Ο Οίκος Scope Ratings τοποθετεί την ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2021 στο 6,5% : “Η ελληνική οικονομία εξελίσσεται με μια ισχυρή ανάκαμψη”

Προσχέδιο προϋπολογισμού

H Scope Ratings αναθεώρησε την πρόβλεψη της ανάπτυξης της Ελλάδας το 2021 στο 6,5%, ενώ εκτιμά την ανάπτυξη το 2022 στο 3,6%. Ωστόσο επισημαίνει, τον κίνδυνο για την οικονομία από την απειλή της μετάλλαξης Δέλτα στον πολύ σημαντικό τουριστικό τομέα κατά τη θερινή περίοδο, καθώς τα κρούσματα Covid-19 αυξάνονται ξανά.

Σύμφωνα με την Scope Ratings, η ελληνική οικονομία εξελίσσεται με μια ισχυρή οικονομική ανάκαμψη φέτος και αλλά και την επόμενη χρονιά, υποστηριζόμενη από την απελευθέρωση της συσσωρευμένης ζήτησης, τη συνέχιση της νομισματικής και δημοσιονομικής τόνωσης καθώς και την εκταμίευση των πόρων της Ε.Ε.

“Δεδομένου του διαρκούς αντίκτυπου του SARS-CoV-2 στους ταξιδιωτικούς περιορισμούς και στην προθυμία των ταξιδιωτών να ταξιδέψουν στο εξωτερικό για διακοπές, αναγνωρίζουμε τους κινδύνους για την οικονομική ανάπτυξη το δεύτερο εξάμηνο του έτους, εν μέρει λόγω της συνεχιζόμενης αδυναμίας του ταξιδιωτικού τομέα”, επισημαίνει ο Ντένις Σεν, ο νέος επικεφαλής της Scope για την Ελλάδα.

Οι εισπράξεις του τουριστικού τομέα ανήλθαν μόνο στο 6,7% του ΑΕΠ κατά τη διάρκεια του 2021 έως τον Απρίλιο -κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο από τουλάχιστον το 2012, σε σύγκριση με περίπου 27,3% λίγο πριν από την κρίση, όπως προσθέτει.

  • “Ωστόσο, οι οικονομικές επιδόσεις κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους μπορεί, από μόνες τους, να είναι επαρκείς για να εξασφαλίσουν αρκετά ισχυρή ανάπτυξη στην Ελλάδα συνολικά φέτος”, τονίζει ο Σεν. “Το ΑΕΠ α’ τριμήνου (4,4% σε τριμηνιαία βάση) ήταν πολύ καλύτερο από το αναμενόμενο, και “μεταφράζεται” σε συνεχιζόμενη ανοδική τάση στις εκτιμήσεις ανάπτυξης του 2021, όπως τονίζει.

Ισχυρή πορεία στο ΑΕΠ και στο β’ τρίμηνο

Κατά τη Scope Ratings, τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου  ήταν επίσης ισχυρά, όπως τονίζει η Scope, χάρη και στο άνοιγμα της οικονομίας. Τα δεδομένα υψηλής συχνότητας όπως οι δείκτες PMI, το οικονομικό κλίμα, η βιομηχανική παραγωγή και οι λιανικές πωλήσεις έχουν δώσει θετικά σήματα για μία ισχυρή πορεία στο ΑΕΠ και στο β’ τρίμηνο . 

Ο οίκος αναφέρεται και στο Ταμείο Ανάκαμψης, σημειώνοντας πως η  Ελλάδα είναι ένας από τους κύριους δικαιούχους των πόρων του ως ποσοστό του ΑΕΠ, κάτι που θα ενισχύσει επίσης την ανάπτυξη στη χώρα, μέσω των υψηλότερων ιδιωτικών και δημόσιων επενδύσεων. Ωστόσο, τονίζει πως η επιτυχία της Ελλάδας στην απορρόφηση πόρων της ΕΕ ήταν ιστορικά μέτρια εντός της ΕΕ των 27, φθάνοντας στο 56% το 2014-2020.

Παράλληλα αναφέρει, πως οι οικονομικές αδυναμίες της Ελλάδας περιλαμβάνουν την υψηλή διαρθρωτική ανεργία και τις χαμηλές επενδύσεις, αν και η Scope αναμένει ότι η ανεργία θα περιοριστεί ελαφρώς στο 16,1% το 2021, ενώ θα παραμείνει περίπου στο 16,1% το 2022, μετά το16,5% το 2020.

 

Καμία δημοσίευση για προβολή