Ο ΟΟΣΑ βάζει σκληρούς όρους για να το χρέος. Οι απαιτήσεις και το χρονοδιάγραμμα

Μείωση του χρέους σε ποσοστό 80% του ΑΕΠ εκτιμά ο ΟΟΣΑ ότι μπορεί να επιτευχθεί έως το 2060. Συνεπώς τα παιδιά που γεννιούνται σήμερα μπορούν να ζήσουν σε ένα καλύτερο κόσμο όταν ξεπεράσουν τα 40 τους! Πως θα γίνει αυτό; Ο ΟΟΣΑ μας τα λέει έξω από τα δόντια! και βάζει σκληρές προϋποθέσεις.

Πως θα γίνει το θαύμα

Κατά τον ΟΟΣΑ το χρέος μπορεί να μειωθεί κατά 40% του ΑΕΠ έως το 2060 με πρωτοβουλία των δανειστών.  Μία επί πλέον μείωση κατά 40% του ΑΕΠ θα προκύψει με ευθύνη της Ελλάδας που καλείται να υιοθετήσει μία … «καθαρή έξοδο» διαρκείας, με συγκεκριμένα μέτρα.

Τι έρχεται…

Οι νέες ελληνικές δεσμεύσεις θα συνδεθούν με τη μείωση του χρέους. Θα περιλαμβάνουν κυρίως ένα  πρόσθετο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Τι είδους μεταρρυθμίσεων;

  1. Κυρίως παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό, φορολογικό καθώς και κοινωνική πολιτική.
  2. Ένα σοβαρό πακέτο ύψους 10 δισ. ευρώ έως το 2040
  3. Πρωτογενή πλεονάσματα 2,2% του ΑΕΠ από το 2025 έως και το 2060.
  4. Ό, τι άλλο προκύψει από τις απαιτήσεις των δανειστών στο πρόγραμμα επιτήρησης που θα μας υποβληθεί το προσεχές καλοκαίρι και θα προβλέπει σειρά μέτρων έως το 2025.
Τι δεν μας είπαν

[more]

Δεν είναι γνωστό πόσο αναλυτικά εξήγησε το θέμα στον Αλέξη Τσίπρα ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ κ. Γκούρια όταν τον επισκέφθηκε στο Μαξίμου. Αν κρίνουμε από την ικανοποίηση του πρωθυπουργού, μετά τη συνάντησή τους, μάλλον του κράτησε μυστικά. Η έκθεση πάντως του ΟΟΣΑ είναι σαφής.

Εκτιμά ότι για να καταστεί το χρέος βιώσιμο τις επόμενες δεκαετίες τα “βάρη” που θα πρέπει να σηκώσει η Ελλάδα είναι στην πράξη πολύ υψηλότερα από αυτά που θα παράσχουν οι δανειστές της χώρας στη διαπραγμάτευση για τη ρύθμιση του χρέους.

Πάρτε μια πρόγευση από τον ΟΟΣΑ

Οι εκθέσεις βιωσιμότητας των δανειστών αναμένονται μέσα στον Μάϊο. Αλλά  ο ΟΟΣΑ στη δική του έκθεση δίνει μία ιδέα για όσα μας περιμένουν τα επόμενα χρόνια.

Η εκτίμηση του ΟΟΣΑ για την πορεία του χρέους στηρίζεται σε μία σειρά από παραδοχές:

– Τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις θα ανέλθουν στα 10 δισ. ευρώ έως το 2040

– Τα πρωτογενή πλεονάσματα θα παραμείνουν στο 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022. Στη συνέχεια θα μειωθούν στο 2,2% του ΑΕΠ από το 2025 για να παραμείνουν σε αυτό το επίπεδο έως το 2060

– Θα υλοποιηθούν πλήρως τα μέτρα του μνημονίου.  Η μείωση του αφορολογήτου και των συντάξεων αλλά και μεταρρυθμίσεις που θα αφορούν υπηρεσίες, στο ασφαλιστικό και το φορολογικό. Ο ΟΟΣΑ “συστήνει” αύξηση ορίου συνταξιοδότησης, κατάργηση απαλλαγών στον ΦΠΑ και περικοπές επιδομάτων. Το “αντάλλαγμα” θα είναι η επιτάχυνση του ΑΕΠ κατά 100 δισ. ευρώ περίπου έως το 2030.

Τα σενάρια για το χρέος

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ υπάρχουν 2 εκδοχές παρεμβάσεων στο χρέος που εμφανίζονται θετικότερες από τις πιέσεις που ασκούνται από το ΔΝΤ και όχι τους βόρειους ευρωπαίους:

– Η μείωση του χρέους κατά 30% του ΑΕΠ το 2060 μπορεί να προέλθει από τη μετατροπή των επιτοκίων σε σταθερά στο 2% από το 2020 και μετά.

– Επιπλέον μείωση του χρέους κατά 10% του ΑΕΠ προβλέπεται από τη μετάθεση ή αναβολή πληρωμών του 2ου δανείου έως το 2023 που μπορεί να εφαρμοσθεί επιπλέον της παρέμβασης στα επιτόκια.

Με δυό λόγια

Για όποιον κατάλαβε, η επιτήρηση ήρθε για να μείνει. Η Ελλάδα θα είναι εκτός μνημονίων αλλά σε κορσέ που θα της ράψουν οι δανειστές, για να μειωθεί το χρέος σε βιώσιμα επίπεδα.

[/more]

Καμία δημοσίευση για προβολή