Ο Οίκος Fitch αναβάθμισε τις προοπτικές (outlook) της χώρας σε θετικές: “Η οικονομία ανέκαμψε με πιο γρήγορους ρυθμούς, απ΄ό,τι περιμέναμε”

Η Fitch Ratings αναβάθμισε Εθνική Τράπεζα, Eurobank και Alpha Bank

Ο Οίκος Fitch αναβάθμισε τις προοπτικές (outlook) της χώρας σε θετικές απο σταθερές, διατηρώντας την αξιολόγηση ΒΒ για το ελληνικό αξιόχρεο. Η εξέλιξη αυτή κρίνεται θετική για την ελληνική οικονομία καθώς ανοίγει το δρόμο για αναβάθμιση σε “ΒΒ+”, δηλ, ένα σκαλί κάτω απο την επενδυτική κατηγορία, μέσα στους επόμενους 12 μήνες.

O οίκος επισημαίνει ότι αναμένει συνέχεια της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας το 2022 με ρυθμό 4,1% ενώ αντίστοιχος ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται και το 2023.

Η Fitch ήταν ο πρώτος μεγάλος οικος αξιολόγησης που αναβάθμισε την Ελλάδα στη βαθμίδα “ΒΒ” με σταθερές προοπτικές. Στο μεταξύ, ο S&P και η DBRS αναβάθμισαν την Ελληνική Δημοκρατία στην ίδια βαθμίδα και θετικές προοπτικές. Με την αναβάθμιση των προοπτικών σε θετικές, η Fitch εναρμονίζεται ουσιαστικά με τους άλλους δυο οίκους. Η Moody’s υπολείπεται κατά μια βαθμίδα.

Ισχυρή ατζέντα μεταρρυθμίσεων και το σταθερό πολιτικό τοπίο

Αξίζει να σημειώσουμε πως σύμφωνα με την JP Morgan οι πιθανότητες για αναβάθμιση της Ελλάδας από την Moody’s φέτος τοποθετούνται στο 90%, ενώ στο 75% τοποθετεί τις πιθανότητες ανάλογης κίνησης από τις S&P, Fitch και DBRS. Κατά την αμερικάνικη τράπεζα, η ισχυρή ατζέντα μεταρρυθμίσεων και το σταθερό πολιτικό τοπίο, αναμένεται να δώσουν συνέχεια στη θετική δυναμική αξιολόγησης με αξιοπρεπείς πιθανότητες να ανακτήσει η Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα από τουλάχιστον έναν οίκο αξιολόγησης μέχρι τα τέλη του 2022 ή τις αρχές του 2023.

Προάγγελος της απόφασης της Fitch ήταν σημερινή έκθεση της Société Générale, που σημείωνε πως η Fitch θα μπορούσε να δώσει θετικές προοπτικές για την αξιολόγηση της Ελλάδας απόψε. Κατά το τελευταίο του review τον Ιούλιο του 2021, όπως επισήμανε, ο οίκος τόνισε πως η αναμενόμενη πτωτική τάση στο επίπεδο χρέους της Ελλάδας μετά την covid-19 που οφείλεται στη δημοσιονομική εξυγίανση, τη βελτιωμένη ανάπτυξη του ΑΕΠ και το διατηρήσιμα χαμηλό κόστος δανεισμού, θα μπορούσε να οδηγήσει σε θετικές ενέργειες αξιολόγησης.

Πέντε μήνες αργότερα, όπως πρόσθεσε η γαλλική τράπεζα, η δέσμευση της ΕΚΤ τον Δεκέμβριο του 2021 ότι θα συνεχίσει τις αγορές ελληνικών ομολόγων μέσω ευέλικτων επανεπενδύσεων του PEPP, αναγνωρίστηκε από την Fitch ως πιστωτικά θετική. Καθώς η S&P αναθεώρησε προς τα πάνω τις προοπτικές αξιολόγησης της Ελλάδας σε θετικές τον Απρίλιο του 2021, είναι πολύ πιθανό να ακολουθήσει και η Fitch, κατά την άποψη της SocGen.

Fitch: “Η οικονομία ανέκαμψε με γρήγορους ρυθμούς”

Οπως εκτιμά ο οίκος Fitch , η ισχυρή ανάπτυξη και η πτώση του δημοσιονομικού ελλείμματος θα στηρίξουν την ταχύτερη του αναμενόμενου μείωση του δημόσιου χρέους, στο πλαίσιο και του χαμηλού κόστους δανεισμού. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο στη βελτίωση της ποιότητας ενεργητικού, μειώνοντας δραστικά το επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) και ενισχύοντας την ικανότητά τους να παρέχουν πιστώσεις στην πραγματική οικονομία.

Η οικονομική δραστηριότητα στην Ελλάδα έχει ανακάμψει με ταχύτερο ρυθμό από ό,τι ανέμενε η Fitch κατά την προηγούμενη αξιολόγηση τον Ιούλιο του 2021. Η Fitch εκτιμά ότι η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ για το σύνολο του έτους ήταν 8,3%, σημαντικά υψηλότερη από την πρόβλεψή τον Ιούλιο για 4,3%. Η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ στο εννεάμηνο έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2020.

Ο οίκος Fitch εκτιμά ότι η ανάκαμψη θα συνεχιστεί το 2022, καθώς θα επιταχύνεται η ανάπτυξη των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, με την οικονομία να καταγράφει ανάπτυξη 4,1% και αντίστοιχο ρυθμό ανάπτυξης το 2023. Οι επιχορηγήσεις στο ελληνικό Σχέδιο Ανθεκτικότητας και Ανάπτυξης ανέρχονται σε περίπου 18 δισ. ευρώ (λίγο κάτω από το 10% του ΑΕΠ του 2019), που θα εκταμιευθούν σε διάστημα έξι ετών.

“Η πανδημία αποτελεί βραχυπρόθεσμο κίνδυνο”

Η πανδημία αποτελεί βραχυπρόθεσμο κίνδυνο για την οικονομική δραστηριότητα, κατά την άποψη της Fitch. Οι μολύνσεις από κοροναϊό στην Ελλάδα αυξήθηκαν σημαντικά το φθινόπωρο, και με υψηλότερο ρυθμό πρόσφατα με την εξάπλωση της παραλλαγής Omicron. Η ελληνική κυβέρνηση έχει εισαγάγει περιορισμούς που θα μπορούσαν να επιβαρύνουν την οικονομική δραστηριότητα. Ένας περαιτέρω κίνδυνος για τις προβλέψεις της Fitch είναι ενδεχόμενη καθυστέρηση στην υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων που προβλέπονται από το ελληνικό σχέδιο.

Η Ελλάδα θα αποπληρώσει τα οφειλόμενα δάνεια από το ΔΝΤ το 2022 και θα προπληρώσει τις δόσεις του 2022 και του 2023 των δανείων από τον Μηχανισμό Δανειακής Διευκόλυνσης, το πρώτο πρόγραμμα οικονομικής στήριξης για την Ελλάδα που συμφωνήθηκε το 2010. Συνολικά, οι πληρωμές αυτές θα ανέλθουν σε 7,2 δισ. ευρώ (περίπου στο 3,8% του προβλεπόμενου ΑΕΠ) και ο οίκος υποθέτει ότι περίπου το ήμισυ από αυτές θα χρηματοδοτηθεί από τα ταμειακά διαθέσιμα. Η νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στηρίζει τις συνθήκες χρηματοδότησης.

Οι παράγοντες – κλειδιά της αξιολόγησης

Η αξιολόγηση “BB” της Ελλάδας αντικατοπτρίζει επίσης, σύμφωνα με την Fitch, τους ακόλουθους βασικούς παράγοντες-“κλειδιά” αξιολόγησης:

  • Η Ελλάδα έχει υψηλό κατά κεφαλήν εισόδημα που ξεπερνά κατά πολύ το αντίστοιχο διάμεσο των χωρών των βαθμίδων “BB” και “BBB”. Οι βαθμολογίες της στο πεδίο της διακυβέρνησης και οι δείκτες ανθρώπινης ανάπτυξης συγκαταλέγονται στους υψηλότερους μεταξύ των χωρών που δεν βρίσκονται σε επενδυτική βαθμίδα. Αυτά τα πλεονεκτήματα αντιρροπίζονται αρνητικά από τα – ακόμη – πολύ υψηλά ακόμη επίπεδα μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) και τα πολύ μεγάλα αποθέματα δημόσιου και εξωτερικού χρέους.
  • Το δημόσιο χρέος αυξήθηκε απότομα λόγω της πανδημίας και ο όγκος του χρέους θα παραμείνει πολύ μεγάλο για παρατεταμένο χρονικό διάστημα. Το 2023, ο δείκτης χρέους προς ΑΕΠ προβλέπεται να είναι ο δεύτερος υψηλότερος μεταξύ των χωρών ανά τον κόσμο τις οποίες αξιολογεί η Fitch και πάνω από 3 φορές μεγαλύτερος του προβλεπόμενου διάμεσου για τις χώρες με “BB” (που είναι 56% του ΑΕΠ).
  • Ταυτόχρονα, υπάρχουν ελαφρυντικοί παράγοντες που υποστηρίζουν τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους, κατά την άποψή του οίκου. Το απόθεμα ρευστότητας της Ελλάδας είναι σημαντικό (περίπου 18% του ΑΕΠ στο τέλος του 2021). Ο δε ευνοϊκός χαρακτήρας του μεγαλύτερου μέρους του ελληνικού δημοσίου χρέους σημαίνει ότι το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους είναι χαμηλό (η πρόβλεψη τόκων προς έσοδα για φέτος είναι 5,6%, σε σύγκριση με τη διάμεση πρόβλεψη για τις χώρες με “BB” στο 9,7%), ενώ και τα προγράμματα απόσβεσης είναι διαχειρίσιμα . Η μέση διάρκεια του ελληνικού χρέους είναι μεταξύ των μεγαλύτερων στον κόσμο, στα 20,5 χρόνια. Επιπλέον, το απόθεμα χρέους υπόκειται ως επί το πλείστον σε σταθερό επιτόκιο, περιορίζοντας τον κίνδυνο από αυξήσεις επιτοκίων.

Μετά τη Fitch, οι επόμενες προγραμματισμένες αξιολογήσεις των οίκων για την Ελλάδα είναι οι εξής: Moody’s και DBRS στις 18 Μαρτίου, S&P στις 22 Απριλίου, δεύτερη αξιολόγηση της Fitch στις 8 Ιουλίου, η δεύτερη ετυμηγορία των Moody’s και DBRS στις 16 Σεπτεμβρίου, η τρίτη αξιολόγηση της Fitch στις 7 Οκτωβρίου και η δεύτερη αξιολόγηση της S&P στις 21 Οκτωβρίου.

 

 

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή