη χώρα δεν θα έχει διάθεση να υπερασπιστεί αλυτρωτισμούς». «Η συμφωνία θα καθιστά σαφές ότι ο πληθυσμός της δεν έχει καμία σχέση με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό», ανέφερε.

«Δεν τίθεται θέμα δεδηλωμένης»

[more]

Ο υπουργός Εξωτερικών εμφανίστηκε βέβαιος ότι δεν θα υπάρξει ζήτημα δεδηλωμένης. «Στη ΝΔ υπήρξαν πολύ πιο ισχυρές αντιδράσεις απ’ ότι τώρα στην περίπτωση του κ.Καμμένου, ο οποίος εκφράζει την δική του θέση. Θα βρεθεί η πλειοψηφία βουλευτών που θα στηρίξει τη συμφωνία. Μια κυβέρνηση στηρίζεται στην πλειοψηφία της βουλής», ανέφερε.

Μάλιστα, έριξε γέφυρες στο Κίνημα Αλλαγής, επικαλούμενος παλαιότερες δηλώσεις των αρχηγών των πολιτικών δυνάμεων που το απαρτίζουν. «Κι η κυρία Γεννηματά είπε ότι αν είναι καλή η συμφωνία θα την ψηφίσει», υπενθύμισε.

«Καλύτερη συμφωνία από αυτή που φέραμε, ουδέποτε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα έφερνε. Αν λοιπόν θέλουν μια συμφωνία καλή δεν βλέπω το λόγο γιατί να μην την ψηφίσουν», δήλωσε.

Τι δήλωσε χθες ο Ζάεφ

Μιλώντας χθες στην τηλεόραση των Σκοπίων, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, ανήγγειλε επίσης ότι η συμφωνία θα επέλθει σήμερα.  «Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι πιθανότατα η αισιοδοξία μου θα υλοποιηθεί» δήλωσε συγκεκομμένα, χωρίς να αποκαλύψει όμως λεπτομέρειες για το περιεχόμενο της συμφωνίας με την Αθήνα.

Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων έκανε γνωστό πως μετά τη συμφωνία ανάμεσα στις δύο χώρες, θ’ ακολουθήσει καμπάνια ενημέρωσης των πολιτών, εν όψει του δημοψηφίσματος που θα διενεργηθεί τέλη Σεπτεμβρίου ή αρχές Οκτωβρίου. Ο Ζάεφ εμφανίστηκε αισιόδοξος πως όλες οι αναγκαίες διαδικασίες θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του έτους.

«Ιστορικό βήμα»

«Έχουμε ήδη ανακοινώσει στην κοινή γνώμη πως αφήσαμε για αύριο Τρίτη να μιλήσουμε και πάλι, για να κάνουμε το ιστορικό βήμα. Η αισιοδοξία μου αυτή, σας το λέω αποκλειστικά, μπορεί να επιτευχθεί, με μεγάλη εξειδίκευση και επαγγελματισμό των κρατικών θεσμών που ήταν μέρος αυτών των διαπραγματεύσεων. Για να επιτύχουμε μια δίκαιη συμφωνία, για να ενισχύσουμε την ταυτότητα, για να μείνουμε δίπλα στις πιο ισχυρές χώρες των διεθνών οργανισμών» δήλωσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ.

Ο Ζόραν Ζάεφ τόνισε επίσης ότι για «τέτοια ζητήματα, εθνικού χαρακτήρα, σημαντικά για το έθνος, πρέπει όλα τα πολιτικά κόμματα, όλοι οι παράγοντες και όλες οι κοινότητες, να στέκονται μαζί. Όλοι θα ενημερωθούν, ακόμη και από την αντιπολίτευση, και αναμένω υποστήριξη από αυτούς, κάτι που θα αποτελεί μεγάλη ευκαιρία για ένταξη στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ», ανέφερε .

«Δεν θέλω να σκέφτομαι την αποτυχία»

Μια ενδεχόμενη απόρριψη της συμφωνίας, στο δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί στην ΠΓΔΜ, θα έχει ως συνέπεια την επιστροφή στην απογοήτευση, στον ριζοσπαστισμό, στον ψευτοπατριωτισμό και στον εθνικισμό, ανέφερε ο Ζόραν Ζάεφ.

«Δεν θέλω καν να σκεφτώ τι θα συμβεί αν αποτύχει. Πρέπει να κοιτάξουμε προς τα εμπρός και είμαι πεπεισμένος ότι αυτή η ευκαιρία δεν θα χαθεί. Αυτή η ιστορική ευκαιρία προσφέρει μόνο καλές προοπτικές για την ΠΓΔΜ, ενισχύει την ταυτότητα, και καθιστά την χώρα ισότιμο παράγοντα με όλες τις χώρες και αυτά είναι σπουδαία πράγματα. Πιστεύω ότι οι πολίτες θα το καταλάβουν αυτό» είπε ο Ζάεφ.

«Αναμένουμε βοήθεια και υποστήριξη από την Ελλάδα, όπως συμβαίνει τώρα με τη Βουλγαρία. Αναμένουμε από την Ελλάδα να γίνει στρατηγικός μας εταίρος» είπε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ τονίζοντας πως δεν σχεδιάζει πρόωρες εκλογές μαζί με το δημοψήφισμα, διότι αυτές θα αποτελούν χάσιμο χρόνου.

[/more]

 

 

 

Καμία δημοσίευση για προβολή