O Μάριο Ντράγκι πάγωσε τις ελπίδες για τόνωση της ρευστότητας τραπεζών και αγοράς

Οι ελληνικές τράπεζες και, κατ’ επέκταση η αγορά,  δεν πρέπει να έχουν πολλές προσδοκίες για τόνωση της ρευστότητας. Και αυτό γιατί ο ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι δεν άφησε πολλά περιθώρια για ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE).

Τι σημαίνει αυτό; Δεν υπάρχουν πολλές ελπίδες να διατηρηθεί το καθεστώς της κατ’ εξαίρεση αποδοχής των ελληνικών ομολόγων ως ενέχυρο για την παροχή ρευστότητας από την ΕΚΤ στις ελληνικές τράπεζες (waiver). Αυτό με τη σειρά του σημαίνει διατήρηση της περιορισμένης δυνατότητας των τραπεζών να διαθέσουν δάνεια στις επιχειρήσεις και να κινηθεί έτσι η αγορά. Σημαίνει δηλαδή μικρότερες δυνατότητες προσφοράς χρήματος στην οικονομία.

Οι λάθος επιλογές της κυβέρνησης

Μιλώντας στην  επιτροπή οικονομικών υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, ο κ. Ντράγκι τόνισε πως η Ελλάδα μπορεί να πάρει μέρος στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης “μόνο αν έχει το waiver”  (δηλαδή την κατ’ εξαίρεση αποδοχή των ελληνικών ομολόγων ως εγγύηση – εξαιτίας της χαμηλής πιστοληπτικής τους ικανότητας- στις πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών). 

Το waiver είχε δοθεί στην Ελλάδα καθώς βρισκόταν σε μνημόνιο. Εκπρόσωποι της ΕΚΤ είχαν επανειλημμένα τονίσει στο παρελθόν ότι το waiver θα παρέμενε μόνο αν η ελληνική κυβέρνηση διάλεγε την επιλογή της πιστοληπτικής γραμμής.

Σήμερα, καθώς η κυβέρνηση αρνήθηκε την επιλογή αυτή ( για την οποία επέμενε και ηΤράπεζα της Ελλάδος) και  επέλεξε να περιέλθει στο πρόγραμμα ενισχυμένης εποπτείας, μετά την λήξη του μνημονίου, αυτό σημαίνει ότι  ότι υφιστάμενο το waiver δεν θα διατηρηθεί.

Ως αποτέλεσμα αυτής της επιλογής, η χώρα δεν μπορεί να συμμετάσχει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που θα έδινε κάποια περαιτέρω ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες και,στη συνέχεια στις επιχειρήσεις. ‘Η τρέχουσα μετα-μνημονιακή ενισχυμένη εποπτεία “δεν εγγυάται την ύπαρξη waiver” είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ντράγκι

Και τώρα τι γίνεται;

Το λογικό ερώτημα που τίθεται τώρα είναι το εξής: μετά από αυτά που συμφωνήθηκαν στο Eurogroup με τα διάφορα μέτρα για το χρέος, δεν μπορεί να ενταχθεί τώρα η Ελλάδα στο QE, ενώ το πρόγραμμα είναι ακόμη σε ισχύ;

Η απάντηση Ντράγκι είναι η εξής: Το θέμα είναι ότι πριν κάνουμε την δική μας επίσημη εκτίμηση αναφορικά με αυτό το ερώτημα, πρέπει να περιμένουμε τις απαντήσεις από τα διάφορα κοινοβούλια τα οποία πρέπει να εγκρίνουν τις αποφάσεις που έλαβε το Eurogroup και μετά πρέπει να περιμένουμε για την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του EFSF”.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή