Ο Νίκος Κοτζιάς θα πάει πάλι στην Ουάσινγκτον για “ευρύτερες διαβουλεύσεις” τη φορά αυτή

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς εκλήθη – δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες – στην Ουάσινγκτον, για να συζητήσει “ευρύτερη θεματαγραφία” αυτή τη φορά, όπως ανέφερε πηγή του περιβάλλοντός του στο ΑΠΕ.

Η προώθηση συνεργασιών στην Ανατολική Μεσόγειο και η προετοιμασία της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στην Ουάσιγκτον, το Δεκέμβριο  ήταν τα βασικά θέματα της χθεσινής συνάντηση του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών, με τον Βοηθό υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιο για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις, Ουές Μίτσελ. Νωρίτερα ο Αμερικανός αξιωματούχος είχε δεχθεί τον Κύπριο υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη.

Ελληνική διπλωματική πηγή ανέφερε ότι συζητήθηκε αφενός η προώθηση συνεργασιών στην ανατολική Μεσόγειο, με εμφαση την οικονομική και ενεργειακή και αφετέρου η προετοιμασία της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών στην Ουασιγκτον.

«Το πρώτο εντάσσεται σε μια ευρύτερη κινητικότητα που υπάρχει το τελευταίο διάστημα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, με τις πρόσφατες επισκέψεις των υπουργών Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά και Νίκου Χριστοδουλίδη σε Κύπρο – Ιερουσαλήμ – Κάιρο. Σε σχέση με την επίσκεψη στην Ουάσιγκτον, συζητήθηκε η θεματολογία της, καθως είναι ευρύτερη της προηγούμενης».

Πρόσθεσε ότι είναι η δεύτερη επίσκεψη του κ. Κοτζιά στην Ουάσιγκτον μέσα στο 2018 κι αυτό είναι ενδεικτικό των σχέσεων που έχουν αναπτυχθεί μεταξύ των δύο πλευρών. Υπενθυμίζουμε ότι το κοινό ανακοινωθέν της συνάντησης Πομπέο – Κοτζιά τον Μάιο τόνιζε ότι συμφώνησαν να ξεκινήσουν εντός του 2018 τον ελληνοαμερικανικό Στρατηγικό Διάλογο (Strategic Dialogue) σε βασικούς τομείς συνεργασίας των δύο χωρών.

Χθες το μεσημέρι, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης Τσίπρα – Ερντογάν, ο κ. Κοτζιάς με τους ομολόγους του της Τουρκίας και της Βρετανίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Τζέρεμι Χαντ, είχαν γευμα εργασίας στο πλαίσιο άτυπης τριμερούςς συνάντησης των εγγυητριών δυνάμεων με οικοδοσπότες τους Βρετανούς. Διπλωματική πηγή ανέφερε «ότι συζητήθηκε προφανώς η εξωτερική πτυχή του κυπριακού, δηλαδή τα θέματα εγγυήσεων και ασφάλειας. Ηταν πιό πολύ διερευνητικού χαρακτήρα και διήρκεσε περί τη μία ώρα». Να σημειώσουμε ότι ο κ. Κοτζιάς αναμενόταν να ενημερώσει σχετικά τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη, στο περιθώριο του Διατλαντικού δείπνου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ (Αποστόλης Ζουπανιώτης – Νέα Υόρκη)

Καμία δημοσίευση για προβολή