Αγγελική Σπανού

Ο πειρασμός του αμερικανικού πάτου

Πάντα στην Αμερική γινόταν η αρχή και μετά η παραγωγή κουλτούρας ερχόταν στην ήπειρό μας. Στη μουσική, στη μόδα, στις καταναλωτικές συνήθειες, στα τηλεοπτικά προϊόντα, στο life style, στο πολιτικό marketing. Η μεγαλύτερη χώρα της Δύσης είναι η μήτρα. Τα γεννήματά της φτάνοντας στην Ευρώπη επηρεάζονται από την “ανατροφή” και τις κοινωνικές αναπαραστάσεις αλλά το DNA δεν ξεγράφεται, μένει και καθορίζει την εξέλιξη.

Το πρώτο ντιμπέιτ Τραμπ-Μπάιντεν ήταν ένα σοκαριστικό πολιτικό γεγονός με την έννοια ότι έδειξε σε ποιο βάθος μπορεί να φτάσει η ευτέλεια στην πολιτική και πόσο χαμηλά μπορεί να πέσει η ποιότητα της δημόσιας ζωής.
-Είσαι ψεύτης.
-Είσαι ανόητος.
Αυτό ήταν το βασικό μοτίβο της αντιπαράθεσης των δύο υποψήφιων προέδρων της υπερδύναμης που κατέληξε στην ήττα της σκέψης.

Δεν μάθαμε κάτι που δεν ξέραμε: Ο Τραμπ εκπροσωπεί το απόλυτο κακό και ο Μπάιντεν έρχεται από τη σωστή μεριά αλλά είναι ωχρός. Επιβεβαιώσμε όμως ότι η αυτή η φοβερή κάθοδος στα σκοτάδια της παρακμπής που ξεκίνησε με την εκλογική νίκη Τραμπ δεν θα τελειώσει με ενδεχόμενη νίκη Μπάιντεν στις επόμενες εκλογές.

Το αποτέλεσμα θα αμφισβητηθεί, οι θεσμοί θα χτυπηθούν και η αντοχή της αμερικανικής δημοκρατίας θα δοκιμαστεί.

Μέχρι τότε ας αναλογιστούμε διαφορές και ομοιότητες.
-Είσαι πολιτικός απατεώνας.
-Ποτέ κανείς δεν είπα τόσα ψέματα όσα εσύ.
-Κάνεις μπίζνες με τους φίλους σου.
-Δεν ξαναπέρασε τέτοιος λαϊκιστής από τη χώρα.
-Είσαι άπατρις και διεθνιστής.
-Εχεις ντυθεί σαν τουρίστας.

Δεν έχουμε φτάσει εκεί – στον αμερικανικό πάτο. Είμαστε άλλωστε μια μικρή χώρα. Αλλά το παλεύουμε. Και μπορεί να το καταφέρουμε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή