O OHE «αδειάζει» την Τουρκία, αποκαλύπτει ότι συνεχίζει να στέλνει Σύριους μισθοφόρους στη Λιβύη

Παρά το γεγονός ότι η διεθνής κοινότητα έχει θέσει ως προαπαιτούμενο για την επιστροφή της χώρας σε κάποια μορφή κανονικότητας την αποχώρηση ξένων μαχητών και μισθοφόρων από τη Λιβύη, η Άγκυρα συνεχίζει το «περίεργο» παιχνίδι της στη βασανισμένη χώρα της βόρειας Αφρικής.

Συγκεκριμένα, η Ομάδα Εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ για τη Λιβύη υπέβαλε έκθεση στο Συμβούλιο Ασφαλείας σημειώνοντας ότι η τουρκική κυβέρνηση συνεχίζει να αναπτύσσει Σύριους μαχητές (σ.σ. μισθοφόρους, κάποιοι εκ των οποίων θεωρείται ότι έχουν σχέση με τζιχαντιστικές ομάδες) στη Λιβύη. Η έκθεση, που παρουσιάστηκε στις 27 Μαΐου 2022, επισήμανε «τη συνεχιζόμενη παρουσία Σύριων μαχητών που υποστηρίζονται από την Τουρκία σε στρατιωτικά στρατόπεδα που συνδέονται με την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNU) στην Τρίπολη».

Απειλή για την ειρήνη

Οι ερευνητές του ΟΗΕ διαπίστωσαν ότι ο Αλαά αλ Τζουνάιντ, διοικητής της μεραρχίας Χαμζά του υποστηριζόμενου από την Τουρκία, Συριακού Εθνικού Στρατού (SNA), επισκέφτηκε μέλη των δυνάμεών του στο στρατόπεδο Τεκμπαλί στην Τρίπολη στις 19 Μαΐου 2021. Μέσα από αδιάσειστα στοιχεία οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ εκτιμούν ότι η παρουσία Σύριων μαχητών (με τις ευλογίες της Τουρκίας) «απειλεί την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ασφάλεια της χώρας, καθώς και παρεμπόδιση ή υπονόμευση της επιτυχούς ολοκλήρωσης της πολιτικής της μετάβασης».

Πέρυσι, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ δήλωσε ότι οι Τούρκοι στρατιώτες και οι Σύριοι μαχητές στη Λιβύη θα παραμείνουν για να διαφυλάξουν τα συμφέροντα της Άγκυρας. Οι εμπόλεμες πλευρές στη Λιβύη υπέγραψαν συμφωνία κατάπαυσης του πυρός τον Οκτώβριο του 2020, στο πλαίσιο της οποίας απαιτείται αποχώρηση όλων των μισθοφόρων και ξένων μαχητών από τη χώρα.

Παραμένουν 7.000 μαχητές

Ωστόσο, ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (SOHR), Ραμί Αμπντέλ Ραχμάν, δήλωσε ότι περίπου 7.000 Σύριοι μισθοφόροι παραμένουν στη Λιβύη. Μάλιστα, η Αποστολή Υποστήριξης του ΟΗΕ στη Λιβύη (UNSMIL) δήλωσε ότι έλαβε αναφορές για συγκρούσεις στην Τρίπολη το βράδυ της Παρασκευής μεταξύ ένοπλων ομάδων. Αυτό «έθεσε σε κίνδυνο τις ζωές αμάχων και την κινητοποίηση των ενόπλων ομάδων, μαζί με βαρέα όπλα, από τις περιοχές γύρω από την Τρίπολη».

Η Τουρκία δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση να τραβήξει τους Σύριους μισθοφόρους εκτός Λιβύης, καθώς θεωρεί ότι θα απωλέσει μια ισχυρή «μόχλευση» έναντι της όποιας κυβέρνησης προκύψει από τις εθνικές εκλογές που, ως γνωστόν, ήταν να γίνουν στις 24 Δεκεμβρίου του 2021, αλλά αναβλήθηκαν λόγω συγκρούσεων μεταξύ αντιμαχόμενων δυνάμεων στη χώρα. Η Άγκυρα, μέσω των μισθοφόρων, υπενθυμίζει συνεχώς τον μείζονα ρόλο που έπαιξε στην απόκρουση των δυνάμεων του Χαλίφα Χαφτάρ έξω από την Τρίπολη.

Καμία δημοσίευση για προβολή